Rotterdam Limanından 2009 Uyarısı

Lloyds List gazetesinde yer alan Helen Hill imzalı Rotterdam çıkışlı habere göre, 2009 yılında Rotterdam limanındaki yük hareketlerinde en az %5 lik bir düşüş bekleniyor.

Rotterdam limanı 2008 yılını rekor elleçleme ile kapatmıştı.

Liman idaresi başkanı Hans Smits, 2009 yılının ilk yarısının çok zor geçeceğini, son çeyrekte ise ne kadar olacağını bilemedikleri bir toparlanma beklediklerini söyledi.

Liman yetkilileri yük hacminin ilk çeyrekte 100 Milyon ton olmasını beklediklerini, yıl boyunca da 400 milyon ton elleçleme öngördüklerini söylüyorlar.

Bu miktarlar %5 oranında bir düşüşe işaret ediyor. Başkan Smits'in ifadesine göre bu düşüş oranı %8'leri de bulabilir.

Limanda elleçlenen yük miktarı 2008 yılında 2007'ye göre %2,7 artarak 420 milyon tonluk rekor seviyesine ulaşmıştı.

2008 istatistikleri Ekim ayında görülen %7 lik; Kasım ayındaki %9 luk ve Aralık ayındaki %7 lik düşüşe rağmen rekor elleçlemeye işaret etmişti.

Liman başkanı Smits, düşüşün sürpriz olmamakla birlite, kendisinin pazarın bu kadar çabuk tökezleyeceğini tahmin edemediğini de kabul ediyor.

Smits'e göre Kuzey batı Avrupa limanları arasında fırtınadan korunaklı olan en iyi konuma sahip olan liman Rotterdam Limanı ve liman 2008'de pazar payını korumayı başardı.

Denizcilik şirketleri taşıma ağlarını düzenleyip daha büyük gemiler kullanmaya başladıkça Rotterdam limanı yüksek su çekimli gemilerin yanaşabilirliğiyle de öne çıktı.

Editör: TE Bilişim