Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi’nin binlerce dönümlük alanı Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013’te başlaması hedefleniyor.

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlandığı bildirilen ”Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle başlayan yatırım hedefinin, yıllar sonra hayata geçirilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.

Liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alan Filyos Vadisi’nde, büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapacak firmaların 2013’te yatırımlarına başlaması planlanıyor.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan,  endüstri bölgelerinin, ilgili kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabildiğini söyledi.

Ceylan, Filyos’ta Türkiye’nin en büyük limanı inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ”Liman ihalesi için teknik açıdan sorunlar ortadan kalktı. İlgili bakanlık projenin finansmanı konusunda AB fonlarından yararlanmayı planlıyor. İhale hazırlıkları sürdürülüyor. Benim bildiğim kadarıyla proje 4 etap olacak.
Birinci etapta 360 milyar lirayı bulan bir proje bedeli var. Bunun yaklaşık yüzde 80’nin AB fonlarından yararlanarak ihale edilmesi planlanıyor. Toplamda da 640 milyar liraya ulaşacak bir proje büyüklüğü mevcut. İlgili bakanımız yeni yılın ilk aylarında limanın ihalesinin yapılmasına yönelik talimat vermiş. Liman, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) açısından da önem taşıyor. KARDEMİR gelecek yıl kapasitesini 3 milyon tona çıkarmış oluyor. 3 milyon ton çelik üretebilmek için sanırım 4-5 milyon ton demir cevheri ve kömür getirmek durumunda. Bunu da Filyos Limanı’na getirmeyi istiyor.”
Editör: TE Bilişim