Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde yer alan Seka Limanı'nın, bölge açısından oldukça önemli bir ticari liman olarak öne çıktığını vurgulayan Lokmanoğlu, 2009 yılı Haziran ayında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla limanın, yapılacak imar planı değişikliğiyle birlikte kapatılarak, 'marina'ya dönüştürülmesinin çelişkili ve yanlış bir uygulama olduğunu savundu. Bugün Mersin sınırları içerisinde iki ayrı yat limanı bulunduğunu hatırlatan Lokmanoğlu, Mersin Yat Limanı inşaatının 2003 yılında,Kumkuyu Yat Limanı'nın inşaatının da 2004 yılında tamamlandığına dikkat çekti.

Lokmanoğlu, 500 yat kapasiteye sahip olan Mersin Yat Limanı ile 200 yat kapasiteli Kumkuyu Yat Limanı'na DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü'nce, 'yap-işlet-devret' yöntemiyle açılan ilk iki ihalede de talipli çıkmadığını dile getirdi. Mersin Yat Limanı için 9 Mayıs 2006 yılında yapılan üçüncü ihalede; ERS İnşaat A.Ş.'nin talebinin uygun görüldüğünü belirten Lokmanoğlu, marinanın da ihaleyle birlikte ilgili şirkete üstyapı inşaatını tamamlayarak 25 yıllığına işletebilmesi için 2010 yılı Mart ayında teslimedildiği vurguladı. Lokmanoğlu, marinanın üstyapı inşaat çalışmaları sürdürülürken, 2011 yılında da marinanın işletmeye açılmasının öngörüldüğünü anlattı. Bunun yanında Kumkuyu Yat Limanı'nın 15 Temmuz 2009 tarihinde yapılan üçüncü ihalesine de sadece bir firmanın teklif verdiğini ifade eden Cihat Lokmanoğlu, ihaleyi kazanan firmanın dosyasının da Yüksek Planlama Kurulu ile Maliye Bakanlığı'nca incelenerek onaylandığını, burada da üst yapı inşaatlarına başlanması ve 2012 yılında işletmeye açılmasını beklediklerini söyledi.

Lokmanoğlu, bugün Akdeniz çanağında 700 bin yatın dolaştığını ve bu sayıya her yıl 50 bin yatın eklendiğinin altını çizerek, bu durumunUlaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün yaptırmış olduğu; 'Turizm Kıyı Yapıları Master Planı İkinci Ara Raporu'nda da yer aldığını vurguladı. Her iki yat limanının da yıllardır işletmeye açılmamış olmasının, bölgenin Akdeniz'deki yoğun yat trafiğinden ekonomik anlamda istifade etmesini engellediği gibi bölgenin tanıtımı açısından da büyük bir kayba neden olduğunu savunan Lokmanoğlu, "Bunun yanı sıra Mersin'de altyapı inşaatları tamamlanmış, üst yapı inşaatlarının ise tamamlandırılması için uğraş verilen ve işletilemeyen iki marina mevcutken, halen çalışmakta olan Seka Limanı'nı marinaya çevirmenin bilimsel ve ekonomik açıdan izahıbulunmamaktadır" dedi.

Editör: TE Bilişim