Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, ada ülkesi Mauritius’un başbakanının ulusal acil durum ilan etmesinin ardından, karaya oturan petrol yüklü yük gemisi Wakashio'dan hassas bölge olan ünlü Blue Bay Deniz Parkı'na doğru sızmaya devam eden petrol nedeniyle Mauritius'un yardımına koşuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, felaketin önlenmesine yardımcı olmak için yakınlardaki Reunion Adası'ndan uzmanların ve ekipmanların uçakla bölgeye sevk edildiğini duyurdu.

Son birkaç gündür sahada bulunan ancak durumu değerlendirmek ve bir plan geliştirmek için çalışan kurtarma uzmanlarına katılacaklar. Smit Salvage şirketi, kurtarma çalışmalarına başlamak için fransa tarafından kiralandı ve destek gemileri Mauritius'a gelmeye başladı.

Bu arada, bölge sakinleri ve çevre grupları, aşırı hassas deniz habitatına verilen zararın bir kısmını sınırlamak adına bir araya geldi. Onlarcası, Petrolün karada ve yakındaki Blue Bay Deniz Parkı gibi özel deniz alanlarına doğru ilerlemesini yavaşlatmak için bariyerlerin yerleştirilmesine yardım etmeye gönüllü oldular.

Gemi sahipleri Nagashiki Shipping Co tarafından işe alınan kurtarma uzmanlarının, geminin yarılmış göveinden yakıt pompalamak için yoğun çaba sarf ettikleri belirtiliyor.

Bir şirket sözcüsünün ifadeleri şöyle; “Son kötü hava koşullarına rağmen, yanaşan bir tanker ile Wakashio'dan akaryakıt çıkarılıyor. Helikopterler de konuşlandırıldı ve gemiden petrolün çıkarılmasına yardımcı oluyorlar."

Geminin içindeki yakıtı pompalama operasyonları 8 Ağustos gününden itibaren başladı ve başlangıçta gemiden 300 metrik tonun üzerinde akaryakıt çıkarabildi.

Karaya oturduğu sırada, 200.000 DWT kapasiteli dökme yük gemisinin, gemide yaklaşık 3.800 ton akaryakıt, 200 ton motorin ve 90 ton makine yağ bulundurduğu bildirilmişti.

Olay, yük gemisinin Mauritius'un doğu kıyısı açıklarında karaya oturmasıyla 25 Temmuz'da başladı.

Hükümet başlangıçta gemiden petrol sızıntısı olmadığını ve durumu yakından izlediklerini bildirmişti.

Fakat yine de önlem olarak, geminin etrafına ve ünlü Blue Bay Deniz Parkı'nın girişine petrol bariyerleri yerleştirmek için çalıştıkları bildirilmişti.

Editör: TE Bilişim