Mersin Limanı büyüyor 
 
Özelleştirilmesinin ardından her geçen gün gelişimini sürdüren Mersin Limanında, uluslararası firmaların desteğiyle 3 yeni hat oluşturulduğu bildirildi. 
 
AA muhabirinin Mersin Limanı'nın işletmeciliğini 755 milyon dolar karşılığında 36 yıllığına 11 Mayıs 2007 tarihi itibariyle alan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, özelleştirmeden sonra limana önemli yatırımlar yapıldı.

Bu yatırımlar sayesinde daha iyi hizmet edebilir hale gelen limanda, artan müşteri memnuniyeti sayesinde işlem hacimlerinde de ciddi gelişme kaydedilirken, mevcut durumla yetinmeyen yetkililer, bu kapsamda yeni hatlar oluşturma konusunda girişim başlattı.

Bu çerçevede uluslararası gemi acentaları ile irtibata geçen yetkililer, kısa zamanda çalışmalarının meyvelerini almaya başladı ve ''sektörün devleri'' olarak nitelendirilen Maersk, USAC ve EMES firmalarıyla işbirliğine gitti.

İlk etapta Maersk işbirliğinde Mersin Limanı'ndan Batı Akdeniz'e haftalık ek ''feeder'' hattına (özel gemi seferleri) başlandı. Uygulama sayesinde Türkiye'deki firmaların, şirketin dünya genelindeki tüm ağlarına ulaşabilmesine olanak sağlandı. USAC ise, ağustos ayında Mersin Limanına kendi feeder hattını açtı. 10 günde bir olan ve İspanya'yı Doğu Akdeniz'e bağlayan hattına Mersin'i de ekleyen EMES ile Mersin Limanı, yılın son çeyreğinde üç yeni hat kazandı.

Bu hatlar sayesinde firmaların daha fazla alternatife sahip olduğunu belirten yetkililer, ''Mesela daha önceden Adana'dan İstanbul'a hava yoluyla gitmek isteyen bir kişi, sadece THK'yı kullanmak zorundayken, artık çok sayıda firmayı tercih edebilme şansına sahip oluyor. Yeni hatlarımız da ticaret yapanlara benzer bir olanak sağlandı. Bu sayede de firmaların rekabet gücü arttı'' diye konuştular

Bu üç yeni hattın yanı sıra, UN Ro-Ro A.Ş. tarafından işletilen Mersin-Trieste Hattı'nda Ekim ayında ikinci gemi sefere kondu. İlk seferine Nisan ayında başlanan bu hat, kara yolu yük taşıma araçlarının transit taşımacılığı, özellikle de Avrupa'dan gelen veya Avrupa'ya giden Irak ve Suriye yükleri için en uygun rota olarak yerini edindi.

Ekonomisi hizmet sektörüne dayalı Mersin için, ekonominin en önemli itici gücü olan limanın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz ve gümrük kapısı olması, ayrıca GAP'ın dünyaya açılan penceresi olarak nitelendirilmesi nedeniyle yeni hatlar için ''cazibe merkezi'' olacağı vurgulanıyor.

Önümüzdeki süreçte yeni hatların kazanılmasına yönelik çalışma başlatan yetkililer, böylelikle Mersin'in dünya ticaretinde daha fazla yer edinmesini hedefliyor.

-''MERSİN İÇİN BÜYÜK KAZANÇ''-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, limanın son dönemlerde yaptığı çalışmalarla kentin büyük kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Mersin'in her geçen gün ticari çalışmalarda daha fazla söz sahibi olmaya başladığını dile getiren Aşut, ''Mersin Limanı'nın, önümüzdeki süreçte kente ve ülke ekonomisinde çok ciddi kazanımlar sağlayacağına inanıyorum. Yeni hatların sağlanması gibi çalışmaların da en kısa sürede sonuçlanacağını tahmin ediyorum'' diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim