Meslek Liseliye Üniversite Yolu Açılıyor

YÖK bugün ağırlıklı ortaöğretimi başarı puanını aşağı çekmeyi görüşecek. YÖK Başkanı Özcan, oranın yüzde 5'e çekilebileceğini duyurdu. Eğer bu düzenleme gerçekleşirse İmam hatipliler de dahil olmak üzere meslek liselilerin birçok bölüme girmesini engelleyen katsayı ortadan kalkmış olacak.

YÖK Genel Kurulu, bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanarak ÖSS'yi görüşecek.

YÖK Genel Kurulu, 15 Ocak'ta gerçekleştirilen toplantıda ÖSS'de yapılması planlanan değişiklikleri görüşmüş ancak herhangi bir karar alınmamıştı.

ÖSS'de 2009 yılında yapılması düşünülen değişikliklerin, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında okulun başarısının etkisinin azaltılması ve adayların mezun oldukları bölümlerle ilgili ya da ilgili olmayan alanlar arasındaki katsayı farkının daraltılması yönünde olduğu belirtiliyor.

YÖK Başkanı : Yüzde 5'e inebilir

Sabah Gazetesi'ne konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sınav başarısını yüzde 21 etkileyen ortaöğretim başarı puanını aşağıya çekerek katsayı engelini azaltacaklarını söyledi:

"Yüzde 21 katkısı olan ortaöğretim başarı puanını değiştireceğiz. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıyor . Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek. Üniversiteye yerleştirmede ortaöğretimin yüzde 21 olan katkısını Kurul'daki duruma göre aşağı çekeceğiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2'ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız"

Alan Dışı Tercihleri Etkilemeyecek

AOBP'nin aşağı çekilmesi alanları dışında programları tercih eden öğrenciler için uygulanan düşük katsayı sistemini değiştirmeyecek. AOBP'nin ÖSS'ye yüzde 21 katkısı yüzde 10'a çekildiği takdirde (0.3), (0.8) çarpanları yine kullanılacak, ancak AOBP katkı oranı aşağı çekildiği için etkisi azalacak. Puanlar birbirine yaklaşacak.

Meslek liseli yaşadı

Uğur Dershaneleri ÖSS Kooridanatörü Turgay Polat, AOBP'nın aşağı çekilmesinin başarılı öğrencilerin katsayı problemine takılmadan istediği bölüme girmesinin önünü açacağını söyledi. Polat şu örneği verdi: "Bir genel lise, bir meslek lisesinden iki öğrenci düşünelim. İkisinin de ÖSS puanı 300, AOBP'si 100 tam puan olsun. Bu iki öğrenci de bilgisayar mühendisliği tercih ettiğinde normal lise öğrencisinin yerleştirme puanı (0.8 katsayı ile çarpıldığı için) 380, meslek liseli öğrencinin yerleştirme puanı ise (0.3 katsayı ile çarpıldığı için) 330 oluyor. Arada 50 puanlık bir fark oluşuyor. Ortaöğretim başarı puanının katkısı yüzde 21'den yüzde 10'a düşürülürse normal liseli öğrenci 330, meslek liseli öğrenci ise 315 puan alır ve arasındaki puan farkı 15'e düşer."

Editör: TE Bilişim