POAR'a Ceyhan için rafineri sinyali
 
Enerji İşleri, EPDK'ya Ceyhan'da rafineri kurmak isteyen POAR için olumlu görüş bildirdi. POAR'ın rafineri yapmayı düşündüğü arazide Diler İnşaat'ın planladığı elektrik santralının yerinin ise kaydırılabileceği belirtiliyor.
 
Ceyhan'da rafineri yapımı için yaptığı başvuruda sorun yaşayan Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi (POAR) önemli bir engeli aştı. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) POAR'ın Ceyhan'da lisans almasının önünü açan yönde görüş bildirdi.

Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Enerji İşleri'nin EPDK'ya ilettiği görüşün bağlayıcı olmamakla birlikte, bugüne kadar POAR'ın başvurusunu bloke eden tebliğ ile bunda değişiklik öngören taslak halindeki yönetmelikte yer alan düzenlemelerden farklı önerilerde bulunulduğunu söyledi.

"Enerji İşleri'nin görüşünde, mevzuatta elektrik üretimi için yapılan başvurulara öncelik verilmesine ilişkin düzenleme olduğu hatırlatılıyor ama bu piyasaya yönelik başvurularda kurulacak tesisler açısından bir değerlendirme gerektiğinin de altı çiziliyor" değerlendirmesinde bulunan yetkili, "Başvuru sahibinin araziye sahip olması ya da başvuru sıralaması değil, yapılacak tesisin (rafineri, elektrik santralı, doğalgaz santralı) durumu, bunların başka bir yerde yapılıp yapılamayacağı, tesis açısından bölgenin önemli olup olmadığı gibi noktalara bakılması öneriliyor" dedi.
 
Santral sorun yaratmaz

Aynı yetkili, POAR'ın rafineri yapmayı düşündüğü arazide Diler İnşaat'ın planladığı elektrik santralının yerinin kaydırılabileceğini belirtti.

EPDK, belli bir bölgeye birden fazla başvuru olması halinde rafineri yapımını da kapsayacak şekilde bunların nasıl sonuçlandırılacağına ilişkin kriterleri düzenleyen yönetmelik taslağını geçen ay kamuoyunun görüşüne açmıştı. Bu yönetmelik taslağı, Petrol Ofisi ile Avusturyalı ortağı OMV'nin kurduğu POAR için "kötü haber" olarak yorumlanmış ve şirketin lisans almasını engelleyeceği belirtilmişti.

POAR'ın Ceyhan'da rafineri kurmak istediği arazinin bir bölümünün, burada elektrik santralı yapmayı planlayan Diler İnşaat'a ait olmasının mevzuat açısından sorun yaratacağı öne sürülüyordu. Ancak yetkililer, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hatlarının sonlanma noktası olan Ceyhan'da bir rafinerinin kurulmasının enerji politikaları açısından daha doğru bir adım olacağını kaydederek elektrik tesislerinin yapılacağı yerin çok fazla zorlayıcı olmadığını belirtiyorlar.
Yetkili, Enerji İşleri'nin görüş yazısında, aynı araziye yapılması planlanan tesisler arasında herhangi bir farklılık yoksa, başvuru sıralamasına bakılmasının önerildiğini de vurguladı.
 
Nihai karar verilecek

EPDK, "Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"na gelecek olan görüşleri alarak, yapacağı değerlendirmeden sonra düzenlemeye son şeklini verecek.

Bu yönetmeliğin yayımlanmasının ardından uzun süredir beklemeye alınan POAR'ın santral başvurusuna ilişkin nihai kararın verilmesi bekleniyor.

EPDK, geçen yıl aralık ayında Çalık Enerji ile Indian Oil Corporation'ın Ceyhan'da rafineri kurmak için yaptığı başvuruda lisans verme kararı alırken, POAR'ın talebini karara bağlayacağını bildirmişti. Turcas ile Azeri ortağı Socar'a ise çevresel etki değerlendirme raporunu getirmesi için süre vermişti.

Öte yandan Cevahir Şirketler Topluluğu da Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli, 6 milyar dolar yatırım bedeli öngörülen rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için EPDK'ya başvurmuştu. (REUTERS)
 
İLK BAŞVURUYU POAR YAPTI

Ceyhan bölgesinde rafineri kurmak için ilk başvuruyu POAR için Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştı. Şirket aynı zamanda, ilk uygunluk belgesini ve ilk ÇED raporunu alarak, rafineri harcını ilk yatıran kurum olmuştu. Ancak buna rağmen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ceyhan'da rafineri kurmak için başvuruda bulunan Çalık-Indian Oil Company ortaklığına rafineri lisansı vermeyi kararlaştırırken Petrol Ofisi'nin başvurusunu hukuki görüş sonrasına bırakmıştı.

Editör: TE Bilişim