SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, 4. Yıllık Akdeniz Navlun Konferansında konuşan APM (Maersk) Terminaller Avrupa ve Akdeniz Liman Yatırımları Müdürü John Trenchard, uzun vadeli demografik eğilimler ve bölgesel Akdeniz ticareti için liman gelişimi ve Akdenizde genişleme açısından itici güç olacak daha büyük konteyner gemileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk Limanlarının, Asya-Avrupa limanlarından boşa çıkan büyük tonajlı konteyner gemileri için yeni sefer rotaları açısından en büyük aday olduğuna değinen Trenchard, 18.000 TEU büyüklüğe kadar en son nesil ultra-büyük konteyner gemilerinin ise muhtemelern Avrupa-Uzak Doğu ticaretinde kullanılacağını ve bu gemilerin Akdeniz-Süveyş rotasını kullanacaklarını söyledi.

Liman dizaynının gemi dizaynına paralel olarak ilerlemesi ve çalışma gereksinimlerini karşılaması gerektiğini söyleyen John Trenchard; 2014 yılında 10.000 TEU ve üstü 260 kontener gemisinin hizmete girmiş olacağının altını çizdi. Bunun limanlara giriş ve üretkenlik açısından yeni düzenlemeler ve geliştirmeler gerektireceğini belirtti. Trenchard'a göre Güney Avrupada konteyner taşımacılığı açısından büyüme yavaşlarken Kuzey Afrika ve Türkiye ise heyecan verici olarak nitelediği bir büyüme potansiyeli mevcut.

Trenchard; "Türkiye, hızlı genişleyen ekonomiye hizmet veren çok iyi bazı limanlara sahip. Buradaki zorluk dünya klasında operasyonlar geliştirebilmektir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim