Mavi Marmara'yı yağmalayan İsrail askerleri tutuklandı  
 
Gazze'ye yardım filosuna saldıran İsrail askerlerinin, Aşdod Limanı'na çekilen Mavi Marmara gemisini yağmaladığı ortaya çıktı. 

İsrail'in önde gelen haber portallarından Ynetnews'in haberine göre, gönüllülere ait bilgisayar ve cep telefonlarını çalmaktan gözaltına alınan 4 askerden 1'i daha dün tutuklandı. Geçtiğimiz salı günü de bir İsrail askeri hırsızlık suçlamasıyla cezaevine konulmuştu. İsrail polisi, çalınan eşyaların sahiplerinin tespit edilebilmesi halinde zararlarının karşılanacağını açıkladı.

Tutuklanan askerin gemiden çaldığı bilgisayarları başka bir askere, bu askerin de onları bazı arkadaşlarına sattığı iddia ediliyor. Yardım gemilerinden dizüstü bilgisayarları çalıp sattıkları gerekçesiyle 2 askeri tutuklayan İsrail polisi, çalınan eşyaların kime ait olduğu tespit edildiği takdirde zararlarının karşılanacağını söyledi. Polis yetkilileri, yaptıkları araştırmalar sırasında laptopları satan askerin eşyaları arasında başka laptoplar ve cep telefonları da bulduklarını açıkladı.

Ynet'e konuşan üst düzey bir yetkili, olayla ilgili başlatılan soruşturmanın İsrail'in uluslararası imajını zedeleyebileceğini söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili, "Gemideki aktivistlerin eşyalarını çalan askerler, muhtemelen taşıdıkları üniformanın ne olduğunun farkında değiller." dedi. Bazı aktivistler, haziran ayında İngiliz The Guardian gazetesine kredi kartlarına İsrail kuvvetleri tarafından el konulduğunu söyleyerek, kartlarını geri aldıklarında bu kartlarla alışveriş yapıldığının ortaya çıktığını açıklamıştı.

Netanyahu: Türkiye'yi ziyaret planım yok İsrail askerlerinin 9 Türk'ü öldürdüğü Mavi Marmara baskınında yardım gemisinde bulunan İsrail Parlamentosu Arap Milletvekili Hanin Zoabi, İsrail askerlerinin gemideki eşyaları çalıp satmalarıyla ilgili olarak, "Çalmak, katiller için sorun değil." dedi. Yardım filosuna katıldığı için sert eleştiriler alan ve milletvekilliği yetkileri kısıtlanan Zoabi, hırsızlık haberini duyunca şaşırmadığını belirterek, "Öldürmek için gelenlerin çalmakla bir sorunu olmaz." dedi. İki ülke arasında yaşanan krizler nedeniyle Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin durma noktasına geldiği bir dönemde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Türkiye'yi ziyaret etmemiş olmasıyla övünerek, böyle bir planının olmadığını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ı ziyaret eden ilk İsrail başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu, ülkesine dönüşünde uçakta kendisine Türkiye'yi ziyaret etme planı olup olmadığı soruldu. Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Netanyahu, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hayatında Türkiye'ye gitmemiş tek İsrailli benim, yakında da olacağını zannetmiyorum." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim