BEŞ YILLIK VERGİ TUTARI, BAZI YATLARIN FİYATINI BİLE GEÇİYOR

Milyarlarca Türk Lirası 'yabancı'ya yelken açıyor

Türklere ait yaklaşık 60 bin tekne, bin 500 dolar ödeyerek aldığı yabancı bayrakla Türkiye'deki yüksek vergilerden kaçıyor

Meclis'te bekleyen yasa tasarısında yat, kotra ve her türlü motorlu özel teknelerden beygir gücüne göre alınan MTV kaldırılıyor

Türkiye'de uygulanan yüksek vergilerden kaçmak için yabancı ülke bayrağı taşıyan Türklere ait tekneler, ekonomiye milyarlarca lira zarar veriyor. Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği'ne göre halen Türk vatandaşlarına ait yaklaşık 60 bin tekne yabancı bayrakla denizlerde seyrediyor. ABD'de bulunan bir şirkete internetten başvuranlar, bin 500 dolar ödeyerek 15 gün içinde yabancı bayrak alabiliyor.

Türkiye Turizm Birliği Başkanı Ercan Güneştutar, sahibi Türk olmasına rağmen Türkiye'de on binlerce yatın yüksek vergilerden dolayı yabancı bayrak taşımak zorunda kaldığını söyledi. Güneştutar, vergilerin yatların boyuna göre değil, motor hacmine göre alındığını belirterek, "Yaklaşık 5 yıllık vergi tutarı, zaman zaman yat fiyatını geçiyor. İnsanlar mecburen kendi ülkelerinde yabancı bayrak taşımak zorunda bırakılıyor" dedi.

NEREDEN, NEREYE?

Mevcut yasaya göre, yat, kotra ve motorlu teknelerden beygir gücüne ve yaşına göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alındığını hatırlatan Güneştutar, "Beygir gücü 115 olan 5.2 metre uzunluğunda ve 1 ila 3 yaşındaki balık veya gezi teknesinden yılda 4 bin 865 TL MTV alınıyor. Deniz araçlarından vergi alınırken, kapasitesi veya boyu değil, motor gücü dikkate alınıyor. Mesela 10 metrelik bir teknenin motoru, 20 metrelik tekneyle aynı motor gücüne sahipse, ikisinden de aynı oranda vergi alınıyor" diye konuştu.

YASA TEKLİFİ MECLİS'TE

Türkiye Deniz Turizm Birliği Başkanı Ercan Güneştutar, Türkler'e ait yabancı bayraklı özel teknelerin Türk bayrağı taşımasını özendirecek yasa teklifinin, şu günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi beklediğini açıkladı. Yasa teklifinin Meclis'ten geçerse yabancı bayrak taşıyan Türk teknelerinin Türk bayrağı taşıyacağını kaydeden Güneştutar şöyle devam etti: "Bu hem maddi hem de manevi olarak ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Çünkü, yasa teklifi geçerse, vergiler araçların boyuna göre alınacak. Motor gücüne göre 10 bin TL vergi veren bir deniz aracı, boyuna göre hesaplandığında 100-200 TL arasında vergi ödeyecek. Oysa yabancı bayrak taşırsa, bir kuruş ödemeyecek."

EKONOMİK KAYIP

Yabancı bayraklı deniz araçlarının ekonomik kaybının tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Ercan Güneştutar, Türk bayraklı teknelere göre yabancı bayraklı teknelerin çok daha avantajlı olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi: "Yabancı bayraklı tekneler vergisiz mazot alıyor. Çalışanların SGK primleri ödenmediği için Türkiye'deki Sosyal Güvenlik Yasası dışında kalıyor. Sahibi Türk olmasına rağmen yabancı bayrak taşıyan teknelerden yıllık kaybımız vergi, SGK primi ve diğer giderler dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyar TL civarında. Onbinlerce tekneden makul seviyede alınacak verginin yanı sıra SGK primi de hesaplandığında ülkenin kazancı hiç de azımsanmayacak seviyededir. Düzenleme yapılırsa hem devlet hem millet kazanır."

Yıllık harç önerisi

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç tarafından hazırlanan yasa teklifleriyle halen yat, kotra ve her türlü motorlu özel teknelerden beygir gücüne göre alınan MTV kaldırılacak. Bunun yerine söz konusu deniz araçları için, teknenin uzunluğuna göre yıllık harç alınacak. Harç miktarı 5-10 metre arasındaki deniz ve iç su araçlarında 200 YTL, 10-15 metre arasındakilerde 400 YTL, 15-20 metre arasındakilerde 800 YTL, 20 metreden büyüklerde ise 1.600 YTL olacak. Şehiriçi ve şehirler arası deniz taşımacılığında kullanılan gemilerde, söz konusu harçların yarısı alınacak. Sadece balıkçılıkta kullanılan tekneler ise harçtan tümüyle muaf tutulacak.

GEÇİCİ MADDE

Yasa teklifine konulan geçici bir madde uyarınca, Türk vatandaşları ya da Türk vatandaşlarının ortak olduğu şirketler ile üye olduğu kuruluşlar tarafından 1 Ocak 2008'den önce satın alınmış yabancı bayraklı gemi, deniz ve iç su araçları 31 Aralık 2009'a kadar talepte bulunulması kaydıyla Türk kütüklerine kaydedilebilecek. 1 Ocak 2008'den önce satın alınmış veya 23 Mayıs 2008'den önce tescil edilmiş bulunan Türklere ait yabancı bayraklı deniz araçlarının Türk bayrağı çekmek üzere kütüğe kaydı sırasında yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) ve yüzde 8'lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmayacak.

Editör: TE Bilişim