Ordu’ya Karadeniz’in  en büyük limanı

Ünye Limanı’nın büyütülmesiyle inşa edilecek konteyner liman, 300 milyon TL’ye mal olacak, çalışmalarına 2017’de başlanacak. Yatırım, Türk Cumhuriyetlerine de hizmet verecek

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Limanı’nı büyüterek 2.2 milyon TEU kapasiteye çıkartacaklarını; kurulacak olan konteyner limanın Karadeniz’e sınırı olan Rusya, Ukrayna, Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’daki limanlardan daha büyük olacağını söyledi. 3 kısım halinde inşa edilecek limanın 18 metre derinlikte, 1850 metrelik rıhtımı ile Karadeniz’in en büyük konteyner limanı olacağını, dalgakıranın iç kısmında 1150 metre uzunluk ve 22 metre derinliği ile ayrı bir rıhtım imkânı da sağlayacağını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

1.8 kilometre kare

 “Ünyeport liman projesi; 1.8 kilometre karelik alana yayılacak. Bütün Karadeniz Bölgesi’ni etkileyecek ve Türk Cumhuriyetlerine de hizmet verecek bir yatırım. Limanda Ro-Ro iskelesi, kruvaziyer yolcu gemileri için terminal tesisleri, liman vasıtaları, pilotaj ve liman idareleri, römorkörler, kurtarma istasyonları, kara ve deniz itfaiyesi, sahil güvenlik gibi yan işletmeler için rıhtımlar ve tesisler bulunacak. Ünye Limanı, konteyner içini doldurma, boşaltma ve ardiye hizmetinde bölgeye canlılık getirecek. Özel deniz vasıtaları, özel gemiler gibi derin su ihtiyacı olan deniz vasıtaları buradan faydalanabilecek. Limanda yaklaşık 18 bin ton çelik kazık kullanılacak. Türkiye’nin yanı sıra Karadeniz’e sınırı olan Rusya, Ukrayna, Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’a, Türk Cumhuriyetleri’ne hizmet verecek olan limanımızla ihracat da kolaylaşacak.”

Ticaret artacak

Başkan Enver Yılmaz, mevcut haliyle hizmetini sürdüren Ünye Limanı’nın, artık, yakmaya mahsus ağaçlar, işlenmiş ve işlenecek ağaçlar ile kereste ve benzeri ürünlerin ithalatında kullanılabileceğini, bununla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili tebliğinin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Enver Yılmaz “Artık Ünye Limanı’ndaki ticaret kapasitesinin önemli ölçüde artmasını bekliyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak, Ünye Limanı’nı devraldığımız günden itibaren limanın gelişimine ve buradaki ticareti arttırmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Son alınan bu kararla da Ünye Limanı, bölgedeki ticari hareketliliği arttıracak” dedi.

Başkan Enver Yılmaz, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz - Akdeniz yolunun tamamlanmasıyla Akdeniz ve İç Anadolu’dan Karadeniz’e ulaşımın kolaylaşacağını da anlattı.

Akdeniz’den gelen yol

Yılmaz “Bu yoldan 40 il faydalanacak. Karadeniz’de, Ordu’da turizm potansiyeli ve ihracatı çok önemli miktarda arttıracak. Ünye Limanı’nın büyütülmesiyle yapılacak konteyner liman 300 milyon TL’ye mal olacak, çalışmalarına ise 2017’de başlayacağız” dedi.Kaynak: Ordu’ya Karadeniz’in en büyük limanı
Editör: TE Bilişim