ZEYPORT 30 MİLYON YTL

TCDD, Zeyport’u kiracısı ile birlikte 30 milyon YTL’ye satışa çıkardı. Aynı anda 10 geminin yanaşabildiği limanın açık artırması 12 Nisan’da yapılacak.
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Haydarpaşa ile birlikte İstanbul’un iki limanından birisi olan Zeyport’u kiracısı ile birlikte satışa çıkardı. Zeytinburnu’nda Rönesans İnşaat ve Koçhan Ortak Girişimi’nin yapacağı marinanın bitişiğindeki liman, 17 bin 607 ve 1.100 metrekare alanlı iki parselden oluşuyor. Limanın satışından 30 milyon YTL’nin üzerinde gelir bekleniyor.

Aylık kirası 17 bin YTL

Limanın satışı için açık artırma 12 Nisan’da Eskidji Müzayedecilik’in Yenibosna’daki merkezinde gerçekleştirilecek. TCDD’den Zeytinburnu Belediyesi ile ortak kiralanan limanın aylık kirası 17 bin 400 YTL. 1998 yılında kiralanan limanın sözleşmesi 2008 yılı Aralık ayında bitecek. Zeyport’ta Deniz Ticaret Odası’nın yüzde 25, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 20, Zeytinburnu Belediyesi’nin yüzde 15, Vapur Donatanları ve Acentaları Derneği’nin yüzde 15 hissesi bulunuyor.

LPG tüpleri taşınıyor

İstanbul’un şehir içinde Haydarpaşa’dan sonraki tek limanı olan Zeyport, halen Rus turistlerin bavul ticareti için kullanılıyor. Ayrıca geceleri LPG tüplerin sevkiyatı yapılıyor. 1986 yılına kadar kumcular iskelesi olarak kullanılan alanda inşa edilen Zeyport, 6 bine yakın deri konfeksiyon işletmesinin bulunduğu Zeytinburnu’nda bavul ticaretinin gelişmesi için kurulmuştu.

TCDD’nin satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında Hatay Dörtyol’da 3 milyon 210 bin metrekare alanlı tarla da bulunuyor. Tapu kayıtlarında bataklık ve sazlık olarak görünen arazi Bakü-Ceyhan Boru Hattı’na komşu.

Beş iskelesi var

  • Limana komşu alanda kongre merkezi ve oteller yapılacak.
  • 5 iskelesi olan Zeyport’a aynı anda 10 gemi yanaşabiliyor.
  • Toplam 1.000 metrelik rıhtım uzunluğuna sahip olan Zeyport’taki derinlik ortalama 6.5 metre. 
  • Zeyport Salıpazarı’na 12, Atatürk Havalimanı’na ise 14 km. uzaklıkta. 
  • Limandaki yolcu salonu aynı anda 550 kişiyi ağırlıyor.

Kaynak: Tebernüş KİREÇÇİ - VATAN
Alıntı: LOJİPORT
www.lojiport.com

Editör: TE Bilişim