Gemport’ta Tarihi Gün 

Türkiye’nin İlk Özel Limanı Gemport 50 Milyon Dolarlık Yatırımla Ek Ünitelerini Hizmete Açtı.   Türkiye’nin ilk özel sektör limanı Gemport, 2005 yılında başlattığı yatırım hamlesi çerçevesinde kara platformu konteynır stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma alanlarının açılışını Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin de katıldığı bir törenle hizmete açtı. Törene Gemlik kaymakamı Mehmet Baygül, Belediye başkanı Fatih Güler ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Özince “Türkiye İş Bankası Grubu şirketlerinden Gemport’un özel sektörün liman işletmeciliğine girişinde örnek teşkil eden, birçok ilke imza atmış bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, “Son üç yılda yaptığımız ilave yatırımların tutarı 50 milyon doları buldu. Sektörde 20 yıllık deneyime sahip olan Gemport, bu yatırımlarla sektördeki büyüme hedeflerini daha da yükseğe taşımaktadır” dedi. 

Açılışta konuşan Türkiye İş Bankası Grubu şirketlerinden, Türkiye’nin ilk özel sektör limanı Gemport Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş., 50 milyon dolarlık yatırımla kara platformu konteynır stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma (CFS) alanlarının açılışını Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş’ın katıldığı bir törenle hizmete açtı. Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile mülki, idari ve askeri temsilcilerin de katıldığı açılış töreni ile, limanın konteynır stoklama kapasitesi yüzde 85 artarken, Gemport’un faaliyet alanı gümrüklü ve gümrüksüz toplam 636 bin metrekareye ulaştı.

Ersin Özince: “İlklere imza attı, 50 milyon dolar yatırımla iddiasını bir kez daha ortaya koydu”

Ana faaliyet alanı olan konteynır, araç ve genel kargo liman hizmetlerinin yanı sıra Gemlik Körfezi ve Mudanya bölgesindeki tüm limanlara kılavuzluk ve römorkör hizmetleri de veren Gemport Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş., 2005 yılında başlattığı yatırım hamlesi çerçevesinde yeni hizmet birimlerinin yapımını tamamlayarak hizmete açtı. Açılışta konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Gemport’un son üç yılda tamamlanan ilave katlı otopark, RTG sahaları, mobil vinç, RTG ekipman alımları ve IT yatırımları da dahil olmak üzere toplam yatırım tutarının yaklaşık 50 milyon doları bulduğunu belirterek şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk özel limanı olan Gemport sektöründe pek çok ilke imza atmış, özel sektörün liman işletmeciliğine girişinde örnek teşkil etmiş bir kuruluşumuz. 20 yıllık tarihinde hem bölgesinde hem de Türkiye’de liman işletmeciliğinde önemli bir rol oynayan Gemport, bu ilave yatırımlarla sektördeki büyüme hedeflerini daha da yükseğe taşımış ve sektördeki iddiasını bir kez daha ortaya koymuştur.”

“2009’da otomobil ihracatının yüzde 38’i Gemport’tan yapıldı”

Gemport’un iş hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük araç terminaline sahip olduğunu söyleyen Ersin Özince, 2009 yılında otomobil ihracatının yüzde 38’inin Gemport’tan yapıldığını açıkladı. 2009 yılında toplam operasyon adedinin 259 bin 952 araç olduğunu vurgulayan Özince, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden otomobilde, ihracatın önemli bir bölümünün Gemport üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekti. Gemport’un hinterlandı itibariyle Anadolu’nun ihracat kapısı olduğuna dikkat çeken Özince, limandaki ihracat konteynırlarının iç dolumu amaçlı hizmet veren CFS (iç dolum-iç boşaltma alanı) sahalarında günde ortalama 750 konteynıra iç dolum işlemi gerçekleştirilebilecek kapasitenin bulunduğunu söyledi.

“Liman sahasında yüzde 85 ilave kapasite elde edildi”

37.500 metrekare açık, 5.000 metrekare kapalı CFS tesisleri ile Gemport’un ihracatımızın artırılmasında çok önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Özince, kara platformu yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Gemport, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek ve mevcut kapasitesini arttırmak amacı ile başladığı kara platformu yatırımlarını bölümler halinde 3 yıllık bir sürecin ardından hizmete açmaktadır. Kara platformu öncesi 138.000 m2 olan gümrüklü liman sahası, 118.000 m2 ilave ile 256.000 m2’ye ulaşmıştır. Böylece liman sahasında % 85 ilave kapasite elde edilmiştir” dedi.

“Konteynır terminalinde 2010 yılı ilk 4 ayında iş hacmi yüzde 36 arttı”

Gümrüklü ve gümrüksüz toplam 636 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Gemport’un konteynır terminalinin ise yıllık 450 bin TEU (Twenty Equal Unit- 20 feet’lik konteynır) kapasite ile hizmet verdiğini söyledi. Planlanan rıhtım ve iskele yatırımları ile konteynır yükleme ve boşaltma kapasitesinin 600,000 TEU’ya ulaşmasının planlandığını ifade eden Özince, “Konteynır terminali iş hacminde 2010 yılının ilk dört ayında, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 36 artış gerçekleşti. Bu çok memnuniyet verici bir gelişme” dedi. Özince, Gemport’un müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni yatırımlarla büyümeye ve modern yönetim yöntemleri ile gelişmeye devam etme azminde olduğunu da sözlerine ekledi.

Açılışta konuşan Gemport Genel müdürü Hakkı Tas, Gemport’un ülkenin en önemli limanlarından birisi olduğunu, yıllık 450 bin araç elleşleme ve 6 bin 500 araç kapasiteli otoparkı ile bölgenin en büyük limanları arasında yer aldığını söyledi. Hakkı Tas, kısa süre sonra yapımına başlanarak bitirilecek olan rıhtım düzenlemesinin ardından 2005 yılında başlayan yeniliklerin tamamlanacağını belirtti.

Gemport yönetim kurulu başkanı Süha Aktaş ise konuşmasında, tüm gelişmeleri anlatarak, Gemport’un içerisinde bulunan Köprüyü örnek verdi. Aktaş, İstanbul için Boğaziçi köprüsü ne ise bizim için de bu köprü aynı önemi taşımaktadır dedi.

Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül’de bölgede ki istihdama değinerek, son ekonomik krizde 7 bin kişi işsiz kaldı, bunlardan 2 bini işlerine geri dönerken, geri kalanı işsiz durumda dedi. Baygül, Gemport’un 500’ün üzerinde bir istihdam sağlayarak bölgenin lokomotifi haline geldiğini söyledi. Kaymakam Baygül, başlattıkları iş istihdamı projeleri arasında yer alan kaynakçılık projesi kapsamında ihtiyaç duyulan ekonomik gücün sağlanması noktasında İş Bankası Gene Müdürü Özince’den destek istedi.

Konuşmaların ardından Özince ve protokol üyelerinin katıldığı kurdele kesimi yapıldı. Açılış ardından Gemport Genel müdürü Hakkı Tas katılımcılara açılışı yapılan bölgeleri gezdirerek, bilgiler verdi.

Editör: TE Bilişim