Uluslararası taşımacılık ve liman işletmeciliği alanında faaliyet gösteren Arkas, otomotiv sektörünün hızlı gelişiminin devamı için önemli bir yatırıma start verdi. Zeyport adı verilen Türkiye'nin ilk 'araba terminali', aslında dünya liman işletmeciliği sektörü için pek de yeni değil. Otomotive özel limanların benzerleri dünyada “car terminal” olarak adlandırılıyor ve birçok ülkede milyonlarca arabanın taşıma altyapısının belkemiğini oluşturuyor. Zeyport da otomobil fabrikalarına en yakın noktadan yükleme yapabil-meyi sağlayarak Türkiye'deki bu açığı kapatmayı hedefliyor.

Sektör değişiyor liman ihtiyacı artıyor

Dünyada otomobillere özel liman ihtiyacı, oto-motiv sektörünün hızlı gelişimiyle doğru orantılı. İhtiyacın başlıca nedeni, tedarik zincirinin en önemli halkası olan ‘taşımacılık’. Otomotiv sektörü,   taşımacılık nedeniyle doğan 'fiyat artışlarını' asgariye indirmek istiyor. Bu da limana kadar daha az yol gitmek ve daha hızlı liman operasyonuyla mümkün. Sektöre özel liman ihtiyacının ikinci önemli nedeni ise artık bir fabrikanın, 'markanın tüm modellerini üretmemesi'. En çok bir veya iki model bir fabrikada üretilerek dünyaya dağılıyor. Bu iki nedene ilaveten sektör artık stoklama yaparak üretim yerine, sipariş üzerine üretime geçti. Bu üretim modeli de dağıtımın hızlı yapılmasını zorunlu kılıyor. Tüm bu değişimin içinde Türkiye otomotiv sektörünün esnek, güvenli ve kaliteli lojistik altyapı ihtiyacı Zeyport ile sağlanacak.

Zaman, güvenlik ve maliyetten tasarruf

Mevcut altyapıyla ithal ve ihraç edilecek araçlar, özel dorselere yükleniyor ve TIR'larla limanlara taşınıyor. Bu taşıma şeklinin zaman, güvenlik, maliyet ve trafik gibi dezavantajları yeni terminal ile ortadan kalkmış olacak. Zeyport projesinin hayata geçişinde öne çıkan ana etkenler üretim bölgesine yakın bir yerde olması ve Car Carrier olarak adlandırılan gemilerin yükleme yapmasına olanak sağlaması. Yeniköy - Gölcük bölgesinde başlatılan liman projesi, tamamlandığında haftanın yedi günü 24 saat hizmet verecek.

400 bin araç kapasitesi

Zeyport projesi kapsamında, yıllık 400 bin araç kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Dünya standartlarında bir araba terminali olarak planlanan Zeyport, 328 ve 246 metre uzunluğunda 2 rıhtıma sahip olacak ve terminale aynı anda 2 gemi yanaşabilecek. 2006 sonunda devreye girecek Zeyport, gemiler ve fabrikalardan taşıma yapan TIR'lar için haftanın yedi günü, tüm yıl boyunca hizmet verecek.

Sektör 2005'te rekorlar kırdı

2005 yılında otomotiv sektörü hem üretim hem de ihracatta beklentilerin çok üstünde bir performans göstererek bir dizi rekor kırdı. Her geçen gün yapılan yeni modernizasyon ve tevsi yatırımları, üretim bantlarından inen yeni modeller, Türkiye’nin dünya otomotiv sektörü içerisindeki yükselen trendine işaret ediyor.

Üretim bir sene öncesinin rakamlarına göre yüzde 6,8'lik bir artış gösterirken, ihracat yüzde 8,7'lik artışla yaklaşık 12 milyar dolara ulaştı. Sektör orta vadede 1,1 milyon adetlik üretim arzına hazırlanıyor. Zeyport, sektörün acil ihtiyacı olan teknolojik altyapı ve donanıma sahip bir araba terminaliyle bu alandaki önemli bir açığı kapatacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim