Türkiye’nin denizcilik vizyonunun tüm dünyaya aktarıldığı, yerli ve yabancı katılımcılar ile tek çatı altında sektörün geleceğinin konuşulduğu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi, Haliç’te, Tersane İstanbul’da, 1-2 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.

2 gün süren Zirve’nin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri, UAB Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, UAB Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Salih Tan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ve denizcilik sektörü temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zirve’nin açılışına mesaj gönderdi.

1 Temmuz günü gerçekleştirilen açılış merasiminde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan konuşma yaptı. Zirvede sektör, Türk denizcilik filosunun geliştirilmesi, gemi insanı istihdamı, lojistik odağında deniz yapıları alt yapısı, jeopolitik gelişmeler konularıyla dört ana oturumda bir araya geldi.

Tamer Kıran, yaptığı konuşmada, ülkemizde son 20 yılda sağlanan reform ve istikrar adımlarıyla denizcilik sektörünün gurur verici başarılara yelken açtığını, uluslararası camiada yer edindiğini, karar verici ülkeler arasında saygın bir konuma yükseldiğini belirtti. Sektörün hızla gelişmesine imkân tanıyan 500’e yakın mevzuat düzenlemesinin bu dönemde uygulamaya konulduğunu kaydeden Tamer Kıran, bunlardan örnekler verdi.

Tamer Kıran, “Reformlar sayesinde bugün Türk Denizciliği; 31,2 milyon DWT’lik filosu, yıllık 4,65 milyon DWT üretim kapasiteli 84 tersanesi, toplamda yaklaşık 550 milyon ton yük elleçleyebilen 210 iskele, rıhtım, limanları ve sektörün diğer tüm unsurları ile kol kola ülkemizin ‘Denizci Millet, Denizci Ülke’ hedefi doğrultusunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir.” dedi.

Gelinen noktada alınacak daha uzun yol, hep birlikte atılacak çok daha büyük adımlar bulunduğuna dikkat çeken Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Hem Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm hem de AB’nin yeşil mutabakatı ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırmaktadır. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve Yeşil Mutabakat uygulamaları ile gelecek düzenlemeler sonucu önümüzdeki 10 yıl gibi kısa sürede Türk sahipli filomuzun büyük oranda yenilenme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Başta pandemi olmak üzere yakın zamanda yaşadığımız olaylar, denizcilik sektörünün ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla dış ticaretinin tonaj bazında yüzde 90’ını deniz yoluyla yapan ülkemiz için de deniz taşımacılığı hayati öneme haizdir. Türk sahipli deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonunda yeni bir yol haritasının belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp, devlet politikası haline getirerek, her alanda güçlendirmemiz, mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Önümüzdeki zorlu dönüşüm sürecini de kamu, özel sektör el ele vererek başarıyla gerçekleştireceğimize inancımız tamdır.”

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan; ‘’Limanlarımız arası yapılan yolcu ve yük taşımacılığının sadece Türk bayraklı gemilerle yapılmasını sağlayan, denizlerdeki bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz, milletimize denizlerimize sahip çıkma bilincini aşılayarak, denizcilik sektörümüzün bu günlere gelme sürecini başlatan kabotaj kanunun 96. Yıldönümünü tebrik ediyor, tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Geçtiğimiz yıl yine bu tarihi mekânda sektörün tüm paydaşlarını buluşturarak denizciliğin tüm boyutlarıyla ele alındığı stratejilerin belirlendiği birinci denizcilik zirvesinde elde ettiğimiz kazanımların ışığında bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Türkiye Denizcilik Zirvemize hoş geldiniz. Bu yıl zirvemizde dünyada ve ülkemizde denizcilik sektöründe özellikle pandemi sonrasında yaşanılan gelişmeler değerlendirilerek lojistik anlamda önemli bir kavşak noktası olan ülkemizin deniz yolu taşımacılığındaki geleceğe yönelik planlamaları ele alacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Ali Karaismailoğlu, Türk denizciliğinin gurur günü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. Yıldönümünü idrak ettiğimiz bu anlamlı günde yerli ve yabancı tüm denizcilik otoriteleri buluştu, denizcilik zirvesi vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde sektöre ilişkin, ülkemizdeki düzenlemelerin sonuçlarının takip edilmesi, yaşanılan dar boğazların gerek ilgili diğer kamu kurumları gerekse de özel sektörle iş birliği halinde ele alınması, geleceğe yönelik atılması gereken adımlara esas olarak yol haritasının belirlenmesi, Mavi Vatan ve Kanal İstanbul’un stratejik önemi konuları ön plana çıkmıştır. Bu yıl da Türkiye denizcilik zirvesi kapsamında Türk denizcilik filosunun geliştirilmesi, gemi insanı istihdamı, lojistik odağında deniz yapıları alt yapısı, jeopolitik gelişmeler konularıyla dört ana oturumda bir araya geleceğiz.’’ İfadelerini kullandı.

1-2 Temmuz günü gerçekleştirilen zirvede Keynote oturumlarında ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton, IHS Markit Editörü Mark Szakonyi, Dünya Denizcilik Üniversitesi Başkanı Cleopatra Doumbia – Henry konuşma yaptı.

KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar’ın konuşmacı olduğu II. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde, “Türk Denizcilik Sektörü Vizyonu: Türk Filosunun Geliştirilmesi” oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Mavi Vatan tüm boyutlarıyla ele alındı. Her biri alanında uzman kıymetli konuklar sayesinde Türk denizciliğinin geleceği konuşuldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Akademisyen Prof. Dr. Ersan Başar'ın moderatörlüğü üstlendiği "Gemi İnsanı İstihdamı: MLC Sözleşmesinin Etkilkeri başlıklı panele Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ve Tamer Kıran da konuk oldu.

Diğer yandan zirvede, 'Lojistik odağında Deniz Yapıları Altyapısı'' Oturumu ve ''Jeopolitik Gelişmeler ve Mavi Vatan'' Oturumu gerçekleştirildi.

II. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nin son gününde, Genel Müdürlüğümüzün tahlisiye (can kurtarma) ekiplerince kürek yarışı düzenlendi ve ardından tumba gösterisi gerçekleştirildi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL