‘Limanın iş hacmi iki katına çıkacak’  

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Özelleştirmeden sonuç alınamayan İzmir Limanı'nı ortada bırakmayız. Bakanlık olarak gerekli yatırımları yapacağız" diye konuştu

Özelleştirme süreci yılan hikayesine dönen İzmir Alsancak Limanı için Ulaştırma Bakanlığı kapsamlı bir eylem planı hazırladı. İhaleyi alan Global-Hutchison-Limaş Ortak Girişim Grubu'nun finansman sorunu nedeniyle çekilmesinden sonra, limanın işletme hakkı için teklif götürülen Çelebi Holding'in de benzer sinyaller vermesi bakanlığı harekete geçirdi. Çelebi'ye tanınan sürenin son günü olan bugün de özelleştirme süreci tamamlanmazsa, bakanlık devreye girecek ve Türkiye ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren limana 300 milyon dolarlık yatırım yapılması için düğmeye basılacak. Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) tarafından gerçekleştirilecek çalışmalar neticesinde limandaki iş hacminin ikiye katlanması, ekipman ve altyapı konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması hedefleniyor.

DEVREYE GİRERİZ

Özelleştirmenin gecikmesinde finansman sorunları kadar, Danıştay sürecinin uzamasının da etkili olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yeni Asır'a yaptığı özel açıklamada, "Özelleştirme süreci olumsuz sonuçlanırsa, bakanlık olarak vakit geçirmeden devreye gireceğiz. Yapılması gereken ne varsa yapılacak ve bu iş artık bitirilecek. Bunu yapmaya mecburuz, Çünkü bu bekleyiş, hem Ege ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar veriyor" diye konuştu.

Limanın özelleştirmesine yapılan itirazların Danıştay tarafından sonuçlandırılmasının 29 ay sürdüğünü hatırlatan Yıldırım, bu gecikmenin ülke ekonomisine ciddi bir zarar verdiğinin altını çizdi.

MALİYE ONAYLADI

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, özelleştirme gerçekleşmezse liman önceden olduğu gibi TCDD yönetimi altında faaliyetlerine devam edecek. Özelleştirme kapsamında olduğu için yıllardır tek bir çivi bile çakılmayan limana yapılacak yatırım için Maliye Bakanlığı'ndan gerekli onay alındı. Hazırlanan yatırım programına göre; limanda ihtiyaç duyulan 3 adet yeni vinç, kiralama yöntemiyle alınacak. Liman içerisindeki çeker hizmetleri de taşeron firmalardan sağlanacak.

Konteynır istifleme sahasına 650 bin metrekare yeni alan kazandırılacak ve limandaki toplam istifleme alanı 1 milyon metrekareye çıkarılacak. DLH aracılığıyla yapılacak bu çalışmaların tamamlanmasıyla limanın iş kapasitesi en az iki katına çıkacak. Ekonomik krizin etkilerinin azalması ve Türkiye ihracatındaki kıpırdanma nedeniyle 2010 yılında limandan yapılan ihracatta ciddi bir artış bekleniyor. Yıllık 80 milyon dolar civarında olan liman gelirlerinin, yapılacak yatırımlar ve ihracattaki yükselişle birlikte yüzde 40 oranında artacağı hesaplanıyor.

Çelebi ihaleden çekildi

Çelebi Holding, İzmir Limanı ihalesi sürecinden çekildiğini bildirdi. Çelebi Holding'den yapılan açıklamada, İzmir Alsancak Limanı İşletme hakkının 49 yıllığına devri ile ilgili olarak Mayıs 2007 tarihinde özelleştirme ihalesine çıkıldığı, ihaleyi kazanan Global- Hutchison Konsorsiyumu'nun ardından Çelebi Holding'in ihalede en iyi ikinci teklifi veren firma olduğu anımsatıldı. Danıştay'ın ihale ile ilgili itirazları ve imtiyaz sözleşmesini karara bağlama sürecinin tamamlanmasıyla 2009 yılının son çeyreğinde ihaleyi birinci olarak kazanan Global-Hutchison Konsorsiyumu'na, ihale bedelinin ödenmesi ve limanın teslim alınması için üç aylık süre verildiği dile getirilen açıklamada, ancak 2008 yılının ikinci yarısından sonra yoğunlaşan finansal krizin etkileri dolayısıyla, ihaleyi kazanan firmanın ihale bedelinin ödemesini yapamadığı belirtildi.

Editör: TE Bilişim