Yarışan üç Proje; Galataport, Zeyport ve DATİ
 
İstanbul’a kurvaziyer liman yapımı için 3 ayrı proje için lobi yapılıyor. Rusya’da önemli projelere imza atan ve ciddi saygınlığı olan Rönensans İnşaat’ın sahibi Erman Ilıcak, Anadolu’da yaptığı Alış-Veriş Merkezleri (AVM) girişimini İstanbul’da Zeyport gibi önemli bir projeyle taçlandırmak istiyor. Hükümet cenahından da ciddi destek görüyor.

Diğer taraftan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da (ÖİB) Galataport projesini önceki çalışmaları ve planları sıfırlayarak 2010 yılı içinde ihaleye çıkarmaya hazırlanıyor. Bu projeye de hükümet sıcak bakıyor. Destekliyor.

Sorun şu;

Hükümet Zeytinburnu civarına yeni bir kurvaziyer limanı Zeyport’u mu istiyor, Galataport’u mu? Yoksa İki projeden birisi mi tercih edilecek? Bu durumda Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş’nin (DATİ) Ataköy’e kurvaziyer liman talepleri ne olacak? Bildiğim kadarıyla DATİ Holding’e kurvaziyer liman konusunda yeşil ışık yakılmadı.

Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat limanı (Zeyport) projesi, Erman Ilıcak’ın Rönesans ile Ömer Kochan’ın Koçhan şirketinin ortak girişimiyle yapılacak. Zeyport ihalesini bu iki gurup kazandı. Zeyport projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiği için Danıştay'dan gelecek haber bekleniyor. Projede istenen değişiklikler yapıldı. Gurubunun açıklamalarına göre 1,1 milyar dolarlık bir yatırımla, İstanbul'a gelen yıllık kurvaziyer turist 250 binden 2,5 milyona çıkacak. Ve limanda 70 bin kişi istihdam edilecek.

Ancak, Galataport ve Zeyport projeleri kesişmiyor mu? İkisine birden ihtiyaç var mı? Zeyport’un önünde proje detayı sebebiyle yargı kararı varken, Galatport ihale edilmeli mi? Gibi soruların cevaplandırılması gerekir.        

İstanbul için kurvaziyer liman gerekli, ama zaman kaybedilmeden ve iyi projelendirilerek hayata geçirilmeli…

Editör: TE Bilişim