Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Derince Limanı, geçtiğimiz yıl haziran ayında yapılan ihale sonucunda, 543 milyon dolar bedel ile 39 yıllığına Safi Holding’e satılmıştı. Özelleştirme sürecinin işlemesi ile birlikte Safi Holding yönetimindeki limanda iş gücü ile kapasitesinin artması beklenirken tam tersi olduğu iddia edildi. Safi Port Derince Limanı’nın, son derece yüksek olması nedeniyle iş alma kapasitesini yarı yarıya düştü. Limanın kullanımının azalması ise en çok Derince’deki nakliye firmalarını olumsuz etkiledi.

EN BÜYÜK LİMANLARDAN

Konuyla ilgili Sınırlı Sorumlu (SS) Derince 1 No’lu Kooperatifi Başkanı Umur Macit, SS Derince 18 No’lu Kooperatifi Başkanı Yılmaz Kaymak ve SS Derince 33 No’lu Kooperatifi Başkanı Murat Subaşı gazetemize yaptıkları açıklama ile sorunlarından söz etti. üç kooperatifin birlik olarak oluşturduğu ve 300 üyenin yer aldığı Derince Lojistik Taşımacılık ofisinde yapılan açıklamada ilçedeki nakliyecilerin yurtdışından Türkiye’ye gelen ürünleri yurt içindeki noktalara ulaştırdığı bildirildi. Derince Limanı 300 TIR kapasitesine sahip ve bölgenin en büyük limanlarından biri. Ancak şu anki kapasitesi yüzde 50’nin de altında.

“HER ŞEY DAHA KÖTÜ OLDU”

Liman özelleştirmesinin beklentileri yıktığını belirten, başkanlardan Yılmaz Kaymak, “Özelleştirmenin yapılmasıyla işletmenin daha iyi olmasını beklerken, her şey daha kötü oldu. Kapasite çok düştü. Rota Limanı’nın kapasitesi bizim yüzde 10’umuz kadar, fakat bizden fazla iş yapıyorlar. Limandaki TIR’lar yatıyor. Limanın neden işletilmediğini bilmiyoruz. Kooperatif olduğumuz için de başka bölgelere gidemiyoruz. Ancak burada da yatıyoruz. Bu liman bölgeyi kalkındırabilir. Tüm esnaf buradan faydalanır. Sistemsel bir durum varsa bu 1 yılda çözülmeliydi. Sıkıntı başka olabilir” dedi.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Limanın iş kapasitesini düşmesi ile ilgili açıklama beklediklerini kaydeden Kaymak, “Gölcük, Yarımca ve Dilovası’na yanaşan kuru yük gemilerinin neden Derince Limanı’na yanaşmadığını merak ediyoruz. Buraların tercih edilmesinin bir sebebi olmalı. Birçok gemi fahiş fiyattan yakınıyor. Bizim elimizden gelen bir şey yok. Kapasitenin artması için gerekeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“MİLYON DOLARLIK İŞİ KAYBETTİK”

Limanın eski müşterilerinin fiyat farkının neredeyse yarı yarıya olduğunu kaydeden Kaymak, şöyle konuştu: “Özellikle iş makinası ithalatçıları durumdan şikayetçi. Bizim limanı tercih etmiyorlar. İşlerimizi kaybediyoruz. İşleri kaptırmamak için zararına taşımacılık yapıyoruz. Türkiye’den yurtdışına yıllarca trafo ihracatı yaptık. Milyon dolarlık bu işi kaybettik. Bu ihracatı yapan şirket artık Haydarpaşa Limanı’nı tercih ediyor. Burası bir proje limanı. Ancak buna rağmen gemiler gelmiyor. Özelleştirme öncesinde işler iyiydi. İşin artmasını beklerken durum kötüye döndü. İşlerin artacağını düşünerek kredi çekenlerimiz var. Haliyle sıkıntımız çok büyük” diye konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Derince 1 No’lu Kooperatifi Başkanı Umur Macit de, “Derince Lojistik’in kapasitesi Türkiye’deki bütün nakliye kooperatifinden daha fazla. Her alanda hizmet veriyoruz. Sadece Derince Limanı’ndan iş almıyoruz. Eski işlerimizi kaybetmemek için zararına taşımacılık yapıyoruz. Ayakta kalmak için buna mecburuz. Derince Limanı’nın gelişmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Artık bu sorun çözülsün” diye konuştu.

“HAKSIZ REKABET VAR”

Nakliyecilerin diğer sorunlarını da dile getiren Macit, şöyle konuştu: “Kocaeli’de pek çok kişi hala 10 numara yağ yakıyor. ÖTV’siz mazot alanlar da var. Bu da haksız rekabete neden oluyor. Bu kişiler ve yaptıkları araştırılmalı, gereken ceza verilmeli. Trafik sigortalarında da artış var. Ya zorunlu olmaktan kaldırsınlar ya da bir düzen gelsin. Sigorta fiyatları 300-500 liralardan 10 bin liralara kadar çıktı” dedi.

 
Yapılan özelleştirme ihalesi ile 39 yıllığına Safi Holding’in işletmesine verilen Derince Limanı’nın kapasitesi yüzde 50’nin altına düştü. Durumdan olumsuz etkilenen nakliyeciler, limandaki fahiş fiyat talebinin bu durumda etkili olduğunu söyledi.


ÖZAL ÖRNEĞİNİ VERDİ

33 No’lu Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Murat Subaşı da, Derince Limanı’nın bir an önce aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Subaşı, “Nakliyecilerin iş potansiyeli artırılmalı. Önce liman aktif hale getirilmeli, sonra da bölgedeki firmalarla anlaşılmalı. Yeni kurulacak hükümetimizden beklentimiz bölgesel kooperatiflerin Özal dönemindeki gibi desteklenmesidir” diyerek sorunlarını gündeme getirdi.

1 GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Nakliyecileri en çok zorunlu trafik sigortasının sıkıntıya soktuğunu dile getiren Subaşı, şöyle konuştu: “Düzenleme yapılarak fiyatlar normal düzeye indirilmeli. Nakliyecilerin ithalat ve ihracattaki önemi büyük. Fakat hakları hep göz ardı edilmiş. Yeni hükümetten ümitliyiz, Sorunlar çözülmezse eylemden kaçmayız. Yaklaşık 3 bin 500 üyeye sahip Marmara Kooperatifler Birliği ile 1 gün iş bırakma eylemi yaparız. Yeni hükümetten şartlarımızın iyileştirilmesini bekliyoruz. iş bırakma eyleminin ekonomiye getireceği yük hesap edilmelidir.”

Kaynak: Kocaeli Gazetesi
Editör: TE Bilişim