İlk etapta Ankara'da büyükelçilik açılması planlanıyor. Ülkenin hedefinde ise liman ve ulaşım ihaleleri var
Asya kıtasının en hızlı büyüyen ülkesi Singapur, gözünü Türkiye pazarına dikti. Lojistik gücü ile tanınan ülkenin temsilcileri bu kapsamda 6 ayı aşkın bir süre Türkiye'de kalarak araştırmalarda bulundu. Çalışmaları Singapur Ticaret Bakanlığı yürüttü. Bu kapsamda Bakanlık temsilcileri Boğaziçi Üniversitesi'nde Türkiye pazarına ilişkin detaylı bir eğitim aldı. Yine Bakanlığa bağlı bir yatırım ajansı olan 'International Enterprise Singapore Agency' de Türkiye'yi neredeyse karış karış dolaşarak yatırım ve işbirliği üzerine araştırmalarda bulundu. Yapılan çalışmalardan Türkiye ile lojistik partneri olma kararı çıkarken, bugüne kadar fahri konsoloslukla yürütülen çalışmaların daha resmi ilerlemesi için de Ankara'ya büyükelçilik açılmasına da karar verildi.

THY İLGİ ÇEKİYOR
SABAH'ın ulaştığı temsilciler 5 yıllık strateji planlarında Türkiye'yi Çin'den öncelikli konuma yükselttiklerini söylediler. "Türkiye ile lojistik partner olmak istiyoruz" diyen yetkililer konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Türkiye ve son dönemde havacılıkta dikkat çeken Türk Hava Yolları (THY) ile lojistik alanda benzer güçlere sahibiz. Bu lojistik avantajlarını birleştirmek istiyoruz. Öte yandan Türkiye'deki limanlarla ve bazı turizm yatırımları ile de ilgileniyoruz. Niyetimizi daha iyi ortaya koymak için de elçiliğimizi en kısa sürede açacağız."

580 MİLYAR $'LIK PAZAR
Dünyanın en liberal ekonomilerinden biri olan Singapur 580 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle oldukça önemli bir pazar. Ülke aynı zamanda rekor büyüme rakamları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 2010'da yüzde 14 büyüme kaydeden Singapur ekonomisi 2011'in ilk çeyreğinde de bu başarısını sürdürdü. Türkiye ile Singapur ticari ilişkileri ise 2005'ten bu yana ivme kazandı ve iki ülke arasındaki ticaret 8 kattan fazla büyüyerek 1.7 milyar dolara ulaştı.

ASYA'NIN LOJİSTİK KAPLANI
Tıpkı Dubai gibi bir re export merkezi olan Singapur, diğer bölge ülkelerinden farklı olarak, toplam ithalatının yarısına yakınını ihraç ediyor. Bu yüzden Singapur, sadece 4.5 milyon nüfuslu küçük bir ülke olarak değil, Güneydoğu Asya ülkeleri ile çok yönlü ticari ve ekonomik bağları olan bir pazar olarak değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilişim