TTK Zonguldak Limanı kiralanacak

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) işlettiği limanın, maliyet unsurlarının değerlendirilmesinin ardından kiralanması planlanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1936'da Fransız sermayeli şirketten alınarak Türk hükümetine devredilen ve kurumsallaştırılan Zonguldak Limanının sahibi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Ro-Ro, kömür yükleme ve kargo rıhtımıyla gemilerin yükleme, boşaltma, pilotaj, yakıt ve su ikmali gibi gereksinimlerini karşılayabiliyor.

Karadeniz kıyısında TCDD'ye demiryolu bağlantısı bulunan ve Ro-Ro, kargo, kömür ile yakıt gemilerinin geldiği kurum limanından, Zonguldak, Karabük ve Ankara bağlantılarıyla da İç Anadolu'ya nakliyat gerçekleştiriliyor.

Kömür, kereste, demir cevheri, plastik levha ve tomruk gibi ürünlerin ithal edildiği liman gümrüğünden, çiçek, domates, alçı, salatalık ve demir çelik ürünleri gibi çok sayıda mal ihraç ediliyor.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kurumun limandan 2006'da 684 bin 928 dolar, 2008'de 540 bin 443 dolar, 2009'da da 1 milyon 114 bin dolar gelir elde ettiğini, 2007'de ise tarama nedeniyle para kazanamadıklarını söyledi.

Limandan sadece çay fabrikasına verdikleri 60 bin ton civarında kömürü gönderdiklerini anlatan İnan, şöyle konuştu:

'Liman işletmek, TTK'nın asıl işi değil. Bizim işimiz kömür üretmek. Maliyet unsurlarının değerlendirildiği maliyet analizi yaptırıyoruz. Çalışma tamamlandıktan sonra arkadaşlarımızla konuşacağız.

Kiralamayla, işletme sırasında elde ettiğimiz gelirin çok üstünde kazanç sağlayacağımıza inanıyorum. Buradaki personelimizi başka yerde değerlendireceğiz. Bizim römorkörlerimiz ve altyapımız çok eski ve yenilenmeye ihtiyacı var.

Limana yaklaşık 10 milyon lira yatırım gerektiğinden kiralamayı düşünüyoruz. Bu şartlarda işletmeciliği yürütmemiz zor gözüküyor. Satma konusu ise gündemde değil. Sadece yatırımın büyüklüğü bizi zorluyor.

Özel sektöre kiraya verme noktasında da kesin kararı vermiş değiliz. Ancak, daha büyük kazançlar sağlayacaksa niye kiralamayalım?'

5 YILLIK KİRALAMA

İnan, özel sektörün limanı çok daha iyi ve verimli çalıştıracağına, istihdam da yaratacağına inandığına işaret ederek, şöyle dedi:

'Biz, açıkçası bu limanı gerektiği gibi işletemiyoruz. Yer altına yoğunlaşmak istiyoruz. Asli işimizi yapalım. Limanı 1 milyon dolar değil de 5 milyon dolar kazanabileceksem niye vermeyeyim? Kiralama düşüncesini kimse bize empoze etmiyor. Kararı TTK yönetim kurulu alır. Bundan önceki tüm ihalelerle ilgili kararı da biz aldık. Liman konusunda da kiralama görüşü çıkarsa uygularız. Sanırım kira süresi 5 yıl olur.'

Editör: TE Bilişim