Olağanüstü iyi bir yıl geçirdiği belirtilen lider deniz taşımacılığı şirketi Maersk, pandemi ile ilgili talep ve aksama nedeniyle navlun fiyatlarının yükselmesiyle, şirket tarihinin en iyi üç aylık kazançlarından birini bildirerek yılın geri kalanı için kar tahminlerini yükseltti.

Şirket, 14,2 milyar dolarlık gelir beklentisini 18-19,5 milyar dolar olarak güncelledi. Maersk, tarihinin en karlı üç aylık performansının ise talepteki güçlü toparlanmanın tedarik zincirlerinde darboğazlara ve ekipman sıkıntısına neden olmasıyla birlikte istisnai piyasa durumundan ve navlun fiyatlarının yukarıda seyretmeye devam etmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Konteyner hacimleri yıllık yüzde 15 artarken, ortalama navlun oranları ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 arttı. Bu rakamlar da pandeminin mevcut aşamasında talepte yaşanan artışı gözler önüne seriyor.

En azından yıl sonuna kadar devam edecek!

Maersk, istisnai piyasa durumunun en azından yıl sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi. Yıl için küresel pazar talebi büyümesine ilişkin görünüm, Çin mallarına yönelik Amerikan talebinin etkisiyle yaklaşık yüzde 6-8 olarak revize edildi. Bu nedenle Maersk kâr hedefini çarpıcı bir şekilde artırdı. Şirket, 14,2 milyar dolarlık gelir beklentisini 5 milyar dolar artırarak 18-19,5 milyar dolar olarak güncelledi.

HMM'de tarihinin en yüksek üç aylık kârını kaydetti!

Bunun yanında Maersk, olağanüstü kazançlar bildiren tek deniz taşımacılığı şirketi değil. Mart'ta sona eren mali yılında 3,5 milyar dolar kar açıklayan Japonya merkezli dev deniz taşımacılığı şirketi ONE da şimdiye kadarki en iyi performansını gerçekleştirdi. Benzer şekilde Güney Koreli merkezli lider deniz taşımacılığı şirketi HMM, yüksek navlunlar fiyatları nedeniyle 2021'in ilk çeyreğinde tarihinin en yüksek üç aylık kârını kaydetti.

Editör: TE Bilişim