Türkiye'nin en büyük denizsel atık toplama tesisi, atıkları akaryakıta dönüştürüyor
 
   
ÇANAKKALE -AA- Çanakkale'nin Kepez limanında kurulu Türkiye'nin en büyük denizsel atık toplama tesisinde toplanan atıkların, akaryakıt olarak geri dönüşümü sağlanıyor.

Liman Müdürü Evren Beceren, limanın gemilere verdiği hizmet dışında, en önemli faaliyetlerinden birinin de atık toplama işi olduğunu söyledi.

Çanakkale Boğazı'ndan geçen ya da limana yanaşan gemilerden, suyla karışık halde bulunan yağ, akaryakıt kalıntılarını topladıklarını anlatan Beceren, bu atıkların ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşümünün yapılıp değerlendirildiğini ifade etti.

Türkiye'nin en büyük denizsel kaynaklı atık toplama tesisine sahip olduklarına işaret eden Beceren, "Transit geçen gemilere hizmet veren Türkiye'deki iki tesisten birisiyiz. Aynı zamanda Avrupa Atık Birliği'ne üye olan bir tesisimiz var. Topladığımız atıklardan, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan almış olduğumuz üretim iznine istinaden yakıt üretebiliyoruz. Ancak ürettiğimiz denizcilik yakıtlarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) izin belgesini aldıktan sonra satabileceğiz" diye konuştu.

YILDA 150 BİN TON ATIK

Tesiste sadece, atıklardan ayrıştırıldıktan sonra çıkan yan at ıkların değerlendirildiğini belirten Beceren, "Bunlardan bazıları çimento fabrikalarına ek yakıt olarak gönderilmektedir" dedi.
Beceren, tesis hakkında şu teknik bilgileri verdi:

"Tesisin toplam atık toplama kapasitesi 11 bin 580 metre küptür. Atıkları toplayan gemilerimizin kapasitesi ise 2 bin metre küp dolayında. Yılda yaklaşık 150 bin ton civarında gemilerden atık topluyoruz. Şu anda çok büyük bir kapasiteyle çalışmıyoruz. Alacağımız satış izniyle, belli yatırımlarla artabilir. Şu anda kimyasal arıtma ünitesinde bir kapasite artırma çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalarımızda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümünden öğretim üyeleriyle çalışıyoruz. Bize lisanslama ve diğer konularda teknik hizmet veriyorlar."

Gemilerden limana gelen atıklardan numune alınıp, gümrük idaresine teslim edildiğini, bunun ardından numunenin atık olup olmadığının belirlendiğini anlatan Beceren, atık olarak belirlenenlerin tesise transfer edildiğini, daha sonra da tesiste gerekli ayrım işlemlerinin yapıldığını sözlerine ekledi. 
 

Editör: TE Bilişim