Yunanistan, Pire Limanı'nı 1,5 milyar Euro'ya Çin'lilere sattı

Yunanistan Özelleştirme İdaresi Çinlilerin teklifini kabul etti ve Pire Limanı'nı Cosco'ya sattı. Anlaşmanın değeri 1,5 milyar Euro. Ancak Cosco’nun önümüzdeki 10 yıl içerisinde limana 350 milyon Euro’luk yatırım yapması da anlaşmada yer alıyor.

Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAİPED) Çinli Cosco şirketinin Pire Limanı'nın özelleştirmesi için sunduğu iyileştirilmiş teklifi kabul etti. Özelleştirmenin toplam değeri 1,5 milyar euro. Son yılların en olaylı özelleştirmelerinden olan Pire Limanı özelleştirmesinde son perde kapandı ve limanın hisselerinin yüzde 67’si dünya devi Cosco’ya satıldı. TAİPED’in talebi üzerine iyileştirilmiş teklif sunan Çin firması, hisse başına 22 euro ile Pire Limaı’nın hisselerinin yüzde 67’si için 368,5 milyon euro teklif götürdü. Cosco’nun ilk teklifi ise hisse başına 17,5 euro’ydu. Ancak anlaşmanın toplam değeri 1,5 milyar euro. Zira hisseler için sunulan 368,5 milyon euro’nun yaı sıra, Cosco’nun önümüzdeki 10 yıl içerisinde limana 350 milyon euro’luk yatırım yapması da anlaşmada yer alırken, Yunan Kamusu’nun da limanın işletilmesinden 410 milyon euro gelir elde etmesi bekleniyor.

Özelleştirmenin toplam bedelinde TAİPED tarafından tahsil edilmesi beklenen temettü ve faizlerin yanı sıra, limanın Çinli firmaya tahsis edileceği 2052 yılına kadar yapılacak yatırımlar da yer alıyor. Limanın özelleştirmesi iki aşamada tamamlanacak. İlk aşamada Cosco TAİPED’e 280,5 milyon euro ödeyerek ve Pire Limanı’nın hisselerinin yüzde 51’ini eline geçirecek, ikinci aşamada ise 5 yıl içerisinde 88 milyon euro daha ödeyerek ve hislerini yüzde 51’den yüzde 67’ye çıkaracak.

Editör: TE Bilişim