Suriye'nin Tartous Limanı'na yük boşaltmak için giden  M/V GALISA adlı Rain Shipping'e ait Moldova Bayraklı gemi akıl almaz nedenlerle günlerce limanda tutuldu.

Rain Shipping 2005 yılında İsa Sarıteke tarafından kurulmuş bir Tür Denizcilik şirketi.  Armatörlüğünü yaptıkları Moldova Bayraklı “Galisa” (eski adı Kavarna) adlı gemi, Suriye'ye buğday yükü boşaltmak için gittiğinde, 1972,1984 yıllarına ait alacaklar nedeniyle 1994 yılında çıkan karar nedeniyle tutuluyor. Fakat vermiş olduğumuz tarihlerden başka, olayı ilginç kılan pek çok unsur bulunuyor. İsa Sarıteke, konuyla ilgili bizlere yapmış olduğu açıklamada, karşılaştıkları sıradışı uygulamalar ve yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi:

“Tam bir 'muz cumhuriyeti' örneği”

“Malumunuz Suriye ve bazı Arap ülkelerinde nedense hep shortage,cargo claimleri çıkar. Bizde bu sebeplerler gemileri bağlarken adı geçen claimlerden uzak kalmak için gerekli şartları kiracıdan almadan gemileri bağlamayız. Ama bu sefer çok değişik bir uygulamayla karşılaştık ki; akıllara zarar. Tam bir “muz cumhuriyeti” örneği.”

M/V GALİSA (Kavarna) isimli, Moldova Bayraklı, eski armatörü Navibulgar( Navigation Maritime Bulgare) şirketinden satın aldığımız gemi ile Suriye'nin Tartous Limanına buğday yükü boşaltmak üzere gittik.Ama o da ne? Liman Başkanlığı eski armatörü Navibulgar'in borçları yüzünden geminin tutulduğunu ve seyrine izin verilmediğini bildirdi.”

Tutulma nedeni: 38 sene öncesinin alacakları...

“İnanmayacaksınız ama adı geçen claimler 1972 ve 1984 seneleri arasında olmuş ve bizim gemiyle alakası yok. Sadece armatörü aynıymış. Bu arada bizim gemiye de 1994 senesinden bir karar aldırıp, gemiyi 2010 yılında sen gel limanda tut. Adamlar koskoca Bulgar Devletinin şirketini bulamamışlar, limanına bağlamak için gelecek gemiyi beklemişler...”

Suriye'de zaman aşımı 15 sene...

“Ayrıca Suriye'nin kendi kanununda bile zaman aşımı 15 sene. Ama ne Liman Başkanlığı, ne merkez otorite, ne claim eden şirket, bankadan garanti mektubu almadan gemiyi bırakmıyor. Tüm yaşananlar, talepler şaka gibi! Bu garanti mektubu Suriye'nin kendi bankasından olacak kesinlikle. Nakit, elden verelim, gemi kalksın diyoruz, “Hayır” diyorlar. Para gönderiyoruz bankadan, yarın oluyor, "para gelmedi" deniyor. Ertesi gün para geliyor ama bu seferde 1994 senesinden bu yana olan faizleri ekliyorlar. Velhasıl, haftasonu da derken 5 günde gemiyi limandan kaldırabildik. Avukat, armatörün tanıdığı baskısı ile ve ancak elden parayı götürüp, avukat Suriye'de banka hesabına parayı yatırdıktan sonra kalkabildi gemi. Yoksa öyle sanıyorum ki para ulaşana kadar bir üç gün daha kalırdı gemi.

“Suriye yüzünden 33 bin dolar zarar ettim.”

Suriye yüzüden 33 bin dolar zarar ettim. Zannediyorum ki, bu benim yorumum: vizeyide bu nedenlerle kaldırdılar. Malum banka işleri yavaş Suriye'de. İnsanlar bir an önce parayı elden getirsin, yatırsın diye olsa gerek, vizeyi kaldırdılar diye düşünüyorum.”

Gerekçeleri hakkında belge yok...

"Düşünün o kadar eski ki adı geçen claimler, ne armatörün şirketinde, ne de claim eden şirkette claimler hakkında en ufak bir bilgi, bir dosya bulunmuyor. Ama her nasılsa mahkemeden ve Liman Başkanlığından tutulma kararı geliyor. Dolayısı ile claimler eski, tarihi olduğu için şu an çalıştığımız P&I Club da arkamızda durmuyor. Gerekçeleri de,“Bizim zamanımızda bu olay gerçekleşmedi” oluyor. Aman gemi kalksın diye bir çıkar yol bulmaya çalışıyorsunuz. Dışişlerini, konsoloslukları arıyorsunuz ve sonunda anlıyorsunuz ki, “istenen parayı ödemeden” bu gemi limandan kalkamaz...

Sizler aracılığıyla sesimizi duyurmak istedik. Malum Türk personel sıkıntısı nedeniyle TUGS'a kayıt ettiremediğimizden, yabancı bayrakla çalışan bir dolu Türk armatöre ait gemi var. Her ne kadar bayrağı yabancı olsa da, armatörü Türk, çalışanı Türk, işletmecisi Türk olan bizim gibi deniz aşığı insanların yaşamış olduğu benzer sıkıntıları, bizlere ve hiç kimseye hak görmüyorum.  Kriz döneminde ülkemize girecek olan  üç beş dövizi bu zihniyetteki, kendi kanunlarını bile tanımayan kişilere, ülkelere kaptırmayalım. Bu konuda yetkililerin gereken önlemleri alacağına inanıyorum. Aynı hat üzerinde çalışacak arkadaşlarımı da bir kez daha dikkatli olmaları hususunda uyarıyorum.”

Editör: TE Bilişim