UND’nin art arda gelen Ro-Ro zamlarına çözüm olamadığını belirten UND üyesi Neşat Akgül önderliğindeki 15 firma sahibi, yaklaşık 500 TIR ile Pendik ve Ambarlı limanlarında yol kapatma eylemi yapacak.

Uluslararası taşımalarda Ro-Ro’yu kullanan nakliyeciler, UN Ro-Ro’nun fiyat artırımlarından şikayetçi. Art arda gelen zamları alternatifsiz kalmaya bağlayan Mobydick Denizcilik firmasının sahibi Neşat Akgül, “UND Deniz’in başarısızlığı taşımacılık sektörüne büyük sıkıntılar getirdi. Yeni bir Ro-Ro hattı açılması çok doğru bir adımdı, ancak yanlış kurgulandığı için ölü doğdu. Bu başarısızlık da, daha önce belirttiğim gibi yeni girişimlerin önünü kesti. UN Ro-Ro da, piyasada tek kaldığını görünce iki kez zam yaptı. 1700 Euro olan fiyatlar önce 1910’a daha sonra da 2.060 Euro’ya yükseldi. Bunun yanı  sıra, bonusları da kademeli olarak kaldırdılar. Çünkü UND Deniz’in başarısızlığı UN Ro-Ro’nun elini güçlendirdi” diye konuştu.

Zammın yapıldığını fatura eline geçince anlayabildiğini ifade eden Akgül, “Hemen UN Ro-Ro yetkililerini arayarak, ‘Bir zam yapmışsınız. Ancak, artan maliyetler sadece sizde yok. Bizim sırtımızda da aynı yük var. Siz doluluk oranlarını artırarak maliyetleri düşürme arayışına gitmek yerine zam yapıyorsunuz’ dedim. Bana ‘maliyetler yüksek’ yanıtı verdiler. Bugün ben iddia ediyorum, hiçbir nakliyeci hiçbir hatta taşıma fiyatlarına zam yapamadı. Diğer yanda koskoca Uluslararası Nakliyeciler Derneği var. Dernek, yeni yönetimini seçti, akabinde UN Ro-Ro yeni yönetimi karşılar gibi hemen zam yaptı. Derneğe rağmen, bunu yapıyor ve sürdürebiliyorlarsa, yeni yönetim de haklarımızı koruyamayacak demektir. Bu nedenle, UN Ro-Ro’yu bir kez daha aradım. Ama anladım ki, nakliyeciyi anlama mentaliteleri mevcut değil. Sektör zaten sıkıntıda, zamlarla bir sıkıntı da siz yaratmayın! Eğer, dernek bu konuda adım atamıyorsa, kişisel tepkimi koyacağımı söyledim. Ardından ekledim, ‘Sizi tehdit etmiyorum. Bu sosyal bir haktır. Dünyanın her yerinde böyle tepki eylemleri olmuştur. Benim 45 aracım var. Kendi mantığıma uygun, benim gibi düşünen 15 arkadaşla daha görüşüyorum. Aşağı yukarı 500-600 araçlık bir filoya sahibiz. Varsayın Pendik’e geldik, liman girişine park ederek yolu kilitledik. 200-300 TIR Pendik Terminali’nin kapısında, bir o kadar da  Ambarlı’da bunu mu istiyorsunuz?’ Lütfen iş bu noktaya geliyor. Ben de UND üyesi olmama rağmen, böyle düşünüyorum. Bir diyalog kuralım, benimle irtibata geçin’ dedim. Bir hafta geçti ne arayan var ne de soran” açıklamasını yaptı.

nesatakgul-(8).gif

UND yetersiz kalırsa biz çözeriz

Son seçimlerle göreve gelen UND yönetimine de eleştiri getiren Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetime bakıldığında Türkiye’nin en güçlü patronlarından oluşuyor. Fakat icraata bakıldığında ortada hiçbir şey yok. Güçlü bir kadro var. Ama bu gücü fiiliyata dökecek, sektörün sorunlarına sahip çıkıp çözebilecek bir yapı yok. Sektör sahipsiz değil.  Bizi böyle bir tepki vermeye itip itmeyeceklerini UN Ro-Ro’nun önümüzdeki günlerdeki yaklaşımları tayin edecek. Kimse bizim canımızı alacak değil. Dernek, bizi korumak adına yapması gereken güç gösterisini yapmadığı takdirde bunun nasıl yapıldığını göstereceğiz. Başka çare kalmadı.”

