Kordon yolu yapımı sırasında inşa edilen, ancak açılan davalar sonucu projenin iptal edilmesiyle yıllardır kentin ortasında duran viyadükler Alsancak Limanı'na bağlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan program kapsamında, TIR'ların kent içi trafiğe uğramadan limana inmesini sağlayacak yolun yapım çalışmaları önümüzdeki hafta pazartesi günü başlayacak. Çalışmalar 7 ayda tamamlanacak. Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren de bölgede yeni bir trafik düzeni uygulanacak. Yeni trafik düzenine, yarın yapılacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Teknik Kurulu'nda son şekli verilecek. Hafta sonu da yeni düzenleme ile ilgili güzergahlarda trafik işaretlemeleri yapılacak.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ
Alsancak'ta 10 yıldır görüntü kirliliğine neden olan viyadüklerin limana bağlanması için ilk adım geçtiğimiz ay atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla, Alsancak ve Kordon arasında yarım kalan viyadüklerin yapımı için liman içine konulan 550 kiriş ve 110 kazık kaldırıldı. TIR'ların dönebilecekleri bir meydan yaratmak için, buradaki ambarlar yıkıldı ve viyadüklerle ilgili proje hazırladı. Viyadüklerin bağlanmasıyla, yük getirip götüren TIR'ların Alsancak'ta şehir trafiğine girmeden bu yolu kullanacakları, bu sayede bölge trafiğinin rahatlayacağı belirtildi.

NELER YAPILACAK
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, bu yolun yapım çalışmaları kapsamında, trafik güzergahında da değişiklik planlayarak, Büyükşehir Belediyesi'ne sundu. Buna göre, inşaat çalışmaları nedeniyle daha önce Karşıyaka yönünden gelen araçların Alsancak'a girerken kullandıkları Liman C Kapısı ile Toprak Mahsulleri Ofisi siloları arasındaki Liman Caddesi'nin, Alsancak yönüne doğru sağdaki 3 şeridi araç trafiğine kapanacak. Karşıyaka, Bornova ve Ankara güzergahından gelip, Alsancak yönüne gidecek olan araçlar, viyadüklerden indikten sonra, Liman C kapısı önünden ters şeride geçerek Silo kavşağına gelecek. Buradan da tekrar sağ taraftaki 3 şeritli yola geçerek Alsancak'a giriş yapacak. Alsancak Stadı ve Hürriyet Gazetesi önünden geçen Şehitler Caddesi de tek yön olacak. Caddenin, eski Sümerbank tesislerinden Alsancak'a gidiş şeridi iptal edilecek. Alsancak'tan Karşıyaka, Bornova ve Ankara yönüne gidecek araçlar Şehitler Caddesi'ni kullanacak. UKOME'de yarın son şekli verilecek kararın, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından imzalanmasıyla, önümüzdeki Pazartesi günü, yeni trafik düzenine geçilecek ve şantiye kurma çalışmalarına başlanacak.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım gelecek
Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, viyadükleri limana bağlama çalışmalarının 7 ayda tamamlanacağını belirterek, "Liman alanı içinde viyadüklerin ineceği bölgede çalışmalarımız sürüyor. Liman alanı dışında trafik düzenlemesi gereken kısımlarla ilgili karar onaylandıktan sonra, yolun yapım çalışmalarına başlayacağız. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla yeni yılın ilk günlerinde bu çalışmaları başlatmayı hedefliyoruz" dedi. İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın ise çalışmalar sırasında limana giriş çıkışların D kapısından yapılacağını, trafik yükünün bu kapıya bineceğini söyledi.

Proje ne sağlayacak
Önümüzdeki hafta pazartesi günü başlayacak çalışmaların tamamlanmasının ardından Alsancak Limanı içinden çıkan araçlar şehir trafiğine girmeden yeni yapılacak viyadükleri kullanarak direkt Ankara yönüne geçiş yapacak. Diğer viyadük ise, şu anda kullanılan Liman Caddesi'ne inecek. Bu viyadüğü de Alsancak Limanı'na gelen TIR'lar ile kent merkezine giriş yapmak isteyen araçlar kullanacak. TIR'lar bu viyadüğün tamamlanmasıyla eskisi gibi C Kapısı önünden değil, bu viyadüğü kullanıp Alsancak Garı'na doğru inerek limana giriş yapacak.

 

Editör: TE Bilişim