Liman ve Gümrük çalışanları, ek mesai ödeneklerinin aylardan beri ödenmediği gerekçesiyle başlattıkları “ek çalışmama” eylemini sürdürüyorlar. Bu çerçevede bugün Girne Limanı’nda eyleme hazırlanan çalışanlar, gemi seferlerinin saatlerinde değişiklik yapılarak mesai saatlerine alınmasıyla eylem yapmadılar. Aynı eylem, yarın 14.00’den sonra Gazimağusa Limanı’nda yapılacak.

Liman ve gümrük çalışanlarının örgütlü olduğu KAMU-SEN, KTAMS, GÜÇ-SEN ve KAMU-İŞ’in mesai bitiminde Girne Limanı’na giriş çıkış yapacak gemilere “müdahale edeceğini” açıkladığı eylem, gemi sefer saatlerinin mesai saatleri içerisinde yapılmasıyla gerçekleşmedi.

Liman ve gümrük çalışanları, mesainin sona erdiği saat 14:00’e dek limanda  normal görevlerini yaparken, mesai bitimiyle yolculara hizmet vermeyi durdurdu.

Sendikalar aynı eylemi yarın saat 14:00’te Gazimağusa Limanı’nda düzenleyecek.

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş  burada basına yaptığı açıklamada, 4 sendikanın liman ve gümrüklerde başlattığı “ek mesai çalışmama” eyleminin devam ettiğini belirterek, mesai bitimi Girne Turizm Limanı’nda giriş çıkış yapacak gemilere müdahale edeceklerini dün açıklamaları üzerine acentelerin sefer saatlerini mesai saatleri içerisine aldığını belirtti.

Gemi acente sahiplerinin bilinçli şekilde sefer saatlerini mesai içerisine çekmesiyle limanda üzücü herhangi bir olayın yaşanmadığını ifade eden Özkardaş, acente sahiplerine teşekkür etti.

Maliye Bakanlığı’nın bugün muhatap sendikalar KAMU-SEN, KTAMS, GÜÇ-SEN ve KAMU-İŞ ile görüştüğünü belirten Özkardaş, ancak görüşmede herhangi bir uzlaşı sağlayamadıklarını kaydetti.

“Maliye Bakanlığı ile yaptığımız önceki görüşmelerde bizden süre istendi, 3 kez süre verdik. Bugün gittik yine süre istendi, ‘ülke ve bütçe zor durumda, anlayış gösteriniz’ dendi” diyen Mehmet Özkardaş, artık anlayış gösteremeyeceklerini vurguladı.

Özkardaş, eylem süresince gemilerin mesai bitimi sonrası gayrı yasal şekilde Girne ve Gazimağusa limanlarına kılavuz kaptan almadan girmesi durumunda sendika ile üyelerin buna engel olacağının altını çizerek, yasaları korumada kararlı olduklarını kaydetti.

Eyleme ilgili bakanlığın sorumluluğunu yerine getirinceye dek sürdüreceklerini ifade eden Özkardaş, hükümetin sorumluluğu altındaki limanlarda yaşanan sıkıntı nedeniyle mağdur olan işadamı ve yolculardan özür diledi.

GÜÇ -SEN Başkanı Memduh Çeto da, çalışanların emeğinin karşılığını almak istediklerini vurguladı.

Çeto, gümrük ve liman çalışanlarının basında “maaş, ek mesai ve 2.maaşa endeksli” olarak yer almalarının yanlış olduğunu belirterek, mücadelelerinin  tamamen emeğin karşılığını almak istemeleri olduğunu yineledi.

AKFER Denizcilik İşletmeleri Müdürü Niyazi Güvenir ise, zararı göze alan şirketin sendikaların bugün limanda yapacağını açıkladığı eylemin önüne geçmek için Taşucu’na içinde yolcu bulunmayan boş gemi gönderdiğini, sonuçta gemi seferlerinin limana giriş çıkışlarını mesai saati içeriside gerçekleştirebildiklerini kaydetti.

“Maddi zararımız yaklaşık 50 bin doları aşmış durumdadır, çünkü gemi boş gidiyor; liman giriş –çıkış, mazot, personel ödeniyor” diyen Güvenir, şirketin sözkonusu durumu cuma gününden beri uygulamakta olduğunu söyledi.

Yarın Alanya ve Taşucu’na sefer olması nedeniyle şirketin bu uygulamayı  yapıp yapamayacağının belli olmadığını aktaran Güvenir, yetkililerden soruna bir an önce çözüm bulmalarını istedi.

Editör: TE Bilişim