Türkiye'nin ilk özel limanı Gemport'a yatırım dopingi

Gemport Limanı'nın 50 milyon dolar yatırım yapılan ek üniteleri dün hizmete girdi. Otomobil ihracatının yüzde 38'inin yapıldığı liman, koyteynir terminali iş hacmini de yüzde 36 artırdı.
 
Türkiye'nin ilk özel sektör limanı Gemport'un, 50 milyon dolar yatırımla gerçekleştirdiği kara platformu konteynir stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma alanları, dün törenle hizmete girdi. Gemport'un iştirakçisi olan Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Ersin Özince, törende yaptığı konuşmada, "Sektörde 20 yıllık deneyime sahip olan Gemport, bu yatırımlarla büyüme hedeflerini daha da yükseğe taşımaktadır" dedi.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan Gemport'un ek ünitelerinin açılış törenine Özince'nin yanı sıra Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş, Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile çok sayıda işadamı katıldı. Törende konuşan Özince, Gemport'un son üç yılda tamamlanan ek katlı otopark, RTG sahaları, mobil vinç, RTG ekipman alımları ve IT yatırımlarıyla daha da güçlendiğini söyledi.
 
Otoda ihracat kapısı

Gemport'un iş hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük araç terminaline sahip olduğunu dile getiren Ersin Özince, "Geçen yılın otomobil ihracatının yüzde 38'i Gemport'tan yapıldı. 2009 yılında toplam operasyon adedi 259 bin 952 araç oldu" dedi. Gemport'un ihracatın artırılmasında çok önemli bir görev üstlendiğine dikkat çeken Özince, "Kara platformu öncesi 138 bin metrekare olan gümrüklü liman sahası, 118 bin metrekare ek ile 256 bin metrekareye ulaştı. Böylece liman sahasında yüzde 85 ek kapasite elde edildi" diye konuştu.

Konteynir terminalinin iş hacminde 2010 yılının ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artış gerçekleştiğine dikkat çeken Özince, "Gemport, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni yatırımlarla büyümeye ve modern yönetim yöntemleri ile gelişmeye devam etme azmindedir" açıklamasında bulundu.

Gemport ve İş Bankası'nın çok sayıda kişiye istihdam olanağı sağladığını belirten Özince, limandaki yatırımların büyük bir bölümünün kriz döneminde yapıldığına dikkati çekti.
Konuşmasında Türkiye İş Bankası'nın kuruluşuyla da ilgili bilgi veren Özince, bankanın kurucu ortaklarının 9'unun Bursa'dan olduğunu, bankanın ilk şubelerinden birinin de bu kentte açıldığını ifade etti.
 
RAKAMLARLA GEMPORT

- 1992 yılında faaliyete geçti
- Halen toplam 636 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor
- Konteynir terminali yıllık kapasitesi 450 bin Teu
- Ro-Ro için yıllık 450 bin araç kapasite ile hizmet veriliyor
- Gemport'ta, Türkiye'nin liman içerisindeki ilk ve tek çok katlı otoparkı bulunuyor
- Çok katlı otopark sayesinde, Gemport aynı anda 6500 araçlık depolama kapasitesine sahip

Editör: TE Bilişim