Topçular ile 100 bin TIR trafikten çekilecek

Ahmet Musul, "Ro-Ro Limanı ile 2015 rakamlarıyla yaklaşık 100 bin TIR’ı trafikten çıkarmış olacak.

Bu projeyle 100 bin araç ana arter ve köprüleri kullanmayacağı için trafik yoğunluğu azalacak" dedi. Türkiye’nin intermodal taşımacılık alanında pazar lideri olan Ekol Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ile yeni pazar olanakları ve lojistikte yeni yatırımlar konusunda sohbet ediyoruz. Ekol, Avrupa’nın birçok ülkesinde yatırımları olan bir şirket. Tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılı Ekol Lojistik için sıkıntılı geçmemiş.

Musul, 500 milyon Euro olan cirolarını 2020’ye kadar 1 milyar Euro’ya çıkarmak ve bunun yarısını da yurtdışından sağlamak istiyor. “Çünkü”, diyor, “Gerçek bir uluslararası Türk şirketi olmanın yolu bunu şart koşuyor. Bugün bu oran yüzde 15.” Türkiye dışında 11 ülkede temsilcilikleri ve şirketleri bulunan Ekol, Yalova Topçular’da gelecek yıl devreye sokacağı yeni Ro-Ro Limanı ile 2015 rakamlarıyla yaklaşık 100 bin TIR’ı trafikten çıkarmış olacak. Bu projeyle 100 bin araç ana arter ve köprüleri kullanmayacağı için trafik yoğunluğu azalacak. Ayrıca bu, 4 milyon kilometre yol, 1.5 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlayacak. Topçular’daki projenin ilk etap maliyeti arazi satın alma bedeliyle birlikte 40 milyon dolar. Mevcut durumda Haydarpaşa Limanı’nda yürütülen yurtdışı operasyonlar Yalova Topçular’a aktarılınca şehiriçi trafiği azalacak, belirli saatlerdeki trafik yasaklarına bağlı operasyonel verimsizlik düşecek. Gebze, Bursa, İzmit, Eskişehir gibi üretim merkezlerine daha yakın bir lokasyonda verilecek hizmet nedeniyle kilometre tasarrufu da sağlanacak.

‘İRAN PAZARINDA BİZ DE VARIZ’

Ahmet Musul, İran’a ilk 3 yılda depolama dahil 50 milyon Euro’luk yatırım kararı almış. Avrupa ile Türkiye arasında intermodal taşımacılıkta lider olan şirket, İran’da da 2020’ye kadar aynı yere gelmeyi hedefliyor. Ekol, İran’ın Qazvin şehrinde bir uluslararası gıda devinin açtığı depo ihalesini kazanarak ilk adımı atmış. Çünkü artık lojistikte şirketi yeni pazarlara, böyle uluslararası devler zorluyor. Bir ülkede sağlanan iyi işbirliği, o şirketin başka ülkede de aynı lojistik şirketini talep etmesini sağlıyor. Musul, “2016 yılı sonunda kendi temsilciliklerimiz ve ofislerimizle bulunduğumuz Türkiye dışındaki ülke sayımızı 22’ye çııkaracağız. 2016’nın ilk yarısında Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve İran devreye girecek. Tüm dünyada korumacılık 20 yıl önceye göre çok artmış olabilir ama sermaye hâlâ işini iyi yapanı tercih ediyor” diyor.

HABERTÜRK

Editör: TE Bilişim