Hataylı nakliyeciler teşvik bekliyor

 Suriye'de yaşanan sıkıntıların ardından 2012 yılında uygulanmaya başlayan ro-ro taşımacılığında, Mısır ile taşımacılık anlaşmasının geçtiğimiz yıl nisan ayında sona ermesiyle Süveyş Kanalı üzerinden taşıma yapan nakliyeciler, zaman açısından avantajlı, ancak maliyet açısından yüksek olan hattın devamlılığı için teşvik bekliyor.

Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler, yaptığı açıklamada, Suriye'deki olayların ardından, Ortadoğu ülkelerine Suriye üzerinden taşımacılığın durmasının ardından 2012 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından ro-ro gemileriyle Türkiye'den Mısır'a taşımacılık hattının devreye alındığını kaydetti. Araç sayısıyla önemli bir yeri olan Hatay'daki nakliyecilerin de ro-ro hattının devreye girmesiyle 55 firmanın bir araya gelmesiyle 15 Ekim 2014 tarihinde Hatay ro-ro'yu hizmete açtığını ve iki gemiyle seferlere başladığını hatırlatan Güler, seferlerin Mısır ile taşımacılık anlaşmasının geçtiğimiz nisan ayında sona ermesiyle Süveyş Kanalı üzerinden devam ettiğini söyledi.

Ro-ro hattı ilk kurulduğunda devletin araç başına bin dolar destekleme verdiğini ifade eden Güler şöyle devam etti: “Ancak bu çok uzun sürmedi. Hatay ro-ro olarak biz çalışmaya başladığımızda teşvik uygulaması bitmişti. Mısır'ın mutabakat zaptını yenilememesi üzeri Süveyş Kanalını transit geçerek bu hattın devamlılığı sağlandı.

Düzenli seferlerle, maliyet artışına rağmen ihracatta yüzde 22'lik artış elde ettik. Şu anda da Hatay ro-ro başladığı günden bu yana yaklaşık 11 bin araç sevk edildi. Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Dubai, Yemen, Umman'a yaptığımız taşımalarımızın yüzde 33'ünü dorse, tanker türü, yüzde 40'ını yaş sebze meyve ve geri kalanı da inşaat türü malzemeler oluşturuyor. İhracata katkımız yaklaşık 700 milyon dolara yakın. Hat kurulduğunda devlet teşvikiyle kuruldu, özeliği gereği teşvikle desteklenmesi gerekir. Mısır üzerinden taşıma yaptığımızda süre 7 gündü, şimdi ise Süveyş Kanalı'ndan 3 güne kadar düştü. Maliyetimiz de araç başına bin 500 dolar civarında. Süveyş Kanalı, zaman açısından büyük bir kazanım oldu.” Hatay'ın nakliye sektörü açısından çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Güler, kentin frigorifik araçlarda birinci, tenteli araçlarda ise İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını, 12 bin civarında direk, 90 bin civarında ise dolaylı istihdamın bulunduğunu söyledi.

SURİYE'NİN SEKTÖR İÇİN ÖNEMİ

Suriye'deki olaylar öncesinde yıllık 100 bin taşıma olduğunu, bu sayının ro-ro ile 7 bin 500'lere gerilediğini ifade eden Güler, ülkeye döviz girdisinin ise 5 milyar dolarlardan çok daha az rakamlara düştüğünü kaydetti. Güler, Suriye üzerinden taşıma yaparken sektörün sürekli güçlenerek büyüdüğünü, şu anki durumda ise eski kazancın olmadığını, ayakta durma mücadelesi verildiğini, devlet teşviğinin bu anlamda çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Ro-ro taşımacılığı, özel gemilerle yapılan bir tür uluslararası taşımacılık türüdür. Karayolunda taşıma yapan araçların yolculuğunun bir bölümünü gemiyle yapmalarına imkan verir.
Editör: TE Bilişim