Yılport, yeni yatırımlarla 750 kişiye iş yaratacak

Geçen yıl 105 kişiye iş yaratılan limanda ikinci faz tamamlandığında ise 700-750 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

İzmit Körfezi’nde kurulu Yılport, düşen ticarete rağmen 2009 yılını en iyi geçiren limanların başında geliyor. Liman, teknolojik alt yapının büyük kısmını geçen yıl tamamladı, araç parkuruna yeni ekipmanlar ekledi. Terminal kapasite de büyüyünce, uluslararası konteyner operatörlerin de dikkatini çekti.

Sedef ve Alemdar limanlarını satın alarak limancılığa giren ve yatırımlara ara vermeyen Yılport, küçük ve düşük kapasiteli Türk limancılık kimliğinden kurtulmaya çalışan liman izlenimi yaratıyor. 2 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesinin yanı sıra genel kargo ve sıvı yük hizmetleri de vererek Türk liman işletmeciliğine yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyor.  Ancak bu büyüklüğe ulaşmak çok da ucuza mal olmayacağa benziyor. Çünkü bölgede en büyük olmanın bedeli, yaklaşık 500 milyon doları bulacak.

2009’da teknolojik yatırımlara ağırlık veren Yılport, tüm bölümlerde ‘yeni terminal işletim sistemi’ diyebileceğimiz Navis Sparcs N4 kullanmaya başladı Aynı zamanda Yılport, web tabanlı SPARCS N4’u satın aldığı sırada N4’un dünyadaki 6. müşterisi idi. Bu yazılımın avantajını Yılport Konteyner Terminali Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Pınar Yücel şöyle anlatıyor: “Operasyonel süreçlere ilişkin çözümleri sunan ve tüm terminalin sanal ortamda birbirine entegre hale gelmesini sağlayan program aynı zamanda müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilen raporlamalar yapma imkanını da doğuruyor. Ayrıca ilerleyen günlerde Türkiye’de bir ilke daha imza atarak Müşterilerimize, web üzerinden kendi veri tabanımıza erişim imkanı verecek terminalden direkt ve gerçek zamanlı operasyonel veya ticari bilgi akışı sağlayacağız.” Limanın bir başka yatırımı ise Türkiye’de ilk defa kullanılacak olan OCR (Optical Character Recognition) kameralı ‘kapı otomasyon sistemi.’ APS Technology’den satın alınan 5 adet KOS’un kurulumu yıl içinde tamamlanmış. Bu sistemle, manuel olarak yapılması halinde oluşabilen insan hatalarını ortadan kaldırarak kapı operasyonlarında yüksek hız elde edilmesi planlanıyor. Kara terminali OCR sistemi, Navis Sparcs N4 ve APS Technologies OCR’larının dünyadaki ilk birlikte kullanımı Yılport limanında uygulanmış. Yılport vinç OCR’larını da uygulamaya alarak, sahil vinçleri ve RTG’ler üzerinde benzer sistem kuracak.

12 şeritlik yol yapılacak

Yılport’un yapılanma çalışmaları içerisinde önemli yeri bulunan bağlantı yolu projesinin ilk etabı da geçen yıl tamamlandı. Bağlantı yolunun devreye alınmasıyla birlikte Navis Sparcs N4 terminal işletim sisteminin Yılport kapı operasyonlarında test uygulamasına başladığını söyleyen Yücel, Navis ve OCR portallar sayesinde terminal araç giriş - çıkış zamanlarının en kısa seviyelere düşürüleceğini belirtti. Yücel “Devreye alınan ilk etabın ardından; Yılport 2. ve 3. fazlarında oluşacak kapasite değerlerindeki artışlara paralel olarak bağlantı yolu da genişletilmeye devam edilecek” dedi. Yılport’un liman bağlantı yolu ile ilgili de ciddi yatırımları bulunuyor. Liman bağlantılı 12 şeritlik bir yol planlanıyor.

Çevreci yapılanma sağlanıyor

Limanda dikkat çeken yatırımlardan biri de çevreci iyileştirmeler. Yılport konteyner terminal sahalarında yapılan iyileştirmeler ile 100 kw’lık klasik aydınlatma harcaması 9,5 kw tüketime düşürülerek sarfiyat anlamında % 90’a varan tasarruf sağlanmış. Böylelikle yeni aydınlatma teknolojisi ile daha yüksek kalitede ışık sağlanırken diğer yandan da doğaya salınan CO2 miktarı azaltılmış oldu. Bir diğer önemli proje ise liman sahası içerisinde kurulan Arıtma ve Toplama Tesisi. Bu tesis 100-120 dönüm arazinin yağmur sularının toplanması ve arıtılmasını sağlıyor. Beş bölmeli toplama ve arıtma havuzlarında, yağmur suları süzülerek fiziksel nesnelerden ayrıştırıyor,  aynı zamanda bölmeler içerisinde bulunan emici malzemeler ile yağmur suları yağ moleküllerinden de arıtılabiliyor.

2 eğitim simülatörü alındı

Milyonlarca dolarlık ekipman yatırımı yapan liman, personel eğitimlerini de ihmal etmedi. Filipinlerden gelen profesyonel vinç operatörleri, liman personeline vinç kullanımıyla ilgili eğitim vermiş. Türkiye’de limancılık sektöründe özellikle eğitimli ve deneyimli vinç operatörleri bulmakta yaşanan zorlukların önüne geçmek istediklerini söyleyen Yücel, bu bağlamda Ortadoğu ve Doğu Avrupa’da tek olma özelliğine sahip İsveçli otomasyon ve güç sistemleri üreticisi ABB’den iki adet eğitim simülatörü aldıklarını ifade etti. Operatörlerin uzun yıllar içerisinde edinebilecekleri mesleki deneyimi kendilerine çok daha kısa süreli eğitim programları ile verebilecek simülatörler hem saha vinçlerine ( RTG)  hem de sahil vinçlerine (Gatry Crane) uyarlanılabiliyor.

105 kişiye iş yaratıldı

Limanda tüm bu yatırımlar gerçekleştirilirken yük elleçlenmesi de ihmal edilmedi. 2009 yılında 187 konteyner, 580 genel kargo gemisine ve 190’a yakın sıvı yük tankerine hizmet verildi. Tüm bu operasyonlarda 1,5 milyon ton genel kargo, 133.500 TEU konteyner ve 600 bin tonluk sıvı kargo elleçlendiğini söyleyen Yücel “Yılport’un yatırımları ve iş hacmi istihdama da yansıdı ve 2009 yılı içerisinde 105 kişiye iş yaratıldı ve çalışan sayısı 420’ye ulaştı. İkinci faz tamamlandığında ise 700-750  kişinin istihdam edilmesi planlanılıyor.  ” diye konuştu.

Yeni hatlar gelmeye başladı

Limandaki yeni yatırımların ardından limana yeni müşteriler de çekilmeye başlandı. Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Pınar Yücel, limandaki düzenli hatlarla ilgili şu bilgileri verdi: “MSC (Mediterranean Shipping Company) Yılport’tan devam etmekte olan North West Continent servisine ek olarak West Medditeranian servisi ile de YILPORT’a uğrak yapmaya başladı. 2.350 TEU kapasiteli 3 gemi ile hizmet veren Wesmed hattı Doğu Akdeniz’deki ana limanlar arasında direkt servis sağlıyor. Servis kapsamında Valensiya / Barselona / Pire / İstanbul / Gebze / Gemlik  ve İzmir’e uğrak yapılıyor. Bir diğer konteyner operatörü CMA-CGM de 1 Haziran 2009 itibariyle “The French Europe Med Express – Femex” servisini hizmete açtı. 2,100 TEU kapasiteli 5 gemi ile hizmet verecek olan Femex hattı Kuzey Avrupa , Ege ve Malta ile Marmara’daki ana limanlar arasında bağlantı imkanı sağlayacak.” 

Editör: TE Bilişim