MERSİN LİMANI`NDA KAPASİTE ARTIYOR

Mersin İnternational Port (MIP) Genel Müdürü John Phillips, Mersin ve Samsun arasında kurulacak olan demiryolu hattıyla birlikte Karadeniz ülkelerine İstanbul Boğazı`na gerek kalmadan kargo nakliyesi yapılabileceğini söyledi. 

Mersin Limanı`nın artan kapasitesiyle birlikte dünyanın sayılı limanlarından biri olma hedefine hızla ilerlediğini ifade eden John Phillips, bugün gelinen noktada da mevcut elleçleme kapasitesinin konteynır bazında 2 milyon 500 bin TEU`ya ulaştığını ve talebe bağlı olarak da hacminin artabileceği bilgisini verdi. Phillips, 2008 yılının Ocak-Kasım Dönemi`nde limandaki hacmin 815 bin TEU olduğunu ve kendileri açısından da 2008 yılının `rekor yıl` olacağını vurguladı.

Phillips, "Mersin Limanı`nda artan bu iş hacminin ana kaynağı MIP`in Avrupa-Uzakdoğu servisi olan CMA CGM Levant Express ve MSC Tiger gibi yeni konteynır servisleri kazanmasındaki başarısıdır. Bu hatlar, 2007 yılı Eylül ve Ekim ayları itibariyle Mersin`e uğramaya başlamıştır. Bu hatların yanında ayrıca Arkas Grubu`na ait EMES Hattı da Mersin`e haftalık seyir yapan Karadeniz servisini başlatmıştır. MIP, bu tür direkt servisleri ve transshipment hacmini Doğu Akdeniz`de bölgesel bir merkez olmak için yaptığı çalışmalarıyla arttıracaktır" dedi.

MERSİN LİMANI`NDAKİ YATIRIMLAR

Mersin Limanı`nın PSA Akfen`e devredilmesinin ardından gelişime yönelik projelere ağırlık verildiğinin altını çizen Phillips, bu kapsamda da 3 adet mobil crane, 8 adet reachstacker ve 1 adet boş konteynır elleçleyicisini limana kazandırdıklarını dile getirdi. Phillips, limandaki operasyon hızının arttırılabilmesi için de 8 adet RTG siparişi verdiklerini ve söz konusu donanımların da bu yıl içerisinde kendilerine teslim edileceğini söyledi.

İlave saha oluşturulması, mevcut ambarların kaldırılması, geliştirilmiş kapı giriş-çıkış sistemi ve bilgisayar destekli terminal operasyon sistemlerinin uygulanması gibi projelerin de hayata geçirildiğini, bu noktada başlatılan çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydeden Phillips, `Araç-Plaka Kayıt Sistemi`nin de 18 Kasım 2008 tarihinden bu yana uygulamaya konulduğunu anlattı.

`Gümrük Global Çıkış Fişi` uygulamasının da oldukça önemli olduğunu dile getiren Phillips, proje kapsamında da konteynırlarını veya konteynır içerisinden boşaltılan eşyaları almak için gelen araçların, Mersin Limanı`na giriş yapmadan önce internet üzerinden MIP web sayfasında ilgili bölümlerde kaydını yaptığını, söz konuyu uygulamayla da liman sahası içerisindeki trafiği düzenlerken, diğer yandan da güvenlik düzeyini de yükselttiklerini ifade etti.

Jhon Phillips, Türkiye`deki gümrük prosedürleriyle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı; "Gümrük prosedürlerinin ve bekleme zamanlarının minimum düzeyde tutulması, Mersin Limanı`nın yararına olacaktır. Gümrük prosedürleriyle ilgili yapılan çalışmalarla birlikte önemli gelişmeler yaşanıyor. Gümrük Müdürlüğü, işlemleri hızlandırılması noktasında önemli adımlar attı. Bu da bizi sevindiriyor."

TRANSİT MERKEZ ÇALIŞMALARI

MIP olarak Mersin`i bir transit ticaret merkezi yapmak istediklerini kaydeden Phillips, bu kapsamda da Irak ve İran`a giden transit ticaret yolları konusunda bölgedeki diğer limanlarla da rekabet halinde olduklarını belirtti. Phillips, TCDD ile birlikte Mersin ve Samsun arasında Karadeniz kıyıları için demiryolu bağlantıları kurulması için çalıştıklarını, söz konusu projenin tamamlanması halinde de Karadeniz ülkelerine İstanbul Boğazı`na gerek kalmadan Mersin ve Samsun üzerinden kargo nakliyesi yapılabileceğini savundu.

Mersin`in, `lojistik merkez` olma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden John Phillips, kendilerinin de söz konusu hedefi gerçekleştirme noktasında çaba sarf ettiklerini anlattı. Phillips, daha verimli ve kaliteli hizmet sağlanmasıyla birlikte denizcilik hatlarını Mersin`e çekebilme adına kendi uzmanlık alanları olan liman yönetiminden faydalanmak istediklerini vurguladı.

`Lojistik Merkez Projesi` kapsamında Belçika, Almanya ve İspanya`da yer alan uluslararası lojistik merkezlerinde de incelemelerde bulundukları bilgisini veren Phillips, söz konusu ziyaretlerin de Mersin`in hiterland bağlantıları ve modern teçhizatlı limanıyla `lojistik merkez` olmak için uygun şartlara sahip olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Phillips, "Mersin, bu alamda önemli bir bölgede yer alıyor. Bu fırsatlardan tam olarak faydalanabilirse Doğu Akdeniz`deki lojistik merkezlerinden biri haline gelebilir. Büyük firmalar, Avrupa`daki ya da ürünlerini gönderdikleri ülkelerdeki dağıtım kanalı risklerini de hesaba katarak, yer değişikliğiyle ilgili sağlam adımlar atmak zorunda" dedi.

Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak kısa bir değerlendirme yapan Phillips, MIP Mersin Limanı`nın Türk ticaretinde lojistik zincirinin önemli bir parçası olduğunu, ortaya çıkan sonuçların da büyük bir çoğunluğunun ticaretteki talebe bağlı olduğuna dikkat çekti. Phillips, MIP olarak geleceği görebilen ve ona göre hareket edebilen çevik bir yönetime sahip olduklarını, bu kapsamda da global krize karşı hazırlıklı olduklarını söyledi
 

Editör: TE Bilişim