Samsunlu; Mersin Limanı'nı; Mersinli, Samsun Limanı'nı

İşadamı Ali Avcı’nın, Mersin’de 1969 yılında kurduğu Cey Grubun amiral gemisi Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş., Samsun Limanı’nın 16 Mayıs 2008’de gerçekleştirilen işletme hakkının 36 yıl süreyle verilmesini öngören özelleştirme ihalesinde 125.2 milyon dolarla en yüksek teklifi vermesinin ardından, atılan imza ile limanı devraldı.

Karadenizli işadamı Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın, Singapurlu PSA Holding ile Mersin Limanı’nı almasının ardından, Mersinli Ceynak Lojistik A.Ş.’nin, Samsun Limanı’nı alması ile Karadenizli-Akdenizli işadamları arasındaki liman yarışında bir birlik beraberlik sağlanmış oldu.

 

Cey Group, öncü olma çabasında

 

Taşımacılık başta olmak üzere, depolama, temizlik, akaryakıt, paketleme ve liman hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren Cey Group, lojistik sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Taşımacılığa yönelik tüm temel ve tamamlayıcı alanlarda öncü bir kuruluş olma yolunda ilerleyen grup; sektörün ihtiyaç duyduğu hizmetlere öncelik vererek büyüyor.

Özellikle depolama, antrepo ve likit silo donanımları anlamında hizmet birimleri en üst kalitede olan grup, kent hizmetleri alanında ise Avrupa Birliği (AB) standartlarının üstünde bir performans sergiliyor. İstanbul (Avrupa yakası), Mersin ve İzmir (Konak Belediyesi) olmak üzere üç ilde çöp taşıma işinde oldukça başarılı sonuçlar alan grup, bu alanda da büyümek istiyor.

 

“Samsun’a 32 milyon dolarlık

yatırım yapmayı hedefliyoruz”

 

Cey Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, grubun amiral gemisi Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş.’nin, Samsun Limanı’nın işletme hakkının 36 yıl süreyle almasını öngören özelleştirme ihalesinde 125.2 milyon dolarla en yüksek teklifi verdiğini hatırlatarak, söz konusu rakamı peşin ödediklerinin de altını çizdi.

Limana yapmayı düşündükleri yatırım miktarını revize ederek 50 milyon dolardan, 32 milyon dolara çektiklerini açıklayan Avcı, “Grubumuzun 40 yılı aşkın deneyimiyle Samsun Limanı’na katacağı sinerjiyle bölge kapasitesi çok büyük oranda artacaktır” dedi.


cey_group_samsun_limani.gif

 

En son ihale edilen liman, devirde ikinci oldu

 

Türkiye’de 2005 yılından buyana özelleştirme yapıldığını ve bu süreçte 5 limanın özelleşme kapsamına alındığını aktaran Ali Avcı, 2007’de özelleştirilen Mersin Limanı’nın ardından en son ihalesi yapılan limanın Samsun olduğunu hatırlattı.

“En sonuncu olmamıza rağmen en önce devredilen limanlardan biri olduk” diyen Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, İzmir, Derince ve Bandırma Limanları’nda sürecin halen devam ettiğini işaret etti.

İhalede ikinci uzatma talebi yapmadıklarını da anımsatan Avcı, birinci tebligatta devir işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, limanda gerekli çalışmalara en kısa sürede başlayarak kısa sürede uzun yol kat etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

 

“Yurtdışında önümüze fırsat çıkarsa değerlendiririz”

 

Karadenizli işadamı Hamdi Akın’ın Mersin, kendisinin ise Samsun Limanı’nı almasını ise Akfen ve Cey Group’un global ölçekli firmalar olmasına bağlayan Avcı, “İki firmada bölgesel değil global ölçekli iş yapan kuruluşlardır.

İlerleyen süreçlerde grubumuzun önüne yabancı bir ülkede böyle bir fırsat çıkarsa onu da değerlendiririz. Yurtdışında yatırıma yönelik çeşitli çalışmalarımız var ancak biz Cey Grup olarak projelerimizi adım adım realize ederek ilerliyoruz. Üzerinde çalıştığımız projemizi hayata geçirdikten sonra, diğer projemize yoğunlaşıyoruz. Samsun Limanı’nı rantabıl hale getirdikten sonra tabiî ki başka alanlarda yatırım çalışmalarımız olacaktır.

Ancak bir diğer önemli noktada Ceynak’ın, Samsun Limanı’nı devralarak, sektöründe bir ilki gerçekleştirmiş olacak olmasıdır. Bir lojistik şirketi olarak, Türkiye’de liman işletmeciliğini bünyemize katarak, taşımacılık faaliyetlerini daha geniş bir kesime yönelterek geliştirmek amacındayız” diye konuştu.

 

“Samsun ulaşım yıldızı olacak”

 

Samsun’un, kuzeyde Türkiye’nin hinterlandı en geniş limanlardan biri olduğunun da altını çizen Ali Avcı, denizyolu, demiryolu ve karayolu bağlantılı modları ile kuzeyde önemli bir lojistik üs olan Samsun’un, Türkiye’nin Karadeniz’deki dış ticaretinin gelişmesi ile gerçek anlamda bir ulaşım yıldızı olacağına inandığını vurguladı.

Son yıllarda kuzey ülkeleriyle olan ticari ilişkilerin umut verici bir süreçte ilerlediğini işaret eden Avcı, Türkiye’nin kuzey ülkeleriyle yaptığı anlaşmaların, sektörün geleceğine olumlu katkılar sağlayacağını belirterek, özellikle Karadeniz’e komşu ülkelerle olan ilişkilerin oldukça sevindirici boyutlara ulaştığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim