Tüpraş, 2007 yılında olduğu gibi 2008 yılında da gerek faaliyetler ve yatırımlar gerekse sosyal sorumluluk projeleri ile sponsorluklar alanlarında hareketli bir yıl geçirdi.

Bu sene 25' inci kuruluş yılını kutlayan Tüpraş ; 1. 6 milyar dolar harcayacağı Fuel Oil' den beyaz ürünlere dönüşüm projesiyle, tek yüklemede gerçekleştirdiği en yüksek ihracat miktarı olan 135 bin ton Fuel Oil' i Malta' ya ihraç etmesiyle ve RMK Marine tarafından inşa edilen T. Sevgi adlı tankerin denize indirilmesiyle 2008 yilina damga VUrdU.

Tüpras Yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleyen ve 2007 yılında 26, 3 milyon akaryakıt satan Türkiye' nin tek rafinerisi Tüpraş, 2007 yılında olduğu gibi 2008 yılında da bir çok alanda hem ilklere imza attı hem de Türkiye ekonomisine katma değer anlamında bir çok faaliyette bulundu.

Tüpraş, bu sene 25' inci yaşını kutladı.

Tüpraş' ın 25. kuruluş yıldönümü, rafinerilerde düzenlenen Kıdem Armağanları Dağıtım Törenleri ve Koç Topluluğu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç' un onur konuğu olarak katıldığı resepsiyonla kutlandı. Yıllardır süren Kıdem Armağanları Dağıtım Törenleri' nin paralelinde 2006 yılından sonra gelenekselleşen genç Tüpraş' lılarla emektar Tüpraş' lıların buluşması etkinliği de İzmit Sosyal Tesisleri' nde gerçekleşti. Tüpraş Genel Müdürlüğü ve izmit Rafinerisi' nde görev yapmış yaklaşık bin emekli Tüpraş' lıyla halen çalışan kıdemli ve genç Tüpraş' lılar bir araya geldi.

732 ton kurşunsuz benzin İzmit Rafinerisine taşındı

Başta İzmit olmak üzere, İzmir, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde Türkiye' nin dört bir yanına hizmet götüren Tüpraş' ın 2008 yılındaki ilk faaliyeti kendine ait vagonlar ile rafineriler arasındaki ürün taşıması oldu. Kırıkkale Rafinerisi' nde ihtiyaç fazlası 732 ton kurşunsuz benzini 17 vagon ve TCDD' ye ait lokomotifle İzmit Rafînerisi' ne getirildi. Tüpraş, Demiryolu ile akaryakıt taşımacılığının yapılabilmesi için İzmit Rafinerisi' nde 14 milyon 390 bin YTL, Kırıkkale Rafinerisi' nde 5 milyon 696 bin YTL, Batman Rafinerisi' nde ise 396 bin 781 YTL olmak üzere vagon dolum, boşaltım tesislerinin revizyonu için toplam 20 milyon 482 bin 781 YTL ve yeni vagon alımları çerçevesinde ise 1 milyon 864 bin 800 YTL yatırım gerçekleştirdi.

Dev yatırım start aldı

Demiryolu taşımacılığı yatırımının ardından Tüpraş, fuel oil' i işleyeceği, Euro V standardında motorin ve benzin gibi beyaz ürünlere dönüştüreceği, yaklaşık 1, 6 Milyar dolar tutarındaki yatırıma start verdi. Yatırım sonucunda 3, 2 milyon ton fuel oil' den yaklaşık 1, 9 milyon ton motorin / jet yakıtı, 530 bin ton benzin ve 160 bin ton LPG olmak üzere toplam 2, 6 milyon ton beyaz ürün elde edilecekken 600 bin ton petrol koku üretilecek.

Tüpraş' ın Yatırım faaliyetleri ve Türkiye' ye sağladığı katma değerin yanında Tüpraş, 2008 yılında birçok sosyal sorumluluk, eğitim ve sponsorluk projelerine destek oldu. Tüpraş' ın destek olduğu eğitim projelerinden biri MEGEP kapsamında Kocaeli Anadolu Teknik ve Teknik Endüstri Meslek Lisesi' nin kimya laboratuarının yenilenmesi oldu. Toplam restorasyon maliyeti 150 bin YTL' yi bulan iki laboratuar, dört derslik ve bir teknoloji sınıfının açılmasıyla Tüpraş, müfredat çerçevesinde rafineri ve petrokimya alanında ihtiyaç duyulan teknik insan yetiştirmeyi amaçlıyor. Şemsiye Hareketi Batmanda başladı Tüpraş, 2008 yılının Mayıs ayında Kurumsal Sosyal Sorumluluk ( KSS ) alanlarındaki çalışmalarını iş hedefleri, yönetim stratejisi ve çalışma kültürüne yerleştirmek, geliştirmek üzere hazırladığı ilk proje olan Şemsiye Hareketini, " Batman' da 100 Güleryüz " ile başlattı.

Çevre Haftası' na büyük destek

2008 yılı Haziran ayının ilk haftası kutlanan Çevre Haftası, Tüpraş bünyesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmit Rafinerisi Kafeteryası' nda düzenlenen Emniyet ve Çevre Haftası yemeğinde, hafta boyunca düzenlenen Çevre Temizlik ve Düzen, Sloganlı Afiş ve Afiş Altına Slogan yarışmalarında başarılı olan Üniteler ve personele ödülleri verildi. Tüpraş' tan dev " Mehmetçik Anıtı " 23 Ağustos - 13 Eylül 1921 tarihleri arasında cereyan eden Sakaıya Meydan Muharebesi' nin ruhunu canlı tutmak üzere Genelkurmay Başkanlığı, Koç HoldingTüpraş ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde inşa edilen' Mehmetçik Anıtı' düzenlenen görkemli bir törenle açıldı.

Tüpraş 2008 Briç Festivali Şampiyonasını düzenledi

Sosyal sorumluluk ve eğitim projelerinin yanında sporun da her dalına destek veren Tüpraş, Briç Festivali' ni 2830 Mart tarihleri arasında Körfez' deki Sosyal Tesisleri' nde gerçekleştirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen Tüpraş Briç Festivali' ne İzmir, İstanbul, Ankara, Batman, Eskişehir, Balıkesir, Tekirdağ, Bursa, Sakarya Zonguldak, Bilecik, Samsun, Trabzon, Yalova ve Kocaeli' nden yaklaşık 300 sporcu katıldı.

Tüpraş' tan Türkiye' ye 100 bin fidan

Tüpraş, " Ülkem İçin " projesi kapsamında Batman Batı Raman Bölgesi' nde ; çalışanları ve TEMA gönüllü öğrencileri ile 100 bin selvi fidanı dikti. 2006 yılında başlatılan' Ülkem İçin' Projesi kapsamında Koç Topluluğu' na bağlı şirketler, çalışanlar, bayiler ve tedarikçilerin gönüllü katkısıyla Ekim ayında' 7 bölgede, 700 bin fidan' dikimi gerçekleşti.' Ülkem İçin' Projesi kapsamında düzenlenecek fidan dikim törenleri Tekirdağ ve Mersin ile eşzamanlı olarak Batman' da da gerçekleştirildi.

Tüpraş Grand Prix heyecanlı anlara sahne oldu

U. I. M. Architon Dünya Offshore Şampiyonasının 11 ve 12' inci ayakları Tüpraş sponsorluğunda İzmit Büyükşehir Belediyesi' nin de katkılarıyla Kocaeli' nde Sekapark sahilinde gerçekleştirildi. Tüpraş ana sponsorluğunda düzenlenen Dünya Offshore Şampiyonası olan Kocaeli Tüpraş Grand Prix' inde heyecan hep doruktaydı. Yarışlarda ikinci güne teknik arızalar damgasını vururken her iki günde de 88 numaralı STIHL takımı yarışları lider olarak tamamladı.

Alınan stratejik yatırım kararı ile Tüpraş, Türkiye' ye ilave istihdam ve katma değer yaratmaya devam edecek.

Tüpraş 2007' de satış rekorları kırdı

Tüpraş' ta 2007 yılında FAVÖK, yüzde 37 artışla 1, 4 milyar YTL' ye yükselirken, tamamlanan yatırımlar, operasyonel iyileştirmeler, şarj optimizasyonu ve aktif satış politikası sonucunda Faaliyet Karı yüzde 52, Net Dönem Karı ise yüzde 58 artışla 1, 3 milyar YTL' ye ulaştı. Özkaynak karlılığı yüzde 34' e ulaşırken, 364 milyon YTL olan net borç pozisyonu 2007 yılı sonunda 267 milyon YTL net nakit durumuna yükseltildi. Tüpraş' ın proaktif satış stratejisinin bir yansıması olarak 2007 yılında, Türkiye benzin tüketimi yüzde 2, 9 azalırken, Tüpraş' ın yurtiçi benzin satışları yüzde 4, 6, Türkiye toplam motorin tüketimi yüzde 8, 1 oranında, yurtiçi motorin satışları yüzde 11, 1 oranında artırıldı.

Tüpraş 2008 yılında yatırımcısını sevindirdi

Tüpraş açısından 2008 yılına damga vuran bir diğer olay da 2007 yılı sonunda bilançosu açıklamasının ardından 917 milyon 786 bin YTL temettü dağıtılması oldu. 2007 yılında 1 milyar 298 milyon YTL net kâr açıklayan Tüpraş, yatırımcısına hisse başına 3. 66 YTL kar payı dağıttı. Şirket, geçen yıl da 822 milyon YTL' lik net kârına karşılık yatırımcılarına toplamda 660 milyon YTL, hisse başına ise 2. 63 YTL kâr payı dağıtmıştı. Halka açıklık oranı yüzde 49 olan Tüpraş' ta dağıtılan temettünün 450 milyon YTL' si borsadaki yatırımcılara ödeniyor.

Tüpraş' ın T. Sevgi1 tankeri denize indirildi

2008 yılının Temmuz ayında Koç Topluluğu' na bağlı Türkiye' nin en büyük tersanelerinden RMK Marine, 23 Temmuz tarihinde düzenlenen törenle, " T. Sevgi " adlı tankeri denize indirdi. RMK Marine " T. Damla 4 " adlı römorkörü de teslim etti. Tüpraş tarihine bir diğer yatırım kalemi olarak yazılan T. Sevgi Tankeri, ilk sac kesiminden 14 ay sonra denize indirildi.

2007 yılının " İhracat Yıldızı " Tüpraş oldu

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, 2008 yılında 2' incisini düzenledikleri İhracatın Yıldızları töreninde bünyesinde barındırdığı altı ihracatçı birliğinin ihracat şampiyonu üyelerini başarılarından dolayı ödüllendirdi. Tüpraş, 2007 yılında İMMİB genelinde en yüksek ihracata imza atan dev marka olarak ödül aldı. Tüpraş, 2007 yılında 3, 38 milyar dolar değerinde 6, 39 milyon ton ürün ihracatı gerçekleştirdi.

Tüpraş Sanayi Kuruluşları Performans ödülü aldı

Tüpraş, Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde PricewaterhouseCoopers Türkiye ve CNN Türk işbirliği ile düzenlenen, Kocaeli bölgesindeki başarılı sanayi kuruluşlarını değerlendirmek amacıyla başlatılan, " Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu' nda " Petrol ve Sınai Gazlar Sanayi Sektöründe Büyük İşletme Kategorisinde " ödül aldı. Kurumlar Vergisinde Tüpraş 2007 yılında da yine lider 2007 yılı kazançlarına göre Kocaeli' de Kurumlar Vergisi rekortmeni geçen yıl olduğu gibi yine Tüpraş oldu. Tüpraş, 2008 yılında 2007 yılında dair 243 milyon 860 bin YTL Kurumlar Vergisi ödedi.

Tüpraş akaryakıt dağıtım şirketleri ile İletişim Toplantısında buluştu

Sektörde faaliyet gösteren akaryakıt dağıtım kuruluşları ve Tüpraş arasındaki ilişkileri geliştirmek, iletişimi artırmak ve gelecek döneme ilişkin görüş alışverişlerinde bulunmak üzere Tüpraş, akaryakıt dağıtım kuruluşları ile " II. Akaryakıt Dağıtım Kuruluşları İletişim Toplantısı 2008 " de bir araya geldi. Bu yıl ikincisini organize edilen toplantı, Tüpraş' ın ev sahipliğinde İstanbul Divan Kuruçeşme Otel' de gerçekleşti.
 
 

 
 

Editör: TE Bilişim