İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz günlerde imar izni verdiği Petkim'in Aliağa'da kuracağı dev konteyner limanının temelini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan atacak.
 
Toplam 1.5 milyon TEU kapasitesi ile Alsancak Limanı'nın yaklaşık 1.5 katı olacak liman için 250 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Temel atma töreninin Aralık ayı ortasında yapılması planlanıyor. Başbakan Erdoğan, aynı zamanda geçtiğimiz yıl Ekim ayında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile beraber temelini attığı, Azerbaycan'ın merhum Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in adını taşıyan teknik ve meslek lisesinin de açılışını gerçekleştirecek. Azeri devlet petrol şirketi Socar ile Petkim ortaklığıyla yapılan ve 16 milyon liraya mal olan okulun açılışı ve limanın temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı'nın da katılması bekleniyor.

DÜNYAYLA REKABET
 
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, dünya ile rekabet edebilen bir petro-kimya tesisi için entegrasyonun şart olduğunu belirterek, liman yatırımının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Socar Grubu'nun Petkim Yarımadası'nda 5 milyar dolarlık rafineri yatırımına başladığını, termik santral için ÇED sürecinin devam ettiğini dile getiren Öztürk, Petkim fabrikalarının kapasite artırımı için başlattıkları yatırımların devam ettiğini, şimdi de liman ve lojistikte büyüyeceklerini dile getirdi. Öztürk, "Rafineri, enerji, petro-kimya, lojistik alanlarında yatırım yapıp entegrasyonu sağlayacağız. Yarımadada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 250 milyon dolara mal olacak konteyner limanı kuracağız. 1.5 milyon TEU'luk liman için Hollandalı APM Terminals ile işbirliği yapıyoruz. Ayrıca Petkim operasyonlarına dönük bir liman ile Star Rafinerisi'ne gelecek 10 milyon ton petrol için de sıvı yük limanı yatırımı yapılacak" dedi. Türkiye'nin petro-kimyada net ithalatçı olduğunu belirten Öztürk, bu nedenle ara vermeden yatırıma devam etmek zorunda olduklarını söyledi.
 
Öztürk, "Socar Grubu'nun hedefleri doğrultusunda Petkim de fabrikaların kapasitesini artırmak, rüzgar ve diğer yatırımları gerçekleştirmek için çalışıyor" dedi.

STAJ İMKANI
 
Öztürk, Aliağa'da kurdukları Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi'nin Türkiye'nin en modern okullarından biri olduğunu söyledi. 16 milyon liraya mal olan okulun 720 öğrenciye eğitim vereceğini belirten Öztürk, "Okulu çok kısa sürede yaptık. Temelini geçen yıl 25 Ekim'de Başbakanımız atmıştı. 270 işgününde bitirdik. Çocuklar eğitime başladı. Sosyal tesisleri, yerleşim yeri itibariyle örnek bir okul kurduk. Okulun Petkim'in yanında olması büyük bir fırsat. Hem Petkim'e staj yapmaya gelecekler hem de iyi yetişmiş oldukları için işe girerken şanslı olacaklar" diye konuştu.

Çevreci üretim
 
Konteyner limanı depolama alanı yapacakları araziyle ilgili meslek odalarının itirazlarının olduğunu belirten Hayati Öztürk, Petkim'in çevreye saygılı üretimini herkesin görebileceğini, kapılarının açık olduğunu söyledi. Öztürk, "Biz en çevreci üretimi yapıyoruz. Emisyonlarımız, atık sularımız sürekli izleniyor. Her yeni yatırımda bilinen en yeni teknolojiyi kullanıyoruz. Socar'ın rafinerisi dünyadaki en çevreci teknolojilerle yapılacak. Kömür yatırımları da temiz teknolojiler ile gerçekleştirilecek. Atık sorununu bertaraf etmek için 25 milyon dolar yatırım yapan tek şirketiz. Aliağa'da yüzlerce dönüm araziyi ağaçlandırdık. Orman kurma çalışmalarımız devam ediyor. Petkim çevre konusunda üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getiriyor" dedi. 
Editör: TE Bilişim