Lojistik Köy, Aliağa'dan başka yerde kurulamaz

İzmir'in Aliağa ilçesinde, Aliağa Ticaret Odası tarafından bölgenin lojistik olanakların ve fırsatların değerlendirildiği "Ege Bölgesi'nin Parlayan Yıldızı Aliağa'dan Dünyaya Konteyner Taşımacılığı ve Yeni Lojistik İmkanları" sempozyumu yapıldı

Sempozyumda, konuşan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka; "Başta Nemrut Limanları, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve ALOSBİ'deki yatırımlar olmak üzere Aliağa bölgenin doğal bir lojistik üssüne dönüştü. Bölgede bir Lojistik köy kurulacaksa, bu Aliağa'dan başka bir yerde olmaz. Aklın ve yatırımın yolu birdir. Lojistik Köy, Aliağa varken başka yerde kurulamaz" dedi.

Aliağa'nın Lojistik imkanları

Karayolu, denizyolu ve demiryolu taşıma ağlarının odağında bulunan, Nemrut'ta konteyner terminalleri bulunan, ALOSBİ ve Kuzey Ege Çandarlı limanının start almasıyla bir anda lojistik sektörlerin dikkatini çeken Aliağa'da, Aliağa Ticaret Odası tarafından "Ege Bölgesi'nin Parlayan Yıldızı Aliağa'dan Dünyaya Konteyner Taşımacılığı ve Yeni Lojistik İmkanları" Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, İzmir Gümrükleri Başmüdür Yardımcısı Mustafa Yunar, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, Aliağa'da ve İzmir'de faaliyette olan ihracat ithalat yapan firmalar ve lojistik firmaları, gümrük müşavirleri, lojistik öğrencileri katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan ALTO Başkanı Adnan Saka, Oda'nın hazırlamış olduğu Aliağa'nın lojistik imkanlarının, mevcut potansiyelinin ve altyapı sorunlarının anlatıldığı bir sunum yaparak Aliağa'ya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çok modlu taşımaya uygun

Saka; Aliağa'nın her türlü ulaşım modlarına uygun bir noktada olduğunu söyleyerek mevcut durumun avantaja dönüştürülmesi ve buradan hem Aliağa'nın hem de ülkenin kazanç sağlaması gerektiğini belirtti.

"Aliağa'nın genel durumuna bakıldığı zaman sanayi, üretim, liman ve iskeleleriyle lojistik merkez olma yolunda doğal bir yapıya sahip olduğu görülmektedir." Diyen Saka altyapı eksikliklerinin de biran önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Dologh: Nemrut'un altyapı sıkıntıları giderilmeli

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Meclis Başkanı Geza Dologh Aliağa liman ve iskelelerinin altyapı sorunlarına değinerek bugünkü Türkiye'de ve Aliağa'da yaşanmaması gereken sıkıntılar olduğunu söyledi. Liman yollarının bozuk olması, liman yollarında yaşanan trafik sıkıntısı, gümrüğün ve tarım müdürlüklerinin mevzuatları gereği uygulamak zorunda oldukları hükümlerden dolayı haksız rekabetin ortaya çıktığı ve Aliağa'dan ihracat-ithalat yapan firmaların mağdur olduklarını belirten Dologh bu konuda girişimlerine Oda olarak devam ettiklerini söyledi. Sempozyumda sektörün Gümrük mevzuatından kaynaklanan sorun ve uygulamalarla ilgili karşılaştıkları problemler de masaya yatırıldı. İzmir Gümrükleri Başmüdür Yardımcısı Mustafa Yunar gümrük uygulamalardaki bazı sıkıntıların mevzuat gereği ortaya çıktığını bunlarla ilgili çalışmaların yapıldığını belirtti.

Aliağa Gümrük Müdürü Özer Çildaş ile birlikte Aliağa gümrüğüne ilişkin istatistikler veren Yunar, daha sonra kendisine gelen sorulara cevap verdi.
Editör: TE Bilişim