Bonusları kaldırdılar, alkış aldılar

UN Ro-Ro’nun bir süre önce Ro-Ro’yu kullanan nakliyecilere bir yemek daveti verdiğini belirten Akgül, şöyle devam etti: “O yemekte bonus sisteminin değiştirildiği açıklandı. Buna göre birçok arkadaşımız belli bir kotanın altında kaldığı için bonus hakkından yararlanamayacak, yararlananlar da 1 yıl beklemek zorunda kalacaktı. Ama, tepki yerine nakliyecilerimizin bilinç yapısını ortaya çıkaran bir davranışa şahit olduk. Bonus sisteminin bir anlamda ortadan kalktığı açıklanırken, dövünmemiz , itiraz etmemiz  gerekirken birçoğumuz alkışladı.”  

 UN Ro-Ro zam yerine maliyetleri azaltsın

Firma olarak Ro-Ro ile ayda 50 seferi olduğunu belirten Neşat Akgül, “1700 Euro olan fiyatlar 2060 Euro oldu. Araç başı 360 Euro ayda 16-17 bin Euro ekstra bir masraf demektir. Çalışanlar da bu işten mağdur. Ben, 360 Euro’yu Ro-Ro’ya vereceğime şoförüme versem, sosyal yapısı değişir. Bir Ro-Ro 200-250 araç alıyor. Her seferinde 150 Euro zam desek, ortalama 45-50 bin Euro gibi bir fark ortaya çıkar. Her seferde 50 bin Euro’luk bir maliyet artışı hiçbir sektörde yoktur. Yapılması gereken UN Ro-Ro’nun kendi maliyetlerinden tasarruf etmesidir. Doluluk oranı yüzde 70 civarlarında, bunu artırdın mı zamma gerek kalmaz. Ama, onlar zor yolu seçmişler, çözümü direkt zamda görüyorlar. UN Ro-Ro hakkında bir tespitim de, her soruna yumuşak yaklaşıyorlar ama yine bildiklerini okuyorlar” dedi.   

Bizi Toulon’a yönlendirdiler, veteriner yok hattı kullanamıyoruz

UN Ro-Ro’nun Fransa seferlerini Marsilya ve Toulon limanlarına yaptığını anımsatan Neşat Akgül, “Ama, bir süre önce Türkiye’den yapılan Marsilya hattının yerine sadece Toulon limanına gitme kararı aldılar. Ben soğuk zincir taşımacılığı yapıyorum. Özellikle balık ürünleri de, doktor kontrolü olmadan Fransa’ya giremiyor.  Marsilya’da veteriner olduğu için bir sorun çıkmıyordu. Ancak, UN Ro-Ro hangi nedenlere dayanarak bilinmez  Marsilya yerine Toulon’u kullanınca ve Toulon’da da veteriner olmayınca sorun çıktı. Veteriner olmadığı gerekçesiyle aracımız geri döndü, gerçi o seferin parası iptal edildi ama şu an veteriner olmadığı için bizim oraya donuk ürün taşıma şansımız yok. İtalya’ya gidiyor, oradan ulaşmaya çalışıyoruz. Hem yol 1.000 km uzuyor, hem de maliyetler artıyor. UN Ro-Ro, ticari bir kuruluş. Mantıken böyle bir tasarrufa gitmemesi lazım. UN Ro-Ro, madem Fransa hattını Toulon’a yönlendirdi. Fransız otoritelerle konuşup, orada veteriner hizmeti verilmesini sağlayabilir. Çünkü, bu sorun yalnızca benim sorunum değil, donuk ürün taşıyan tüm nakliyecilerin sorunu” ifadelerini kullandı.   

Editör: TE Bilişim