Liman içerisindeki işyerlerinin yıkılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının belediyenin itirazıyla kaldırılması ve Aydın İdare Mahkemesi tarafından özelleştirme ihalesinin iptalinin ardından liman geliştirme projesinin ÇED sürecinin bakanlık tarafından durdurulmasıyla tartışmaların odak noktasına gelen Kuşadası Limanı’nın son olarak Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından işletmeciden geri istendiği ortaya çıktı.

Bilindiği gibi, Türkiye Denizcilik İşletmesi (TDİ)’ye ait Kuşadası Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkı Özelleştirme İdaresi tarafından 28 Nisan 2003 tarihinde, 31 milyon 674 bin TL ihale edildi. Üç firmanın katıldığı ihaleye Kuşadası’ndan katılan bin 28 ortaklı Limaş Şirketi, 36 milyon TL ile en yüksek teklifte bulundu. İkinci teklifi 27 milyon TL’ye Ofer-Kutman ortaklığındaki Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret’ten oluşan konsorsiyumu, üçüncü teklifi ise 24 milyon TL’yle Akfen şirketi verdi. Belirlenen sürede ihale bedelini yatıramayan Limaş şirketinin ek süre talebi kabul edilmeyince, Kuşadası Limanı’nın işletme hakkı 30 yıllığına 31 milyon 674 bin TL’lik ihale bedelinin altında bir rakamla 27 milyon TL’ye Ofer-Kutman ortaklığındaki Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret’ten oluşan konsorsiyuma verildi. Büyük tartışmalar yaşanan ihalenin ardından, işletme hakkını alan konsorsiyum, liman içerisinde yaptığı işyerleriyle de gündeme geldi.

Bu tartışmaların ardından hem özelleştirme ihalesinin iptali, hem de liman içerisindeki işyerlerinin kaçak olduğu gerekçesiyle bir çok dava açıldı. Aynı zamanda Limaş şirketinin de ortağı olan dönemin Belediye Meclis Üyesi Avukat Nilgün Öğünçlü’nün özelleştirmenin iptaliyle ilgili açtığı dava 6 Haziran tarihinde Aydın İdare Mahkemesi tarafından ihalenin ikinci yüksek teklifi veren şirkete verilmesi uygulamasını hukuka aykırı bulundu ve iptal edildi. Özelleştirme İhalesi iptal davasını açan, önceki dönem Kuşadası Belediyesi bağımsız meclis üyesi Av. Nilgün Öğünçlü’nün, “kararın uygulanmasına ilişkin işlemler hakkında ” ÖİB yaptığı yazılı başvuru, Özelleştirme İdaresi başkan vekili Ahmet Aksu imzasıyla tarihinde cevaplandı. Yazıda, mahkemenin ihaleyi iptal etmesi kararının ardından yaşanan gelişmeler bildirildi.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ: “LİMANI 7 GÜN İÇİNDE İADE EDİN”

Kuşadası Yolcu limanı özelleştirme ihalesinin, Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin 02.06.2010 gün ve 2010/936 K. sayılı kararıyla iptali ertesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 18.08.2010 tarihinde Egeports’a gönderdiği bir yazıyla Kuşadası limanın (7) işgünü içinde, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ:’ye iade edilmesini” istedi.

Mahkeme kararı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ının, “limanın TDİ’ye devredilmesi” talebi, işletmeci Ege Liman İşletmeleri AŞ (Egeports) tarafından kabul edilmedi. Firma, limanı iade etmeyeceğini, “limanın bu aşamada Türkiye Denizcilik İşletmesine (TDİ) devrinin hukuken ve fiilen sözkonusu olamayacağını” 25.08.2010 tarihinde bir yazıyla bildirdi.

TDİ, LİMANI GERİ ALMAK İÇİN İHTİYATI TEDİR İSTEMLİ DAVA AÇTI

Kuşadası Limanı’nın Egeports tarafından, TDİ’ye iade edilmemesi üzerine, Türkiye Denizcilik İşletmelerii’nin Egeports firması aleyhine 07.09.2010 tarihinde Beyoğlu Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne “ihtiyati tedbir istemiyle” dava açtığı öğrenildi. Davada dayanak olarak, Kuşadası Limanının özelleştirilmesi esnasında TDİ ile işletici firma (Egeports) arasında imzalanan 07.07.2003 tarihli protokolu gösteren Türkiye Denizcilik İşletmeleri, “Egeport’sa devredilen taşınır ve taşınmazlar ile diğer tüm unsurların (devir sonrası ilave edilen unsurlar dahil) her türlü borç, taahhüt ve mükellefiyetlerden ari, bakımlı, çalışır ve kullanılabilir durumda” Kuşadası limanının Türkiye Denizcilik İşletmesine iadesiyle teslimini istedi.

Editör: TE Bilişim