Zeytinburnu’nu kazmadan denizin röntgenini çekti

Zeytinburnu'nda denizi doldurarak lüks yolcu gemilerinin yanaşacağı bir liman yapmaya hazırlanan Rönesans İnşaat, Marmaray kazılarındaki gibi bir sürprizle karşılaşmamak için deniz altının röntgenini çektirdi

Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, dolgu yapılacak alanda tarihi bir kalıntı ya da doğal bir zenginlik olma ihtimaline karşı deniz dibinin 9 Eylül Üniversitesi tarafından tarandığını açıkladı. "Denizi dolduracağımız için baştan önlem aldık" diyen Özgümüş şunları söyledi:
"Araştırma sonucunda hiçbir tarihi kalıntıya ve doğal zenginliğe rastlanmadı. Bu bölgenin, tarihin en eski dönemlerinden beri denize açık bir sahil olduğu ve bu nedenle hiçbir zaman liman olarak kullanılmadığı belirlendi."

‘Silueti kesinlikle bozmayacak’

Seaport adı verilen yatırım tamamlandığında, bölgede ortaya çıkacak görünümü resmeden tasarımları ilk kez Milliyet'e açıklayan Murat Özgümüş, projenin Koruma Kurulu'nun istek ve uyarılarına göre yeniden hazırlandığını söyledi. Özgümüş, projenin Zeytinburnu siluetini kesinlikle bozmayacağını ve koruma bandındaki bina yüksekliğinin 15 metreyi aşmayacağını kaydetti. Özgümüş şöyle konuştu:
"Surlara en yakın binanın yüksekliği 12.50 metre olacak. Bu bina, terminal binası olacak. Azami yükseklik 15 metreyle sınırlandırıldı. Koruma bandı dışındaki binaların yüksekliği ise daha sonra belirlenecek. Ancak hiçbir bina Zeytinburnu siluetini kesinlikle aşmayacak."
Dolgu alanı ve fay hattının yanında kendilerinin de yüksek bina yapmak istemediklerini vurgulayan Özgümüş, "Bu nedenle kurulun uyarılarını harfiyen uyguluyoruz. Kararları itirazsız kabul ettiğimigörünce kurul üyeleri de şaşkınlığını gizlemedi" dedi.

Surlara 200 metre mesafede

Murat Özgümüş, Koruma Kurulu kararlarına uygun olarak, gemilerin yanaşacağı terminal binasının Yedikule surlarına en az 200 metre mesafede olacağını söyledi.
Projeye karşı açılan davanın devam ettiğini belirten Özgümüş, "Dava konusu olan tereddütleri yeni projede giderdik. Davanın proje lehine sonuçlanacağını umut ediyoruz" dedi.
Yapılan değişiklikle projedeki gemi sayısını 10’dan 6'ya indirdiklerini ifade eden Özgümüş, Marmaray ve deniz otobüsü bağlantılı Seaport'ta gümrüklü terminal binası, alışveriş merkezi, ofis binaları, oteller, deniz müzesi ve yat limanları olacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim