2014 Kış Olimpiyatları gerekçesiyle Sochi limanı kapatılınca Trabzon'un ihracatı çöktü


Rusya Federasyonu'nun 2014’te yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları gerekçesiyle Sochi Limanı'nı Eylül 2010'dan itibaren yük taşımacılığına kapatmasının olumsuz sonuçları çıkmaya başladı.
 
Verilere göre limanın kapatılmasıyla Trabzon ihracatının çökme noktasına geldiği bildirildi. 2009 yılında 547 geminin sefer yaptığı Trabzon– Sochi hattında bu yıl sadece 79 gemi sefer yapabildi.
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, "2009 yılında 258 bin ton olan ihracat şu anda sıfır noktasına indi" dedi.  Gürdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ihracatın bugüne kadar Trabzon üzerinden yapıldığını belirterek şunları söyledi:
 
"İlk yolcu ve tarifeli gemi seferleri Trabzon- Sochi arasında başlamıştır. Bu çerçevede gelişen ilişkiler, Trabzon'u Rusya Federasyonu'na en fazla ihracat yapan il konumuna getirmiş ve ülkemizden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta Trabzon Limanı birinci sırada yer almıştır.
Bunun yanında Sochi Limanı sayesinde Rusya piyasasına 10- 12 saatte ürün sunma gibi hiçbir ülkenin elinde olmayan avantajımız bulunmaktaydı. Bu ticari ilişkiler Trabzon ili ekonomisinin ana girdi kaynağı olmuş ve il ekonomisi Rusya ile yapılan ticaretle dönüşür hale gelmişti.
Sochi limanının kapatılmasını takip eden süreçte, alternatif olabilecek bölgemize yakın ve Sochi limanına 40 kilometre mesafedeki Adler limanının yük trafiğine açılması için girişimler yapılarak, liman işletmesi ile anlaşma imzalanmış ve diğer limanlara oranla yüzde 30 fiyat indirimi sağlanarak gerekli altyapı hazırlanmıştır.
Ancak Rus Ulaştırma Bakanlığı çeşitli gerekçelerle baskı yaparak, bu limanın açılmasına müsaade etmemektedir. Bunun en önemli nedeninin de; yüklerin diğer limanlara oranla çok uzak mesafede olan ve Kerç Boğazı geçişlerinde sorun yaşanan, kış aylarında büyük tonajlı gemilerin ulaşım imkanının olmadığı Azak denizindeki Kavkas Limanı'na sevk edilmesini sağlamak, böylece yeni yapılan bu liman etrafında kurulan depo ve antrepoların kullanımını artırmak olduğunu düşünüyoruz.
Bunun yanında, halen sevkiyatların yapıldığı Novorossiysk ve Tuapse limanlarında yaşanan aşırı yoğunluk, Rus Hükümetince alınan karar gereği Tuapse Limanı'na 11 metrenin üzerindeki araçların girişine müsaade edilmemesi ve bu limanların da 2011 yılından sonra karayolu trafiğine kapatılacak olmasının, ihracatımızı durma noktasına getireceği endişesini taşımaktayız. "
 
Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatın Karadeniz Bölgesindeki limanlar yerine Kavkas Limanına yönlendirilmesinin Rusya'ya yapılan ihracatımızı durma noktasına getireceği konusunun Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik komitesinde görüşüldüğünü, konunun TİM tarafından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiğini söyledi. Gürdoğan şöyle dedi:
 
"Sayın Başbakanımızdan en büyük talebimiz, her geçen gün daha da geri giden Trabzon ilimiz ekonomisinin geçmişte olduğu gibi parlak günlerine dönüş yapabilmesi için Rusya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Trabzon Limanı - Adler Limanı arasındaki tarifeli gemi seferlerinin başlatılmasını sağlayacak üst düzey görüşmelerin bir an önce yapılmasıdır. "
Alport Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş de, Trabzon Limanı'ndan Rusya'ya yönelik olarak yapılan işlemlerle ilgili şu rakamları verdi:
 
"2009 yılında limandan giriş– çıkış yapan araç sayısı 7 bin 52 iken, bu rakam 2010'un Eylül ayına kadar 5 bin 11 olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılının Temmuz dönemine kadar ise araç sayısı 430'da kalmıştır. Yolcu sayısı ise aynı dönemler için sırayla 56 bin 84, 43 bin 550 ve 8 bin 481 olarak gerçekleşmiştir. "
 
2009 yılında 547 gemi seferinin Trabzon'dan 258 bin 522 ton yük taşıdığını ifade eden Ermiş, "Bu rakam 2010 yılının ilk 10 aylık döneminde 121 bin 895 iken şu anda 'sıfır' seviyesindedir.
 
Bu yıl henüz Rusya'ya Trabzon Limanı'ndan yük gönderilmemiştir. 2011 yılının ilk 7 aylık döneminde ise Rusya'ya sadece 79 gemi seferi yapılmıştır" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim