Mersin’in potansiyeli mükemmel

Lyonel A Makzume Gemi Acenteliği A.Ş Mersin Şube Müdürü Jan Piyer Dallanmış, “Mersin, limanı ile birlikte bölgenin dışarıya çıkış kapısı. Bu nedenle lojistikte önemli avantajlara sahip” diye konuştu.

Lyonel A Makzume Gemi Acenteliği A.Ş Mersin Şube Müdürü Jan Piyer Dallanmış Mersin’in hinterlandının çok geniş olduğuna işaret ederek, “Mersin, limanı ile birlikte bölgenin dışarıya çıkış kapısı. Bu nedenle lojistikte önemli avantajlara sahip” diye konuştu. Merkezlerinin İskenderun olduğunu ve 1944’te faaliyete başladıklarını ifade eden Jan Piyer Dallanmış; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin, Trabzon ve Bursa olmak üzere Türkiye’deki 7 şubelerinin yanında bir de Gürcistan’da ofisleri bulunduğunu anlattı. Gemi acenteliği, deniz nakliyesi ve lojistik üzerine faaliyet gösterdiklerini dile getiren Dallanmış, Şubeler arasında yüksek potansiyeli ile Mersin’in önemli bir yer taşıdığını bildirdi.

Lojistik sektörünün yılın son çeyreğine kadar başarıyla gittiğini kaydeden Jan Piyer Dallanmış, ancak son çeyrekte ekonomik krizin etkisiyle hammadde fiyatlarının düşmesi ve kurlardaki dalgalanmalarla birlikte ihracatçının potansiyelinin düştüğünü, bu durumun lojistik sektörüne de yansıdığını anlattı.

Yılın son çeyreğinde iş hacminde yüzde 25 – 30 arası bir daralma yaşandığına işaret eden Dallanmış, bu dönemi en az sıkıntıyla tamamlamak için ürün çeşitlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Makzume olarak Körfez ve Avrupa ülkeleri ağırlıklı çalıştıklarını bildiren Jan Piyer Dallanmış, krom, kükürt, mermer, manganez gibi malzemeleri taşıdıklarını anlattı. Sanayileşmenin artması, işlenmiş mamul taşınması yapılması gerektiğini vurgulayan Dallanmış, bunun için ihracatçıya daha çok destek verilmesi gerektiğini dile getirdi. “Elimizdeki ara maddeleri ya da hammadde ihraç ederek büyük girdi elde edemeyiz” diyen Dallanmış, bu noktada Mersin’in kendi kentinden çok hinterlandında yer alan kentlere hizmet verdiğini ifade etti.

“Liman özelleşmesiyle işlemler hızlandı”

Limanın özelleşmesi sonrasında işlemlerin daha hızlı gerçekleşmeye başladığına da değinen Jan Piyer Dallanmış, “Gemilerin bekleme süreleri azaldı. Bekleme süresi yanında teçhizatlar da yenilenmeye başladı ve tüm çalışmalar tamamlanınca daha hızlı bir operasyon yaşanacağına inanıyorum” diye konuştu.

Toplamda 120’nin üzerinde personelle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Dallanmış, deniz taşımalarına ağırlık verdiklerini, Adana Havaalanı’nın yeterli gelmemesi nedeniyle hava taşımasına yönelmediklerini dile getirdi. Tarsus’ta yapılması planlanan uluslar arası havaalanının tamamlanmasının ardında bu alanda da yük trafiğinin artacağına inandığını anlatan Dallanmış, sonrasında bu yöne yatırımlara başlayabileceklerini bildirdi. Dallanmış, Mersin’deki lojistik gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gelecek 5 yıl içinde önemli yeni yatırımlar yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim