Ya Sizce’nin Konuğu Asım Barlın, “Rekabet Kurumu Sektör Faaliyetlerini Yakından İzlemeli” 

Solmaz Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın Yaz Sizce Programı’nda Türkiye’nin lojistik sektöründeki gelişimle büyüyeceğini belirtti, “Rekabet Kurumu sektörün faaliyetlerini yakından izlemeli” dedi.
 
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nükhet Güz ve Lojistik Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna’nın hazırlayıp, renkli sunumları ile gerçekleştirdikleri ‘Ya Sizce’nin 22 Ocak 2014 Çarşamba günü gerçekleştirilen bölümünde, “Türkiye’nin taşımacılıktan lojistiğe dönüşümü” tartışıldı. 

Dünya Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV’de yayınlanan ve lojistik sektörü profesyonellerinin yakından takip ettiği Ya Sizce Programı’nın bu haftaki konukları Solmaz Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine Koban idi. 

 “LOJİSTİK SEKTÖRÜ ÖNCÜDÜR”

Solmaz Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın, lojistiğe dönüşüm çerçevesinde kamunun lojistiğin önemini farkına vardığını belirterek, ülkemizin 2023 ve Dünya Lojistik Performans Endeksinde ilk 10 Ülke arasında olma hedeflerinin bunun en iyi göstergesi olduğunu belirtti. Barlın, “ABD örneğine de baktığımızda önce lojistik sektörünün, daha sonra yatırımcının yeni pazarlara gittiğini görüyoruz. Osmanlı’nın akıncı beylerine benzetiyorum ben bu durumu. Lojistik ilk önce çeşitli ülkeler de bazı hukuki ve iş yapabilirlik faaliyetlerinin nerelere kadar uzandığını görebiliyorlar ve bunu daha sonra ülkelerindeki yatırımcılarla paylaşıyorlar” dedi. Ülkemizde de kamuda bu yönde farkındalığın oluştuğunu belirten Barlın, “Ülkemiz bunu Kalkınma planları içerisine aldı ayrıca TİM Lojistik Konseyi oluşturuldu. Uzmanların ve akademisyenlerin çalışmalarıyla görüldü ki ulaştırmadan lojistiğe geçişin zamanı geldi. Her şeyden önemlisi lojistik mevzuatlarının oluşturulmasıdır. Önce lojistik master planı daha sonra lojistik kanunu gibi mevzuatlara ihtiyacımız var” dedi. 

Doç. Dr. Emine Koban ise sektörün 90’lı yıllardan sonra sektör bir ivme kazandığını, bir sıçrama yaptığını ama bu sıçramanın kaliteli bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Koban, “Uluslararası ticaret ve lojistik birbirinden ayrılmaz, bir elmanın iki yarısı süreçlerdir. Lojistik sektörü burada bir küresel oyuncu olmak durumundadır, sektörün tedarik ettiği hizmetin bir tarafında da kamu vardır. Özellikle Kalkınma Bakanlığı’nın burada sektörü sahiplenmesi çok önemlidir” dedi. Geleneksel lojistikten organize lojistiğe geçiş sürecinin kurumsallaşma ile mümkün olabileceğini belirten Koban, “Kurumsallaşmanın en önemli paydaşı kamudur, burada da işletmelerin kamu iletişim halinde, paylaşım halinde olması çok önemlidir” dedi. 

 “REKABET KURUMU SEKTÖR FAALİYETLERİNİ YAKINDAN İZLESİN”

Sektörde yabancı sermaye yatırımlarının artış beklentisi konusundaki sorularını da  yanıtlayan Barlın, Türkiye hem coğrafi konumu, gelişen ticareti, 2023, 2050 hedefleri ile ilgi çeken bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye tüketiciye yakınlığı avantajı ile Türkiye aynı zamanda tüketiciye sunulmaya hazır ürünlerin de depolanması için ciddi bir merkez aynı zamanda transit ülke haline gelmeye başladı. Fevkalade bir değişim ve gelişim var ülkemizde, hiç şüphe yok lojistikte %50 gelişme bizim için azdır” dedi. 
 
Doç. Dr. Emine Koban ise Türkiye’nin 3 saatlik uçuş mesafesinde 51 ülke, 9 trilyon dolarlık potansiyel pazarın ortasındaki konumunun iyi değerlendirilmesi gerekliliğini belirtti ve “Bu şansı doğru yönetmek önemlidir. Kamu ve sektördeki gelişmelerin eş zamanlı gitmesi önemlidir. Yabancı sermaye ihtiyaçtır elbette ancak 400 milyar doları aşan ticaret hacminde kamu yerel sektörü sahiplenmelidir” dedi.  

Asım Barlın ise ülkemizin lojistikteki gelişimiyle büyüyeceğini belirterek, “Yerel lojistikçiler gerçekten rekabet edebilir alan yaratılmasına çok ihtiyaç duyuyorlar. Global şirketler ise özellikle hat sahipleri, Türkiye’de bazı açılmamış kutular var. Onlara değinmek gerekirse, hem taşıyıcı, hem hat sahibi, hem forwarder, hem depo işletmecisi, hem gümrük faaliyeti gören ve bunların bütünü hakkında tek bir faaliyet içinde olduklarını ifade edenlerin ciddi olarak bu meslekte belli alanlarda hizmet veren diğer işletmelerine zararları var” dedi. 

Asım Barlın, “Özellikle TIR sahipleri TIR işletmeciliği yapacak yeni, birleşik bir yapıya kavuşturulmalı. Çünkü TIR sahipleri ne TIR işletmecisi, ne yük taşıyıcısı. Aynı şey THY’de de var bir taraftan hat sahibi, yatırımcı, forwarder. Aynı şey ve deniz işletmelerinde de geçerli. Bu tür faaliyetlerin Rekabet Kurumu tarafından görülür olması çok daha etkin bir yapıya kavuşturulmasının zamanı gelmiştir” dedi.

Ya Sizce Programının yeni bölümünü  5 Şubat 2014 Çarşamba günü yeni konu ve konukları ile Dünya Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV’de izleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim