Proje ile Türkiye'den Azerbaycan'a demiryolu, Azerbaycan ile Kazakistan'ın arasında feribot ve Kazakistan ötesi Çin'e kadar demiryolu ile taşıma yapılabilecek.

Türkiye'yi lojistik üs yapmayı amaçlayan projelere bir yenisi daha eklendi. Hızlı konteyner blok tren rotasının oluşturulması amacıyla, Türkiye ve Kazakistan 'İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi'ne imza atacak. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin tamamlanmasının ardından başlayacak proje ile Türkiye'den Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a demiryolu, Azerbaycan'ın Alat Limanı ve Kazakistan'ın Aktau Limanı arasında feribot ve Kazakistan ötesi Çin'e kadar demiryolu ile taşıma yapılabilecek.

Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin Avrupa ve dünya pazarlarına bağlanmasında kilit ülke konumundaki Türkiye'nin TRACECA Projesi'ndeki önemi ve ağırlığı giderek artıyor. İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi ilk olarak 2012 yılında Kazakistan tarafından teklif edildi. TRACECA (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru) bünyesinde, AB finansmanlı Lojistik Merkezleri ve Deniz otoyolları II projesi kapsamında yürütülen projeye Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan dahil oldu. Marmaray projesi ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı projesi tamamlandıktan sonra, Silk Wind projesi ile Türkiye üzerinden Avrupa ile Çin arasında kesintisiz intermodal yük taşımacılığı yapılması amaçlanıyor.

988 km'lik hattın yapımına başlandı Mevcut durumda İstanbul Haydarpaşa'dan Kazakistan'ın Çin sınırına kadar toplam mesafe 6 bin 998 km olarak belirlendi (Haydarpaşa-Kars bin 876 km, Kars-Tiflis- Bakü demiryolu hattı 786 km, Hazar Denizi feribot geçişi 490 km, Aktau-Dostyk Kazakistan parkuru 3 bin 846 km). Kazakistan'daki Zhezkazgan-Beineu arasında 988 km'lik yeni bir hat inşa edilmesine başlandı.

Bu hat tamamlandıktan sonra toplam mesafe bin 200 km daha kısalarak bin 798 km'ye düşecek. Trenin düzenli seferlere başlaması ve hedeflenen sürelerde seferlerini tamamlaması, tren taşımacılığını Kazakistan-Türkiye arasındaki yük taşımacılığında tercih edilebilir hale getirecek.

Ayrıca Kazakistan tarafından Çin'le yapılacak bağlantı yük taşıma miktarlarını da önemli ölçüde artıracak. Türkiye'den Kazakistan'a inşaat malzemesi, temizlik malzemesi, beyaz eşya, kağıt ve kağıt ürünleri, gıda maddeleri, Kazakistan'dan ise ağırlıklı tahıl olmak üzere, kömür, konserve, metal, pil, hijyen malzemeleri, elektronik ürünler vs. taşınabilecek. Deniz bağlantısıyla yükler Afrika'ya Türkiye'de Marmaray Projesinin ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin tamamlanmasıyla Çin ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden kesintisiz blok tren taşımacılığı yapılabilecek. Kazakistan'dan ve Çin'in kuzeyinden gelen yükler Türkiye üzerinden tren taşımacılığıyla Avrupa'ya ve Ortadoğu'ya ulaştığı gibi Türkiye'nin güneyinden deniz bağlantısıyla Afrika'ya da ulaşabilecek. Projenin hedefleri - Yüksek seviyede yük akışına sahip olan Çin ve Türkiye arasında daha kısa ve daha hızlı direkt bir demiryolu bağlantısı kurulacak - Gümrük ve sınır geçişleri prosedürleri kolaylaştırılacak - Transit ve yolculuk süresi azalacak ve çevre üzerindeki olumsuz etkiler azalacak - Çin-Kazakistan-Hazar Denizi-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye İpekyolu güzergahı üzerinde taşımacılık ve ticaret geliştirilecek - Ortalama 16 gün olan taşıma süresi12 güne düşürülecek Lojistik sektörünün hacmi 258 milyar TL 2023'te yıllık ihracatın 500 milyar dolara ulaşması hedeflenirken, ithalatla birlikte Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin 1.2 trilyon doları aşması öngörülüyor.

Quattro Business Consulting tarafından yapılan araştırmaya göre, lojistik sektörünün büyüklüğü 258 milyar TL. Yetkililer, yüzde 98'i küçük ve orta ölçekli firmalardan oluşan Türkiye lojistik sektörünün, mevcut haliyle 1.2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmini karşılayacak güce sahip olmadığını belirtiyor.

Editör: TE Bilişim