İkinci Dünya Savaşı sırasında hem Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri Kriegsmarine'de hem de İngiltere'nin Kraliyet Donanması'nda bulunmuş ve üç geminin batmasından kurtulmuş kediye  "Batırılamayan Sam" ismi verilmiş.

Sam İkinci Dünya Savaşı'nın en yoğun dönemlerinden birinde, Nazi Almanyası'nın Bismarck isimli savaş gemisinde göre yapmaktaydı. Sam İkinci Dünya Savaşı'nın en yoğun dönemlerinden birinde, Nazi Almanyası'nın Bismarck isimli savaş gemisinde göre yapmaktaydı. Tayfadan birinin kedisi olsa da, her gemide olduğu gibi bu gemide de o zamanlar ismi "Oskar" olan bu kedi farelerin icabına bakıyordu.

Bu isim uluslararası bir kod olan "O" yani "Denize İnsan Düştü" kodundan türetilmişti. Otto von Bismarck'ın ismi verilen gemi ise 14 Şubat 1939'da suya indirilmişti ve 241 metre uzunluğunda, 41,700 ton ağırlığındaydı. Otto von Bismarck'ın ismi verilen gemi ise 14 Şubat 1939'da suya indirilmişti ve 241 metre uzunluğunda, 41,700 ton ağırlığındaydı.

Bu savaş gemisi ilk ve son görevi Rheinübung Operasyonu'na 18 Mayıs 1941'de çıktığındaysa, Oskar gemideydi. HMS Cossack ve HMS Ark Royal gibi İngiliz Kraliyet gemileriyle çetin bir deniz savaşına giren Bismarck, 27 Mayıs günü battı. 2100 kişilik tayfadan yalnızca 115'inin kurtulduğu muharebede Oskar da hayatta kalan taraftaydı. 2100 kişilik tayfadan yalnızca 115'inin kurtulduğu muharebede Oskar da hayatta kalan taraftaydı.

Birkaç saat sonra bir tahta parçasının üzerinde süzülürken bulundu ve HMS Cossack tarafından kurtarıldı. Kedinin isminin Bismarck'ta Oskar olduğunu bilmeyen İngiliz gemisinin tayfaları kediye "Oscar" ismini verdi. Oscar gelecek birkaç ay boyunca Cossack'ın güvertesinde Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nu dolandı durdu, gemi bu sırada korumalık yapıyordu.

Oscar gelecek birkaç ay boyunca Cossack'ın güvertesinde Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nu dolandı durdu, gemi bu sırada korumalık yapıyordu. Tarih 24 Ekim 1941 olduğunda Cebelitarık'tan Büyük Britanya'ya giden bir konvoya eşlik eden gemi, Alman denizaltısı U-563'ün torpidosuyla ciddi oranda hasar aldı. Bunun üzerine tayfa HMS Legion gemisine aktarıldı ve Cossack'ın Cebelitarık'a geri çekilmesine karar verildi.

Fakat hava şartları kötüleşince bu görev terk edilmek zorunda kalındı. 27 Ekim günü Cossack Cebelitarık'ık batısında battı. Patlama geminin ön kısmının üçte birini parçalamış ve 159 kişiyi öldürmüştü ama Oscar bundan da kurtuldu ve Cebelitarık'taki bir kıyı tesisine getirildi.

Patlama geminin ön kısmının üçte birini parçalamış ve 159 kişiyi öldürmüştü ama Oscar bundan da kurtuldu ve Cebelitarık'taki bir kıyı tesisine getirildi.

Burada kedinin hikayesini öğrenen memurlar, ona yeni bir isim verdi. Artık adı "Batırılamayan Sam" olan kedi hava aracı taşıtı olan HMS Ark Royal gemisine transfer edilmişti.

Editör: TE Bilişim