Tüzmen: "Türkiye Lojistik Üssü Olacak"
 
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gelecek dönemde tüm alanlara ilişkin lojistik faaliyetlerin dünyanın batısından doğusuna kayacağını belirterek, bu lojistik faaliyetlerin Türkiye üzerinden gerçekleşeceğini söyDledi.

Kürşad Tüzmen, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 5. Dünya Odalar Kongresi'nin "Ulaşım ve Lojistik" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nun küresel ulaştırma ağındaki bir kesişim noktası olduğunu bildirdi. Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi'ni serbest ticaret bölgesi haline getirmek üzere çalışmaların devam ettiğini ifade eden Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaret hacminin lojistik faaliyetler ile 3 kat artarak 250 milyar dolara çıktığını kaydetti. Tüzmen, "Taşımacılık çok önemli bir rekabet unsuru. Amaç, önemli ulaştırma yollarının kendi ülkelerinden geçmesidir. Beklemeyin, bu ülkeye gelmeniz lazım. Türkiye, gelinecek bir ülke" dedi.  


Küreselleşen dünyada Doğu'nun öneminin arttığına işaret eden Tüzmen, önümüzdeki dönemde her türlü lojistik faaliyetin batıdan doğuya akacağını ve bu faaliyetlerin Türkiye üzerinden gerçekleştirileceğini vurguladı. Tüzmen, bu kapsamda Marmara tüp geçişi ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu gibi büyük projelerin inşaatına başlandığını hatırlatarak, yapımı planlanan diğer büyük ulaştırma projelerine yabancı yatırımcıların ilgil göstermesine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Tüzmen, konuşmasında, kongreye katılan işadamlarından 2013 Akdeniz Olimpiyatları'nın Mersin'de yapılması için destek istedi. Mersin'in kendisinin seçim bölgesi olduğunu ve kentte çok büyük bir liman bulunduğunu belirten Tüzmen, Mersin'i Akdeniz'in en iyi lojistik merkezlerinden biri yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Tüzmen, Mersin'in tek ihtiyacının bir havaalanı olduğunu, bunun da önümüzdeki dönemde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bakan Tüzmen, Suriye'den gelen bir katılımcının sınır kapıları ile ilgili sorusu üzerine, Türkiye olarak tüm sınır komşusu ülkeler ile gümrük kapıları konusunda daha iyi işleyen bir sistem oluşturmak istediklerini dile getirdi. Gümrük alt ve üst yapılarının sanayi ve ticaret odalarına bırakıldığını hatırlatan Tüzmen, Hatay-Cilvegöz kapısının da tamamlandığını ve 1 ay içinde istenilen konuma geleceğini kaydetti.

Haber: ANKA Ajansı

Alıntı: www.haberler.com


 

Editör: TE Bilişim