Rusya'yla şimdi de liman krizi çıktı

Rusya Federasyonu ile ihracatçı arasında şimdi de liman krizi çıktı. Rusya'nın Soçi ve Novorossisk limanlarını 2009 yılı sonuna kadar altyapı çalışmalarından dolayı kapatacağını açıklaması ve bu limanlara alternatif olarak Tavaz (Kavkaz) ve Tuapse limanlarını göstermesi krizin fitilini ateşledi. Kavaz Limanı'nın kışın donduğunu, Tuapse Limanı'ndan ise ağırlıklı olarak kömür ticareti yapıldığını belirten ihracatçı tedirgin.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Soçi ve Novorossisk limanları Rusya'ya gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 65'ini taşıyor. Amiral konumdaki bu limanlar faaliyetini tam olarak durdurmadan bu soruna çözüm bulunmalı. 10 milyar dolar ihracat hedefi konan Rusya'da böyle bir boşluğun oluşması pazara zarar verir" diye konuştu. Gürdoğan alternatif düşünülecekse bunun Gelincik Limanı olması gerektiğine dikkat çekerek, "Çünkü Gelincik Limanı şu anda faaliyette ve her türlü ürünün ihracatına uygun. Ayrıca yanında bir lojistik üs kurulabilir. Tek sorun kapasitesi" diye konuştu.

Gürdoğan sorunun sadece bölge ihracatçısının değil Türkiye ihracatının bir sorunu olduğunu ifade ederek konuyu TİM'in geçen hafta düzenlenen İcra Kurulu Toplantısı'na taşıdıklarını belirtti. Gürdoğan, "TİM'in limanlar konusunda deneyimi var. Bunun için oluşturulacak konsorsiyum ve hükümet aracılığıyla resmi düzeyde Rus yetkililerle temasa geçilmeli. Soçi Limanı'na alternatif olabilecek Gelincik Limanı ihracatçılarımıza lojistik bir üs olarak kazandırılmak amacıyla satın alınmalı" dedi.

Rusya'ya yıllık 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Lider Gıda'nın sahibi Haluk Bulut'a göreyse Soçi ve Novorossisk limanlarına alternatif bir liman şu anda yok. "Bu limanları kapatacaklarını düşünmek bile istemiyoruz. Bu ihracatçı için yıkım olur" diye konuşan Bulut, Gelincik Limanı'nın çok küçük olması nedeniyle başka çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Bulut'a göre, Rusya'dan Novorossisk Limanı'nın kademeli olarak bakıma alınmasını talep etmek ve limanın tamamen hizmete kapanmasına engel olmak gerekiyor.

Editör: TE Bilişim