Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeşil Liman / Eko Liman Projesi” kapsamında,  ülkemizin yeşil liman ünvanlı limanları belirlendi.

Hak kazanan limanların Yeşil Liman sertifikası,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın himayelerinde 29 Haziran 2017  Perşembe günü  Bilkent Otel ve Konferans Merkezinde (Ankara) gerçekleştirilecek  “Yeşil Liman (Green Port)” sertifika töreniyle sahiplerine verilecek.

Yeşil - Eko liman başvuru şartları ve kriterleri dahilinde başvurusunu gerçekleştiren (Asyaport, Marport, Evyap, Kumport, Borusan Limanı, Petkim Limanı, Ege Port, Bodrum Kruvaziyer Limanı, Solventaş Limanı, Aksa Limanı, Ford Otosan Limanı) liman tesisleri yapılan denetimlerin sonucunda yeşil liman sertifikasını almaya hak kazandı.

Konuyla ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Dünyada gemi kaynaklı emisyonların %70inin kıyıya 400 km mesafe içinde oluştuğu, gemi ve liman kaynaklı emisyonların özellikle kıyı kentlerinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Gemi ve liman operasyonları kaynaklı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklarla ilgili yapılan uluslararası araştırmaya göre; dünyada yılda 19.000 kişinin akciğer kanserine sadece gemi ve liman kaynaklı emisyonlar nedeniyle yakalandığını ve 60.000 kişinin yine bu emisyonlar nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanarak hayatlarını kaybettiği tespit edilmiştir.

Ayrıca, Avrupa Birliği denizcilik kaynaklı hava kirliliğinin ; 2020 yılında kara kaynaklı hava kirliliğini geçeceği tespitinde bulunarak, bu konuda idari ve teknik düzenlemeleri hayata geçirmektedir.

İklim değişikliği etkilerinin bertaraf edilebilmesi için limanlarda düşük emisyonlu teknolojilerin kullanılmasının sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğu ve kirlenmelerin minimize edilmesi açısından zaruri olduğu bilinmektedir.

Ülkemizdeki birçok liman tesisleri belirli bölgelerin kent merkezlerinde veya yakınında dar bir sahada hizmet vermekte olduğu, gemi ve liman operasyonlarından kaynaklı kirliliğin şehir yaşamını ve insanlarımızı olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.

Limanlarımızda yaşanan veya yaşanması muhtemel çevre kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılması, limanlarda yaşanan iş kazalarının azaltılması ve liman çalışanlarının, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için sürdürülebilir liman tesislerinin ülkeye kazandırılması gerekmektedir.

Bütün bu nedenlerden dolayı, Bakanlığımız Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce Yeşil Liman / Eko liman projesi başlatılmıştır

Dünyanın önde gelen bir birçok liman tesisi tarafından "Yeşil Liman / Eko liman projesinin uygulandığı ve bu unvanın gelişmiş ülke limanları arasında bir saygınlık ve rekabet unsuru olarak kullanılmakta olduğu gerçeğinden hareketle, ülkemizin önde gelen liman tesislerinin Bakanlığımızca yürütülen bu projeye gerekli hassasiyeti göstermesi beklenmektedir.

Yeşil Liman/ Eko Liman Projesi sonucunda liman tesislerinde; Çevre politikası ve hedeflerinin oluşturulması, Çevre duyarlılığının arttırılması, Liman tesislerinde risk yönetimi oluşturularak oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi, Enerji verimliliği projelerinin uygulanması, Atık yönetim planlarının iyileştirilmesi, Çevreci araçların kullanımına özen gösterilmesi, Su ve toprak kirliğinin önlenmesi için tedbir alınması, Sera gazı yönetim planı ve emisyon ölçümlerinin yapılması, Çevresel gürültü ölçümlerinin yapılması ve bu konuda önlemler alınması gibi birçok husus amaçlanmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda;

Ülkemizde faaliyet gösteren liman işletmelerinin, çevreye ve iş sağlığına olan duyarlılıkların en üst düzeye çıkarılması ve standart hale getirilmesi,

Liman kalite yönetim sisteminin geliştirilerek uluslararası rekabet gücünün artırılması,

Yeşil Liman/Eko Liman Projesinin bölgesel düzeyde yaygınlaştırılarak limanlarımızın uluslararası bir marka haline getirilmesi,

Liman tesislerine yönelik belirlenen Yeşil Liman Sektörel Kriterlerin uluslararası deniz trafiğine açık limanlarımızda uygulanarak yeknesaklık sağlanması,

hedeflenmektedir.

Ayrıca, proje kapsamında Bakanlığımız ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında Yeşil Liman İşbirliği Protokolü 16.12.2014 tarihinde imzalanmıştır.

Anılan İşbirliği Protokolü kapsamında, uluslararası düzenlemeler ve en iyi uygulamalar temelinde ülkemiz liman tesislerine yönelik ulusal Yeşil Liman Sektörel Kriterler Kılavuzunun oluşturulma çalışmaları tamamlanmış olup Yeşil Liman/Eko Liman Sertifikası almak isteyen liman işletmelerinin denetimleri hazırlanan kriterler kapsamında etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Proje başvuru şartları ve ayrıntıları www.denizticareti.gov.tr adresinde yer almaktadır.Bundan sonraki süreçte, ASYAPORT, MARPORT, EVYAP, KUMPORT, BORUSAN LİMANI, PETKİM LİMANI, EGE PORT, BODRUM KRUVAZİYER LİMANI, SOLVENTAS LİMANI, AKSA LİMANI VE FORD OTOSAN liman işletmelerinin , Yeşil Liman Sertifikalı liman işletmesi olarak Bakanlığımızca büyük önem verilen Yeşil Liman Projesini daha da ileriye götürmesi ve ülkemiz limancılık sektörüne proje kapsamında önderlik etmesini beklemekteyiz."

Editör: TE Bilişim