NEMPORT, YARIN RESMEN AÇILIYOR

Ege Bölgesi’nin ilk özel konteyner limanı unvanını taşıyan ve ekim ayında hizmet vermeye başlayan Nemport, resmi açılışını yarın yapacak. 

 
Ege Bölgesi’nin ilk özel konteyner limanı unvanını taşıyan ve geçen yıl Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Nemport, resmi açılışını yarın (26 Şubat Cuma) gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz günlerde 3’üncü vinci de hizmete sunarak kapasitelerini artırdıklarını vurgulayan Nemport Liman İşletmeleri ve Özel Antrepo Nakliyat Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris, “Ekonomik krizin etkilerine rağmen 2 buçuk yıl içinde tam  kapasiteye geçmeyi hedefliyoruz.  Tam kapasiteye ulaşmamız yıllık 300  bin TEU’luk bir kullanım anlamına geliyor. 2008 verilerine  göre İzmir TCDD limanının kapasitesini 900 bin TEU olarak kabul edersek, kapasitemiz Alsancak  Limanı’nın yaklaşık üçte birine denk geliyor” dedi.

Nemport Limanı’nı projelendirirken dünyadaki teknolojiyi en  üst düzeyde kullanan limanları incelediklerini söyleyen Heris,  “Kısa sürede yakaladığımız başarı ve konteyner 
teknolojisinin gelişmesi, bizi yeni yatırımlara zorladı. Bu  çerçevede 3’üncü vincimizi de hizmete sunduk. Her 3 vincimiz  de post-panamax olarak tanımlanan ve dünyadaki en büyük 
konteyner gemilerine hizmet verebilecek, 16’ncı sıradan  konteynır elleçleme yapabilecek vinçler. Bu vinçle 140 tona  kadar yük kaldırabiliyoruz. 3 vinç demek, aynı anda 3 farklı  gemiye de hizmet vermek anlamına geldiğinden Nemport limanının  da kapasitesi artacaktır” diye konuştu.

Aynı anda 4 gemi yanaşabiliyor

Limanın yapımının 2 buçuk yıl sürdüğünü ifade eden Heris, “Limanımız İzmir merkeze 55 kilometre  uzaklıkta yer alıyor. Toplam 820 metre uzunluğunda ve aynı anda 4 adet geminin  yanaşabileceği rıhtıma sahip. Liman son teknolojiyle  donatıldı. 670 metrelik iskelesi, elektrikle çalışan, çevreci  ve yüksek performanslı 2 adet 100 MT kaldırma kapasiteli Gottwald  mobil liman vinci, 4 adet dolu konteynır vinci, bir adet boş  konteynır vinci, 8 adet konteynır çekicisi ve 100 dönüm  istifleme alanı ve -22 metreden-12 metreye kadar deniz  derinliğiyle firmalara avantaj sağlayan Nemport, yıllık 300 bin  teu konteyner elleçleme kapasitesine sahip” dedi.
 

Editör: TE Bilişim