Van der Meer, "Türkiye, limanlarını açmayacağını söylüyor. Bunu yapabilir mi" sorusuna şu yanıtı veriyor: Ankara Anlaşması,1995'teki mutabakat çerçevesinde limanlan da kapsıyor. Dolayısıyla bu engellenemez. AB, bu konuda ilk uyarısını 24 Nisan'da yapacak.

Türkiye ve Kıbrıs 'taki "uzmanlar", politikacılar, gazeteciler, işadamları, sendikacılar, siyasetle yalandan ilgilenen herkes günlerdir, haftalardır Ankara Anlaşması'nı tartışıyor.

Ek protokolün Ankara tarafından "parafe edilmesi" sonrasında, Türk hava ve deniz limanlarının, "Kıbrıs Cumhuriyeti" bandıralı gemilere açılmayacağı yönündeki karar üzerinde yorumlar üretiliyor.

AB'nin Kıbrıs Büyükelçisi Adrian Van der Meer, gerçekleştirdiğimiz sohbet sırasında protokol, limanlar ve diplomatik tanınma konularına açıklık getirdi.
AB üe Türkiye arasında mektup teatisinin, ek protokolün "parafe edilmesi" anlamına geldiğini belirten Meer, gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra imza aşamasına geçileceğini söyledi.

- İmzalar atıldıktan sonra, TBMM anlaşmayı onaylamazsa ne olur?

ADRIA.N VAN DER MEER - AB açısından önemli olan önce parafe, sonra da imzadır.

- Türkiye, ek protokolü parafe ettiği halde limanlarını Kıbrıs Rum bandıralı gemilere w uçaklara açmayacağını söylüyor. Bunu yapabilir mi?

VAN DER MEER-Hayır. yapmamalı. Ankara Anlaşması, 1995'teki mutabakat çerçevesinde limanları da kapsıyor. Dolayısıyla Holiganbet bu engellenemez. AB, bu konuda Türkiye'ye ilk uyarısını 24 Nisan'da yapacak.

- Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında serbest ticaretin başlamasıyla birlikte, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ticaretin durması, yasaklanması veya engellenmesi söz konusu olur mu?

VAN DER MEER - Hayır olmaz. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ticaret şimdiki gibi devam eder.

- Ankara Anlaşması, diplomatik tanınma anlamına gelir mî?

VAN DER MEER- Hayır gelmez! Kuşkusuz,

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında ticaret devam etse bile, gümrüklerin tamamen sıfır olması ve taşımacılıktaki avantaj nedeniyle, Türk ürünlerinin bundan böyle güneyde daha ucuza satılması olasıdır. Böylesi bir gelişme ise Kıbrıs Türkleri açısından "endişe" vericidir.

AB'nin Kıbns Büyükelçisi Adrian Van der Meer ile yaptığımız söyleşiyi Kıbrıs'taki Türk askeri konusundaki sorumuzla noktaladık:

- Kıbrıs sorununun 10 yıl daha çözümlenmediğini düşünelim. O zaman, AB tarafından Türkiye'ye "askerlerini Kıbrıs'tan çek" diye baskı yapılır mı?

VAN DER MEER-Avrupa Parlamentosu 'nun bu konuda hazırlık yaptığını biliyorum. Yakında bir karar çıkabilir.
 

(Kaynak: CUMHURİYET Gazetesi,  REŞAT AKAR LEFKOŞA )

Editör: TE Bilişim