Lojistik sektöründe dev satın almaya imza atıldı

Türkiye’nin lojistik devi U.N. Ro-Ro’nun, 950 milyon euro’ya Danimarkalı DFDS’ye satıldığı açıklandı. Satış işleminin Türk, Avusturyalı, Alman ve İtalyan rekabet otorilerinin onayının ardından haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Yapılan yazılı açıklamada, “U.N. Ro-Ro, 12 modern ro-ro gemisi ve sahibi olduğu Pendik ve Trieste limanları sayesinde Türkiye ile İtalya ve Türkiye ile Fransa arasında 5 ro-ro hattı çalıştırıyor. 

Türk bayrağı devam

U.N. Ro-Ro’nun 500 çalışanı ve Türk yönetim ekibi görevlerinde kalmaya ve U.N. Ro-Ro gemileri, Türk bayrakları ile seferlerini yapmaya devam edecek. İmzalanan 950 milyon euro şirket değeri tutarındaki hisse satınalma sözleşmesi ile DFDS, U.N. Ro-Ro’nun yüzde 98.8 hissesini Actera Group ve Esas Holding’in sahibi olduğu Roro Investments Sarl’den satın almak üzere anlaştı” denildi.

DFDS Başkanı ve CEO’su Niels Smedegaard da, Türkiye’nin dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer aldığını ve AB ülkeleri ile ticaretinin çok dinamik olduğunu vurgularken, “U.N. Ro-Ro kurulduğu 1994’ten beri yeni gemi, intermodal demiryolu bağlantıları ve liman yatırımlarına devam ederek, Türk uluslararası karayolu, lojistik ve ihracatçı firmalara maliyet ve süre avantajı yaratan çözümler sunuyor. 

Ro-ro hatlarının gelişmesi zaman içerisinde uluslararası karayolu ve lojistik firmalarının kara yollarına göre maliyet avantajı olan deniz hatlarına dönmesini sağlayarak Türk ihracatçısına ciddi katkılar sağladı” dedi. Smedegaard, U.N. Ro-Ro’nun tüm gemilerinin Türk Bayrağı ile seferlerini yapmaya devam edeceğini de vurguladı.

Niels Smedegaard, U.N. Ro-Ro’nun Türkiye ve Avrupa arasındaki ticarette yıllık 300 bin yarı römork ve TIR kapasitesi ile en büyük platform olduğuna da işaret ederek, şöyle konuştu: 

“İki şirketin güçlerinin birleştirilip denizyolu ve intermodal demiryolu hatlarının genişletilmesiyle yeni fırsatlar doğacağına inanıyoruz.”

‘Türkiye ekonomisine güven’

UN Ro-Ro CEO’su Selçuk Boztepe ise, DFDS’nin büyük taşıma ağının bir parçası olmaktan heyecan duyduklarını belirterek, “Ciddi katma değer yaratacağız. Avrupa’nın lider ve büyük denizcilik şirketlerinden biri olan DFDS’in UN Ro-Ro’ya yatırım yapması, Türkiye ekonomisine, lojistik altyapısının gücüne ve ileride Avrupa Birliği ile artarak gelişen bir ihracat merkezi olmasına olan inancı gösteriyor. Biz DFDS’in denizcilik tecrübeleri, genişletilmiş ulaşım ağı ve finansal gücü ile daha da güçlenerek Türk ihracatçısına ve uluslararası karayolu nakliye ve lojistik şirketlerine değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

1994 yılında kurulmuştu

U.N. Ro-Ro, 1994 yılında 48 Türk nakliyecisinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Türkiye’denAvrupa'ya(İtalya’nın Trieste Limanı’na), denizyoluyla yük taşımacılığı yapmak amacıyla intermodal kısa deniz taşımacılığı operatörü olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Ro-Ro’yu kurdu. 
1998 yılında Trieste-Salzburg arasında faaliyet gösteren komple araçların kullanabildiği Ro-La treni faaliyete geçti.

Bugün 12 Ro-Ro gemisi, Pendik ve Trieste’de de sahip olduğu terminaller var. 2016 rakamlarına göre Türkiye ve Avrupa arasında 300 bin araç ile yüzde 35’lik pazar payı bulunuyor.

Editör: TE Bilişim