60 milyon dolara mal olan Pendik Ro-Ro Limanı, altyapı olarak Avrupa'nın en modern limanlarındaki tüm özellikleri barındırıyor. 208 metre uzunluğundaki iskelesinde aynı anda iki Ro-Ro'ya hizmet verebilecek...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. "Aranan kaynak Türkiye'de var. Yeter ki biz kendimize engel olmayalım. İlgili ilgisiz konularla Türkiye'ye gündem getirmeyelim" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. tarafından yaptırılan UN Ro-Ro Pendik Ro-Ro limanını hizmete açtı.

Törende konuşan Erdoğan. Türkiye'nin, bütün kaynaklarını ve imkanlarını seferber ederek, medeniyet yolculuğunda hız almak ve kazanmak suretiyle emin adımlarla emin bir limana yol aldığını dile getirerek, ülke ve millet olarak yapılacak limanda bütün vatandaşların emniyet içinde olacağını söyledi

Başbakan Erdoğan, denizcilik sektörünün önemine değinerek, dünya ticaretinin yüzde 80'inin. Türkiye'nin ithalat ve İhracat taşımalarının yüzde 90lık bölümünün deniz yoluyla yapıldığını bildirdi.Erdoğan, ülkenin 3 tarafı deniz olmasına rağmen deniz ulaşımına gereken ilginin gösterilmediğini ifade ederek "Hükümetimiz denizcilik sektörüne Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmamış bir ilgiyi gösterdi. Bu önem. 2003 yılından başlayarak devrim niteliğinde birçok yeniliği beraberinde getirmiştir" diye konuştu.

DEMİR, DENİZ VE KARAYOLU

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "AB'de oluşturulan demiryolu, denizyolu ve karayolu Betpas entegrasyonuna ve ulaşım koridorlarına. Türkiye'nin entegrasyonu da eş zamanlı sağlanmış olacaktır" dedi.

Yıldırım. U.N Ro-Ro işletmeleri A.Ş'ye ait Pendik Ro-Ro Limanının açılış töreninde yaptığı konuşmada, üreten batı ile tüketen doğu arasında köprü olan Türkiye'nin deniz yollarını hak ettiği noktaya getirmenin, boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

Yıldırım. Türk denizciliğinin altın çağını yaşadığını dile getirerek, gemi inşa alanına olan taleplerin zirveye ulaşması ve 2010 yılına kadar tüm tersanelerin dolu olmasının bunun en açık göstergesi olduğunu belirtti.

Birçok sektörde sıkıntı yaşanırken, denizcilik sektörünün bu kadar parlak bir dönemi yaşamasında Hükümetin aldığı Önlemlerin büyük katkısı olduğunu anlatan Yıldırım, kabotaj taşımacılığındaki sıkıntıları çözdüklerini, deniz taşımacılığında kullanılan akaryakıttan ÖTVyi kaldırdıklarını. liman ücretlerini düşürdüklerini bildirdi.

Türk Bayrağı taşıyan gemilerin bir süre öncesine kadar Avrupa limanlarında kara listeye alındığını ve yüzde 30'dan fazlasının limanlarda tutulduğunu dile getiren Yıldırım, Tutulma oranını yüzde 31'den yüzde 6'ya düşürdük. Seneye Türk Bayrağı, beyaz listeye geçen bayrak olacaktır" dedi. Yıldırım, geçen yıl Temmuz ayında başlayan gemi ve liman güvenliği uygulamalarıyla ilgili olarak yürürlüğe giren konvansiyonun gereklerini yerine getiren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini de kaydetti. Türk denizciliğinde kombine taşımacığının bu noktaya gelmesinde Ro-Ro Limanını yaptıran U.N Topluluğunun büyük emeği olduğunu vurgulayan Yıldırım, onlara teşekkür etti.

(Kaynak: Günboyu)

Editör: TE Bilişim